A Zöld jóga már nem ismeretlen fogalom.  Indiában több helyen, így Goában is működik. Paradicsomi körülmények között alakítottak ki oktatóközpontot a fehér homok, a fényes napsütés, a csillogó víz és a kavargó pálmafák földjén. Ezen a helyen a tudatosság megértésének fontossága a mindennapi gyakorlat része. Emellett a hiteles jógahagyományok terjesztésének egyedi igényeire összpontosítanak. A jógatanárképzés során szisztematikus és tudományos módszert kínálnak a jóga tanítására mindenkinek.

Nem iskola, inkább üdülőhely


A trópusi időjárás és a multikulturális légkör mindig vonzotta az utazókat a világ minden tájáról az Arab-tenger által határolt gyöngyszemhez. Goa portugál telepes múlttal is rendelkezik. A portugál építészeti örökséget mind a mai napig érezni lehet.

Goán gyönyörű, tájba simuló környezet fogadja a jelentkezőket. 16 modern bambusz kunyhóval rendelkezik, melyekhez megosztott szállás, hálótermek és egy-, illetve kétszemélyes szobák tartoznak. A szobák és a bútorok természetes és környezetbarát anyagokból készültek. A kényelmes itt tartózkodás minden feltétele adott.

 
Goa éghajlata a 24-29 fokos hőmérséklet mellett egész évben kellemes. Ez az egyetlen indiai állam, amely buja zöld és sima utakat kínál. A központ elég távol van a zavaró zajtól, de elég közel ahhoz, hogy szabadidejében mindenki nyugodtan élvezhesse a környező strandokat. A vendég a szabad időben 30 perc alatt leballaghat a tengerpartra, ez egyben szép meditációs séta is lehet. De szabadon használhatja a centrum kerékpárjait, így mindössze 10 perc alatt elér a Palolem strandra. Bérelhet motort is, hogy élvezze a szabadságot, és könnyen eljusson a távolabbi helyekre. 

A Zöld jóga filozófiája


A Zöld jóga már a nevében is hirdeti, hogy olyan aspektust emel ki, mely mindig aktuális. A természetvédelem, a Földanya iránti tisztelet igenis kapcsolódik a jóga filozófiájához. 
A jóga a tudat tisztítását is jelenti, ide tartozik az ökologikus életstílus is. Az ahimsza, az erőszakmentesség filozófiájából következik környezetünk és minden élőlény tisztelete.

A jóga több ezer éves múltra tekinthet vissza, és számos változata létezik. Nem mondhatni, hogy valamennyi hiteles, és nem csupán egy kétes értékű divatirányzat. Azonban a jóga ősi fájának minden olyan ága hasznos, mely nem téveszti szem előtt a valódi célt: a test-elme-lélek egységének fontosságát, a teljes egésszel való kapcsolatát. Ilyen a Zöld jóga is.

A Zöld jóga gyakorlata


Ebben a komplett, tudományos képzésben, a tanítás módszertana, a filozófia, a történelem és a különböző jóga stílusok mellett az ájurvédikus orvoslás is szerepel. A kurzus során tanított jógastílusok: vinyasa, ashtanga, yin és pránajáma. Az ászanák végzésekor a testtartásra, azok minőségének fejlesztésére és a gyakorlatok sorrendjére koncentrálnak. Megtanulják, hogyan kell használni a kellékeket a testtartás módosításához. A yin jóga és a kínai orvoslás elmélete és gyakorlata, mely szintén helyet kap a tananyagban.

A jelentkezők a különféle foglalkozások között a meditációt gyakorolhatják. A koncentráció megtanulása, és az elme fegyelmezésének elsajátítása nem könnyű feladat. 

Tanítási módszertan a Zöld jógában


Az anatómiai és fiziológiai ismereteket magas fokon kell elsajátítani. A csontrendszer, a csontok, az ínszalagok, az izomzat működése, sérülésének veszélyei komoly téma. A tanárok alapvető áttekintést nyújtanak az emberi test különböző rendszereinek szerkezetéről és funkcióiról (anatómia és élettan). Az idegrendszer kiemelt szerepet kap. A pránajáma az energiarendszerekre, a csakrákra, az energiaáramlásra összpontosít.
A helyreállító vagy rehabilitációs jóga, bizonyos csoportok (betegek, sérültek) számára kialakított speciális tanfolyam.

A jógatanárképző tanfolyam 


A Zöld jóga oktatása során az alapművek közé tartoznak Patanjali Jóga szútrái, a
Bhagavad-gítá és az Upanishadok. A jóga története nem hagyhatja figyelmen kívül a jóga  etikai oldalát sem. Segítségnyújtás a vezető oktató számára az önmegfigyelés és a visszajelzések. A hallgatóknak ezért tanulmányozniuk kell saját mozgásukat, napi és heti feladatokat kell elvégezniük. Erről írásos beszámolót nyújtanak be az előadásokon és megbeszéléseken.

A kurzus végén gyakorlati és elméleti vizsga van, hogy felmérje a hallgatók tudását. A tanárképzés során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a résztvevő ne csak elsajátítsa a helyes jóga mozgást, ne csak kiváló elméleti tudásra tegyen szert, hanem képes legyen mindezt érthető és vonzó módon továbbadni. A jövő tanárai lesztek! – ismétlik. – Ezt nem szabad szem elől téveszteni.


 

Kapcsolódó cikkek