Sok nő a terhesség során találkozik először a jógával. Mások esetében a rendszeres jóga gyakorlat folytatódik a várandósság alatt is. A jóga ászanák, a légzőgyakorlatok, valamint a meditáció sokoldalúan segítheti a kismamát. Kiváló előkészítés a szülés előtt, és több szempontból is hasznos a szülés után. 

egészség fitness jóga hatásai

Kismama jóga

A kismama jóga egyre népszerűbbé válik, de ne felejtsük el, hogy rendkívül komoly tudást igényel a szakembertől, a jógaoktatótól.

Annak érdekében, hogy a kismama jóga biztonságos legyen, és maximális haszonnal járjon, különösen ajánlott a hiteles jógatanár felkeresése. Olyan, aki a terhesség alatt bekövetkező változások speciális ismeretével is rendelkezik. 

Jóga kismamáknak

Bizonyított tény, hogy a jógaórákon az édesanyák a nyugodt mozgás, a meditatív percek révén testileg friss, mentálisan pedig kiegyensúlyozott állapotba kerülnek. Az ellazult állapotot az egész szervezet hasznosítja.

A baba a test kémiai változásán keresztül azonnal megtapasztalja ezt, egyben érzékeli az anya figyelmének felé fordulását. Mindezt nagymértékben élvezi is. Elmondható, hogy maga a magzat is különféle testhelyzeteket vesz fel.

A kismama jóga nem csak a hölgyeket érinti. Az édesanya egészsége, jó kedélye fontos, az egész család profitál belőle.

A kismama jóga segít a szülés utáni depresszió leküzdésében

Kismama depresszió esetén semmiképp sem ajánlatos tablettákhoz nyúlni. Az antidepresszánsok alkalmazása mind a terhesség előtt, mind a terhesség alatt befolyásolhatja a gyermek mentális egészségét.

Legutóbb a dán Aarhus BSS Országos Regisztrációs Kutatóközpontjának kutatói mutatták ki, hogy az antidepresszánsok terhesség alatt történő szedése fokozott kockázattal jár.

A kutatók csoportokba osztották a vizsgált több ezer gyermeket, attól függően, hogy az anya használt-e antidepresszánsokat a terhesség előtt és alatt.

Az eredmények azt mutatták, hogy nőtt a pszichiátriai rendellenességben szenvedő gyermekek száma azoknál, akiknek anyja a terhesség alatt antidepresszánsokat szedett.

A szülés utáni depresszió leküzdésére a kismama jóga valóban hatékony segítség.

egészség fitness jóga hatásai

  
A kismama jóga előnyei

A kismama jóga erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyt és a vérkeringést a terhesség alatt, s mindez nem terheli meg az ízületeket. Enyhíti a fejfájást, javítja a testtartást, ezzel csökkenti a hát és derékfájást. Jótékonyan hat az emésztésre is. Oldja a stresszt és a szorongást.

A szülés előtti és utáni hangulatváltozások kezelésére is alkalmas. Ilyen hangulatváltozás tipikusan a fenn említett szülés utáni depresszió.

A jóga kismamáknak azért is előnyös, mert az anyuka megtanulhatja, hogyan lélegezzen mélyen és pihenjen tudatosan, ami a szülés fizikai nehézségei közepette különösen hasznos lesz. Megtanulja, hogy nyugodt maradjon, amikor a leginkább szüksége lesz rá.

A félelem adrenalint termel, és kevesebb oxitocin hormont, pedig ez utóbbi fontos a szülés megindításában. Sokkal jobb, ha a szervezet maga termeli meg, és nem infúzión keresztül kell az anya testébe juttatni.

A prenatális jógaosztály általában azokra az ászanákra összpontosít, amelyek a terhesség alatt megváltozott izmokat edzi, illetve a szülés során felhasználandó izmok rugalmasságának megerősítésére és növelésére vonatkoznak.

Nemcsak a gátizmok erősödnek meg, a nyújtásokkal és a helyes légzéstechnikával a test felkészül a szülésre. Ugyanígy rendkívül sokat segítenek a szülés utáni regeneráló gyakorlatok is. Fontos megjegyezni, hogy a jóga az esetleges szülés után fellépő depressziót is jótékonyan befolyásolja.

Összegzés

A kismama jóga esetében az anya és a baba egészsége is fókuszban áll. Mivel a jógának nem csupán a testre, hanem a mentális egészségre is hatása van, érthető, miért ajánlott fokozottan a jóga a kismamáknak a terhesség ideje alatt, és a szülés után is.

Az első, második és harmadik trimeszterhez igazított gondos jóga gyakorlatok segítenek a nőknek a fizikai és érzelmi változásokban. A szülés utáni jóga pedig egyidejűleg segíti a test regenerálódását és a kedélyállapot hullámzásának megakadályozását.
 

Kapcsolódó írások