Dan Abramson kis zöld hadsereget gyártott, jógázó katonákat. A gyerekek műanyag katonái helyett ez a békés csapat különféle ászanákat mutat be. Nem csak a jógára inspirálnak, egyben a béke szimbólumai is. Mintha A békés harcos útja című világhírű könyv szereplői lennének.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonái a béke szimbólumai


Sokan, sokféleképpen szeretnék felhívni az emberek figyelmét a jóga testi-lelki előnyeire. Dan Abramson, amerikai vállalkozó hátsérülése miatt kezdett jógázni. A jóga megváltoztatta az életemet, minden embernek ajánlanám – mondta. A klasszikus harcos póz fegyverrel a kézben ábrázolja a katonákat. Nem így Abramson kis egyenruhás figurái! Ők a különféle jóga-ászanák bemutatói, a béke szimbólumai.

Dan Abramson meg akarta ismertetni a jógát azokkal is, akiknek a jógázás csak a hippik gyakorlata. Egy macsó katona formáját használta fel, hogy a férfiak számára is elfogadható legyen: a jóga nem függ semmilyen anyagi korláttól. Nem „női sport”. A jóga a békés harcos útja, a belső küzdelem eszköze lehet.

A békés harcos 

A jógázó katonák kapcsán nem lehet elkerülni A békés harcos útja c. könyvet. Ez a nemzetközi bestseller és a belőle készült világhírű film, Dan Millman világbajnok atléta igaz történetén alapul. Annál is inkább említeni kell, mivel a szerző maga is jógázott. Többek között Indiában is tanulta a jóga tudományát.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonáival

Más edzők ugratták, mert abban az időben egyfajta furcsaságnak tartották a jógát.

„Hallottam pletykákat, vannak olyan sportolók, akik meditálnak verseny előtt!”

– mondták. Kíváncsian várták a választ, valami olyasmit: én is. Ehelyett azt hallották:

„Persze, hogy nem! Én a verseny alatt meditálok.” 

  
Dan Abramson, a namaste őrmester


Fejenállás, meditáció vagy kobra-póz, többek között ezek a különleges játék katonák mozdulatsorai. Abramson azt állítja, hogy minden katona a jóga póz helyes testtartását mutatja be, ami azt jelenti, hogy tökéletes ajándék kezdőknek is.

Azért készítettem a különös figurákat, mert úgy gondoltam, ez a jóga iránti figyelem felkeltésének egy hatásos módja – magyarázta videóján. – Emellett szerettem volna egy erőszakos játékot békéssé változtatni.

Remélem, az emberek elmosolyodnak, ha látják ezt a játékot, és talán abban a pillanatban megszűnnek a téves feltételezések azzal kapcsolatban, hogy milyen emberek tornáznak vagy jógáznak – nyilatkozta Abramson. – Mivel a jóga mindenki számára ajánlott, ez messze túlmutat azokon a közhelyeken, hogy csak egy sovány, jómódú lány végezheti.

Mindenféle ember részesülhet a jóga szilárdságában és lényegi tartalmában. Remélem, azok, akik látják a jógázó harcosokat fontolóra veszik ezt, és tesznek egy próbát. 


 A béke szimbólumai


A béke emblémájának általánosan elfogadott jelképe a galamb és a békejel. Talán ezért lett rövid időn belül sikeres Dan Abramson, aki egy ellentétre épített: számára a béke szimbólumai a jógázó katonák.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás

Abramson hangsúlyozni akarta, hogy mennyire fontos a belső fegyelem, a meditáció és a relaxáció. Üzenete a háborús veteránoknak is szól, akik nehezen tudják feldolgozni sokkoló élményeiket. Így lett a kis zöld katona olyan férfi ikon, mely a békét szolgálja.

Dan Abramson fotói bejárták a net különféle portáljait. Ezeket a katonákat nevezhetjük igazi békefenntartóknak. Békeszimbólumok. Mindenhol úgy utalnak rájuk, mint jelképekre: a spirituális jóga alakjaira. Arra bíztatnak, hogy az előrelépés érdekében ne környezetünkkel, hanem önmagunkkal vegyük fel a harcot.
 

Kapcsolódó cikkek