A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!