Ki ne ismerné ezt a szívmelengető kanadai filmet: Anna a Zöld Oromból? Anna barátnőjét Schuyler Grant, amerikai színésznő személyesítette meg, akinek nagy-nagynénje a csodálatos Katharine Hepburn volt. Hogyan kapcsolódik mindez a jógához? Nos, Schuyler Grant egy komoly hátsérülés miatt jógázni kezdett. A vége pedig az lett, hogy hátsérüléséből való gyógyulása után jógastúdiót nyitott.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant színésznő mindhárom lánya jógázik

Színésznőből jógaoktató


A magyar színészekről is egyre-másra kiderül, hogy jógával, meditációval foglalkoznak. Igaz, gyakran ez csak az egészség megőrzése vagy a stressz-kezelés érdekében történik, de vannak, akiket a jóga spirituális tanítása is vonz. Sok színész jógázik a nemzetközi sztárok között is.

Katharine Hepburn többszörös Oscar díjjal kitüntetett színésznő maga is jógázott. A családon belül tehát nem volt ismeretlen a jóga iránti vonzalom. A későbbi rokon, Schuyler Grant fiatal színésznőként az Anna a Zöld Oromból egyik kedvelt figuráját játszotta. Miután felhagyott a színészettel, érdeklődése a jóga tanítása felé fordult, és jógastúdiót nyitott.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a jógázók között miért több a nő, mint a férfi? Az elsődleges ok talán az, hogy alapvetően a tánc a nők elhivatottsága volt. A sportban ma ez a torna-orientált tevékenységekben jelentkezik, amire a nők eleve hajlamosabbak.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant hátsérülése miatt kezdett jógázni.


 
 
Hátsérülés gyógyítása jógával


Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a jóga valami fura dolog – mesélte Schuyler Grant. – A szüleim hippik voltak, akik mindig meditáltak és jógáztak a ház körül, amiről azt hittem, csupán ostobaság. Sőt, zavart engem a barátaim előtt.

Aztán 20 év múlva egy hátsérülés után lábadozva elkezdtem gyakorolni az ászanákat. Komoly derékfájás gyötört, amikor elkezdtem a jógát. Pusztán a fizikai gyakorlatok miatt kezdtem jógázni. Azzal a céllal, hogy a testem erős legyen. De felfedeztem valamit, amit már évek óta kerestem: a meditáció megnyilvánulását. 

"A jóga, a meditáció és a pránajáma rendszeressé vált. És a jóga működik – a dolog működik! A jóga oly sok szinten hat, úgy viselkedik, mint a gyógyszer. A hátsérülésem meggyógyult két évtizeddel ezelőtt, és most a napi jóga a lelkem tartja épen."

Játék a testtel 


Három gyermek édesanya, aki otthon, családja körében sem hanyagolta el a jógát. Méltán vált népszerűvé a gyermekjóga tanításában is. A gyerekek annyira ügyesek a jógában – mondta Schuyler Grant. – Számukra ez részben játék, másrészt egy kicsit kihívás is. Játék a testtel, ugyanakkor játék az elmével is, mert koncentrációra késztet.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás

Egyértelmű, hogy a gyerekek szívesen mozognak. Szükséges is, hogy ne üljenek egész nap egy széken az iskolában vagy otthon a számítógép és a tv előtt. Sok szülő felismerte ezt, ezért szívesen keresik fel a jógastúdiókat.

 
Mi folyik a fejedben


Ismét Schuyler Grant szavait idézve:

"Az a tapasztalatom, hogy a jógának nagyon sok köze van ahhoz, hogy mi folyik a fejedben. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami fizikailag is, de nagy összjátéka van annak, ami neurológiailag és fizikailag zajlik bennünk."

A testi-lelki  összjáték a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak a jóga ászanák által. Ezek a gyakorlatok később teljesen a sajátjaid, nem függenek sem a stúdiótól, sem egy tanártól, csak tőled. 
 

Kapcsolódó írások