Egy alföldi tanyai vendégségben történt, hogy megízlelhettem a világ egyik csodáját, a tavaszi zöld turmixitalt, vagy ahogyan egyszerűen csak "smoothie" becenevén szólítják. Még egy dolog, ami rendkívül egészséges és botrányosan finom. Mindenesetre irigylésre méltó, ha valaki csak kilép tanyája ajtaján, összegyűjt néhány növényt a rétről, és a világ legfinomabb nedűjét kortyolgathatja.

egészség táplálkozás ájurvéda
Így néz ki uborkával a zöldtumix, azaz a smoothie...

A zöldturmix elkészítése hihetelenül egyszerű. Rétjeink, erdeink tele vannak gyógynövényekkel, amikből csodásan finom zöld turmixot készíthetünk. Ha kirándulunk, szedjünk egy csokorral az alábbiakból, hogy a természet erejét ily módon is magunkba szívhassuk. A keresőbe begépelve majd könnyen felismerhetjük őket túránk során. A növények felső 3-5 centis részét szedjük le, az a friss, zamatos rész.

Tyúkhúr, mályva, pitypang, csalán, fekete üröm, pásztortáska, kamilla, ibolya. 

Ezeket dobjuk be a turmixgépbe kisebb darabokra vágott friss vagy aszalt gyümölccsel pl. banán, alma, körte és keverjük addig, amíg krémes nem lesz, illetve tejjel is lehet hígítani. Természetesen bármilyen zöldség is  hozzá adható. Például az avokádó meg tudja bolondítani, vagy akár az uborka is.

Piacon válogathatunk még bele csírákból és egyebekből, úgy mint búzafű, spenót, koriander-zöld, menta, rukkola, édeskömény-zöld. Ízesítéshez kiváló a fahéj, ha édesebbre vágyunk, a mézet ajánlom. 

A recept tetszőlegesen variálható a felsorolt összetevőkből, amit épp találunk a réten és a piacon, mennyiségre sincs kikötés, ahogy érezzük, mindenképp finom lesz.

Sikeres zöldség turmixolást és jó egészséget kívánok!

Molvár Szilvia