Indiában a vasúti tisztek, mozdonyvezetők és technikusok számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált. Nem is akárhogyan. 85 éve született meg a gyerekek egyik kedvence, Babar, az elefántkirály, Jean és Laurent de Brunhoff folytatásos meseregényének főhőse. Amikor megjelent a kedves, vidám történetek új epizódja, Babar elefántjógája, néhány hét alatt több mint százezer példány fogyott el. Az indiai vasút hivatalos kabalája pedig egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt. Most ő is kapcsolódik a jógához, hiszen az indiai vasúti társaság dolgozói számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált.

hírek india jóga oktatás

 
Az India Railways a világ harmadik legnagyobb vasúti hálózata. Naponta csaknem 25 millió utast szállít, ez majdnem Új-Zéland, Ausztrália és Tasmánia teljes lakossága! A mozdonyvezetők több fizetést kapnak, mint egy átlagos szoftvermérnök, mivel óriási megterhelésnek vannak kitéve. A jógával kapcsolatban gyakran említik, hogy jó módja a stressz kezelésének, ezért ma már a munkaadók szívesen használják hatékonyság és a jobb termelékenység érdekében. Jó példa erre az indiai vasút. Mumbai elővárosi vasúti rendszere az egyik legforgalmasabb vasúti hálózat a világon, több mint 7 millió utast szállít minden nap. Az alkalmazottak ezeken a vonalakon gyakran nagy nyomás alatt dolgoznak. A balesetek elkerülése érdekében a vasúti hatóságok szükségesnek látták a jógaórák bevezetését. Az ország valamennyi vasúti képzési központjában kötelezővé vált a jógaoktatás. Továbbá lépéseket tettünk annak érdekében, hogy 2020-ig az összes foglalkoztatott számára biztosítsuk a jógát – jelentette be Pradeep Kumar, vasúti igazgatósági tag Újdelhiben.

hírek india jóga oktatásAz indiai vasút hivatalos kabalája egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt, aki egy zöld fényű jelzőlámpával segíti a forgalmat. Eredetileg az indiai vasút fennállásának 150 éves évfordulójára tervezték, de később az indiai vasút úgy döntött, hogy tartósan megőrzi, mivel Indiaszerte nagyon népszerűvé vált. A zöld fény a mozgás szimbóluma, amely biztosítja a vonatok és az utasok biztonságos és félelem nélküli előrehaladását. Az indiai vasúti tisztviselők szerint Bholu barátságos és segítőkész, "etikus, felelős, őszinte és vidám ikon".

 
Babar az egyik legismertebb elefánt a világon. Laurent de Brunhoff édsapjától vette át és vitte tovább a figurát, akinek történeteit gyermekkorában hallotta. Babar esti meseként indult útjára, édesanyja mondta kisfiainak, amikor öt és négy évesek voltak. Szerették a kis elefánt kalandjait, megkérték művész apjukat, aki lerajzolta, és végül kiadta könyvben. Apja halála után Laurent folytatta, akkor 21 éves volt.

 
hírek india jóga oktatásBabar elefántjógája a sokadik folytatása a bájos képekkel illusztrált meseregénynek. Babar és családja minden nap jógázik. Az elefántok mindenhol csatlakoznak hozzájuk, 15 pozíciót és légzőgyakorlatokat mutatnak be. A gyerekek számára könnyen követhető Babar könnyed jóga útmutatója. Ez a nyugodt elefánt vázolja a jóga-mozgásokat, bemutatott gyakorlatai javítják az egyensúlyt és erősítik a hát és a has izmait. Elvégzi a Nap-üdvözletet, s bár ezek az utasítások játékosak, nagyon sokat segíthetnek a gyerekeknek. 

 
A kötet egyúttal Brunhoff jóga iránti szenvedélyét is közvetíti, hiszen ő maga is jógázik. Fiatalon Párizsban egy indiai mestertől tanult, azóta is minden reggel elvégzi 20 perces jógagyakorlatait. A most 90 éves művész néhány éve elmondta egy interjúban, sajnálja, hogy már nem tud fejen állni, de a rugalmassága megmaradt. Nem tudom, hogy boldogulnék jóga nélkül – mondta mosolyogva. – Szeretem a meditációs oldalát és a fizikai kihívást egyaránt. Könyveiről így nyilatkozott: Babar egész életemben a barátom volt. Remélem, tükrözi a békébe és együttérzésbe vetett hitemet.

hírek india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek