A brazil származású Dharma Mittra ma már klasszikusnak számító könyve számtalan jógapózt bemutat. Az általa alapított Dharma jóga nagy hangsúlyt fektet az ahimsszára, az erőszakmentesség elvére. A jóga etikai oldalát hangsúlyozza és a meditációt. 78 évesen naponta 3 osztályt tanított.

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra 908 jógapóza az erőszakmentes életért

45 éves volt, amikor a különféle ászanák végzése közben lefényképeztette magát. 1350 jógapóz készült. Ezekből a képekből 908-at használt fel munkájához, többek között az ászanákról írt könyvéhez, melyet guruja iránti odaadásból készített. 

Dharma Mittra 1939-ben született Brazíliában. A korai 1960-as években a guruja, Sri Swami Kailashananda, ismertebb nevén Yogi Gupta tanítványa lett. Jógát kezdett tanítani, majd megnyitotta a Dharma Jóga Központot New Yorkban.

Dharma Mittra 1975-ben alapította meg jógaiskoláját, hogy segítsen az embereknek a testi egészség és rugalmasság elérésében. Továbbá a jóga filozófiájának megértésében, melynek alapja az erőszakmentesség. „Csak azért vagyok itt, hogy megosszam ismereteimet másokkal, és segítsek nekik gyorsan haladni a jóga útján” – hirdette. Tanításának főbb elemei a következők:

Ahimsza, erőszakmentesség

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra


„Minden élőlény fél az erőszaktól.” 


Dharma Mittra guruja Gandhi kortársa és barátja volt, így Dharma Mittra nemcsak a jógán belüli ahimsza életelvet, hanem Gandhi erőszakmentes életfelfogását is örökölte.


Dharma Mittra szerint az embereknek téves elképzeléseik vannak az erőszakmentesség fogalmával kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy az ahimsza elsősorban a külvilággal kapcsolatos. Dharma Mittra azt hangsúlyozza, hogy az erőszakmentes élet önmagunkban fejlődhet ki.

Kezdve az erőszakmentes gondolatokkal és beszéddel, valamint a test egészséges táplálásával. Ennek a legjobb módja a vegán étrend. Számára az erőszakmentes élet alapja az együttérzés. Aki mindenben látja igazi valóját, az nem árt senkinek és semminek.

„Az állatok a gyengébb testvérek. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem azt, hogy szeretettel törődjünk velük.”


Dharma Mittra nagy szószólója a vegán és a vegetáriánus étkezésnek. Nem követeli diákjaitól a húsmentes étkezést, de ő minden órán megemlíti a helyes táplálkozás erkölcsi és egészségügyi fontosságát.

 
Jógapóz és gyakorlás 


„Lásd magad a gyakorlatban, még ha nem is tudod most elvégezni. Képzeld el magad benne.”


„Néhány jógi számára a pránájama a legfontosabb gyakorlat.” – Dharma Mittra BKS Iyengar pránájama technikáját tanítja. 

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek


„Ne taníts túl sok testhelyzetet; csak a legfontosabbakat, de azokat tartsa sokáig. „


„Foglalkoztasd az ízületeket minden nap.”

Dharma úgy véli, hogy meg kell próbálnia bizonyos jógapóz kitartását, még ha ez egy kemény feladat is. Azoknak, akik azt gondolták, hogy ez ellentmond az erőszakmentesség elvének, azzal érvelt, hogy ez nem a test támadása, csupán felkészítés az életre. Az életben elbukunk, és visszahatásokat kapunk, ez sem erőszak, csupán realitás.

A jógapóz során tisztában vagyunk azzal, hogy életben fogunk maradni, még ha egy kis fájdalmat is érzünk. De újra próbálkozunk, és erősebbé válunk. A jógaórák valójában ezzel a tanulsággal végződhetnek. Lehet, hogy 10, 20 vagy akár 100 esetben kell próbálkozni, de egy bizonyos ponton meg fogjuk találni az egyensúlyt. Dharma úgy látja, hogy ez a képzés az életben is segít.

 
Dharma Mittra a meditáció hatalmáról


 „Minden a mentális hozzáállástól függ.” 


 „Ne aggódj. Annak semmi köze a meditációhoz vagy a megvilágosodáshoz.” 


 „Minden alkalommal, amikor csak teheted, hatolj mélyre a meditációban.”


Dharma Mittra mindig kihangsúlyozta a meditáció jelentőségét. Azt mondta, hogy valaki elhagyhatja az ászanák napi gyakorlását, de soha ne hagyja el a meditációt.

Javaslata szerint minden nap legalább 10 perc meditáció szükséges reggel és este, lefekvés előtt. Az ászana csak egy bevezető, az aktív tudatosság elérésének eszköze.

Dharma Mittra leginkább a spirituális szív fogalmára koncentrálva tanít a csakrák tudományáról. Azt mondta, a lelki tudatosság a legjobb ajándék, amit gurujától kapott. Pontosabban az a mód, ahogy ez elérhető.


 „A pszichikai erők, a Kundalini energia felemelése az etikai szabályok betartása nélkül csupán annyira lehet biztonságos, mint a drogok használata.”
Dharma Mittra sok éven át gyakorolta és sajátította el a pszichés fejlődés technikáját.

A meditáció egy védő aurát segít megépíteni. Ez egy olyan módszer, mellyel mindenki képes megvédeni magát a pszichikai támadások ellen. Alapja azonban nem más, mint a lelki tudatosság.

Kapcsolódó cikkek