Ismerős érzés? Nem fog az agyam! Kihagy az emlékezetem! Már megint elfelejtettem! Bekapunk pát pirulát, és azt reméljük, attól megoldódik a probléma. Közeleg a vizsgaidőszak, sok diák részesíti előnyben a koffeint, a különféle energiaitalokat, a többiről nem is beszélve. Pedig a legjobb agyserkentő nem a gyógyszerekben van. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres jóga és a meditáció megsokszorozza az agy teljesítményét.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A mesterséges agyserkentő módszer hátránya, hogy csak rövid távon hat. A hosszú távú memóriába való átvitelt nem segíti. A különféle nyugtatók és az alkohol pedig kifejezetten gátolja. A gondolkodás- és tanulásfejlesztő módszerek az azonnali sikert célozzák meg. Bár köztudott, hogy a mozgás és az étkezés szabályozása, melyet kiegészít a gyógynövények jótékony hatása, a könnyebb út lehetne. Agyunk rendkívül érzékeny műszer, ezért az agyműködés serkentése csak természetes úton javasolt.

Az agyműködés titkai 


Az agyban lezajló folyamatokkal foglalkozó tudomány számos megválaszolatlan kérdést ismer. Ezek közül az agyserkentés illetve az agy blokkolása a legizgalmasabbak közé tartozik. Ez utóbbit Albert Einstein találóan fogalmazta meg:

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."
 

A múltban a memorizálás a nemesi majd a polgári oktatás szerves részét képezte. Ezzel nemcsak kiváló műveltségre tettek szert, de szélesítették az agy befogadó képességét. Természetesen nem hívták agyserkentő eljárásnak, pedig az volt. Az agyról készült képalkotó eljárások során kiderült, hogy az agy a használat során edződik. Edzés hatására az izmok fejlődnek. Hasonlóan, megfelelő gondozás során az agy is erősödik, ellenkező esetben működése romlik.

Memóriazavarok esetén tápanyag hiányára is lehet következtetni, valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányzik a szervezetből. Az étkezés egyébként is szoros kapcsolatban áll a mentális teljesítménnyel. Mindenki megtapasztalta már, hogy ha degeszre tömte a hasát, jó ideig képtelen volt szellemi munkát végezni. Ennek ellenkezője is igaz: a tudatos böjt szellemileg erőssé, aktívvá tehet. Jól használva a böjt is az agyserkentés eszköze. 

Visszatérve a memorizálás fogalmához: nem véletlen, hogy Indiában évszázadokon keresztül a tudás szóbeli átadása történt. Képesek voltak olyan hatalmas tudásanyagot megjegyezni, melyek között szerepelt például a közel százezer verset tartalmazó Mahábhárata is. Agyserkentés? Inkább tudatos élet, tudatos táplálkozás. Az ájurvéda 3 fő csoportba osztja az ételeket. A tudatlanság, a szenvedély, illetve a jóság kötőereje szerint osztályozza azokat. A bölcsek ez utóbbit részesítették előnyben, ez volt az elme szabályozásának alapja.

Az agyműködés serkentése ma 


Az agyműködés serkentése ma már szinte napi szintű feladat. Nem lehet visszaélni vele, mert bár rövidtávon mutatós eredményeket hozhat, hosszú távon biztosan problémákba ütközünk. Sem a tabletták, sem a különféle energiaitalok nem jelentenek jó megoldást. 

A kutatók olyan fontos tényre is felhívják a figyelmet, mint például a televízió és/vagy a számítógép túlzott nézése, használata. Mindkettő mesterséges, káros agyserkentő lehet. Különösen a gyerekek vannak kitéve ilyen veszélynek. Ha egy fiatal túl sok időt tölt ezekkel, az ilyen ritmusú, vibráló hírközlés lesz az alapértelmezett számára. A mindennapos, átlagsebességű információ megértése, felhasználása komoly nehézségeket fog okozni. Ez pedig egész későbbi életére kihat.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A jógafilozófia szerint nem az agyban dől el minden, mert az agy csak egy biológiai szerv, igaz, az egyik legfontosabb. Nem a modern idők vívmánya az agy fiziológiai kutatása. Minden korban kerestek megoldást a tanulás intenzitásának növelésére. Éppen ezért ősidők óta foglalkoztatja a jógikat is az agyműködés természetes serkentése, vagyis a jóga.

Agyserkentés: jóga és tudomány 

A Waterloo Egyetem új tanulmánya szerint a hatha-jóga és a tudatos meditáció gyakorlása jelentősen javíthatja az agyműködést és az energiaszintet. A tanulmány megállapította, hogy már napi 25 perces jógázás és a meditáció növelheti az agy végrehajtó funkcióit. Javulnak a célirányos viselkedéshez kapcsolódó kognitív képességek, és könnyebbé válik a gondolkodási szokások szabályozása.

„A gyakorlatok és a meditatív állapot az agy tudatos feldolgozó erejét az olyan korlátozott számú célra összpontosítják, mint a légzés és az ászanák, egyben csökkentik a nem alapvető információk feldolgozását – mondta Peter Hall, tanársegéd. – Ez a két funkció bizonyos pozitív átviteli hatást eredményezhet, hogy az emberek jobban tudjanak koncentrálni arra, amit a mindennapi életben választanak.”

 
A kísérletekben a résztvevők jelentősen jobban teljesítettek a feladatok elvégzése után.

„Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a meditációnak van valami különleges szerepe. Szemben a csupán fizikai pózokkal a jóga az agy kognitív előnyeit erősíti”

– mondta dr. Kimberley Luu, klinikai oktató. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az összpontosító meditáció és a hatha jóga egyaránt hatékonyak az agy energia szintjének javításában. 

Számos elmélet létezik arról, hogy a fizikai gyakorlatok, mint a jóga javítják az energiaszintet és a kognitív tesztteljesítményt – mondta Luu. – A pozitívumok közé tartozik az endorfinok felszabadulása vagy a vér áramlása az agyba. 

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a jóga azonnali nyugalmi hatást gyakorol a szimpatikus idegrendszerre és a stresszre adott válasza jelentős energiákat szabadít fel. Márpedig a stressz és a szorongás befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. A tanulmány eredményei csak előzetesek és meglehetősen rövid távú beavatkozást tartalmaznak, állítják a kutatók. További kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez és az agyi mechanizmusok feltárásához.

Összegzés

Az agy működéséről még keveset tudunk, így az agyserkentő folyamatok is számos kutatócsoport vizsgálatai között szerepelnek.

Az agyműködés serkentése nem ajánlatos mesterséges eszközökkel, főleg nem tablettákkal, kémiai úton. A kiindulási pontnak az érdeklődés felkeltését javasolják. Ha valakit nem érdekel az, amivel éppen foglalkozik, ha nem motivált, akkor nem vagy nehezen fog koncentrálni feladataira. Pontos, alapos megfigyelés csakis az elme szabályozása révén lehetséges. Ez a jógik ősi tudománya.


 

Kapcsolódó cikkek: