Tabay 11éves korában kezdett jógázni. Minden alkalommal elkísérte betegséggel küzdő édesanyját, aki a kemoterápiás kezelést szerette volna elviselhetőbbé tenni a jógázás segítségével. A fiú szeme előtt zajlott le a változás, a jóga jótékony hatása. Miután elvégzett egy 200 órás jógatanfolyamot, az egyik legfiatalabb jógatanárrá vált.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Jóga és kemoterápia


Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy felelőtlenség lenne a jógát a rák elleni gyógyszerként feltüntetni. Ez egy súlyos betegség, aminek sokféle változata van, és minden komoly hozzászólás orvosi szaktudást igényel.


Tipp: Jóga ászanák sorrendje - jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten - a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben - díjmnetesen és azonnal.

Azt viszont ki lehet emelni, hogy a jógának számtalan kedvező hatása van. Vannak orvosok, akik tapasztalataik alapján a jógát ajánlják nemcsak a megelőzésben, hanem a kemoterápia folyamatának könnyebb elviseléséhez, illetve mellékhatások csökkentésére és a gyorsabb felépülés érdekében is. Ezt követte Sahel Anvarinejad is. Amikor kemoterápiás kezelése véget ért, elkezdett jógázni, és a foglalkozásokra mindig magával vitte kisfiát is.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Az ifjú szemtanú


Egy 6 éves fiúnak bizonyára nagy megrázkódtatás volt, amikor nyomon követte édesanyja betegséggel szembeni küzdelmét. Tabay Atkins azonban korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyságot. Az évek múltával egyre jobban megbizonyosodott a szeme előtt zajló pozitív változásról. Öt év elteltével már maga is gyakorolta. Átlagos kistinédzser volt, aki szeretett legózni, sportolni, és érdekelte a számítástechnika. 

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Ötödikes kora után két ajándék közül választhatott: a szülei felajánlottak neki egy rövid vakációt Európában, és egy 200 órás jógaoktató képzésen való részvételt. A fiú a második mellett döntött. Édesanyjának azt mondta: Anya, szeretném tanítani az embereket, megmutatni, hogy a jóga segíthet nekik, minként segített neked is. 

A gyerek jógatanár 


Tabay rendkívül intenzív oktatói programot választott Los Angeles-ben. Minden nap közel 12 órás oktatásban vett részt. Ő volt a legfiatalabb a csoportban. Tanárát lenyűgözte a fiú kitartása: Rendkívüli állhatatosság jellemezte, rendszeresen bebizonyította az információk mély és alapvető megértését – mesélte. – Valahogy sikerült belemerülnie a felnőttek világba, de soha nem veszítette el gyermeki ártatlanságát, a csodálkozását és szórakoztató természetét.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Miután Tabay édesanyja felépült, egy jógastúdiót nyitott. Fia is képzett jógaoktatóvá vált. Hetente két napot oktat iskola után és szombaton. Gyakran a szülei oldalán áll, közösen mutatják be a jógagyakorlatokat. Az apa, a korábbi profi sportoló szintén a jóga szerelmese. Neki is segített a jóga rendszeres gyakorlása, hiszen amíg focizott nem volt eléggé rugalmas, azt a jógázás hozta meg. Tabay óráinak bevétele adomány jellegű, melyből a „jógi-család” jótékonysági szervezeteket támogat – daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és családjukat.

Tabay az osztálytársait is tanította az iskolában. Elképesztő – mesélte –, hogy néhány gyerkőc először nem akarta kipróbálni a jógát. Arra hivatkoztak, hogy az lányoknak való. Pedig a jógát valójában a férfiak alkották meg férfiaknak. Szeretnék minél több jóga stúdiót nyitni. A jóga többféleképpen is tud segíteni. Ezt szeretném megtanítani minden leendő gyakorlónak.

Kapcsolódó cikkek