A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra jógával készült Németország vb-aranyérmes csapata. Nem meglepő, hiszen a sport szakemberei is tisztában vannak a jóga kedvező fizikai és pszichikai hatásaival. A jóga segített a csapatnak többek között a mentális és fizikai relaxáció, a rugalmasság, a koncentráció, a teljesítmény, a sérülések megelőzése és a stressz kezelése terén is. Erről számoltak be a jógát gyakorló sportolók és az edzők, élen Patrick Broome jógaoktatóval.

Tény, hogy a jógagyakorlatok segítenek a csípő és a háti csigolyák régióban, valamint rugalmasságot és a stabilitást adnak a térdnek és a bokának. A jóga erősíti a hasi izmokat, védi az ízületeket, így a játékosok mobilok és hajlékonyak maradnak. A jóga hatékonyan mozgásban tartja őket. Amikor a játékost sportos jelzővel említjük, akkor az erő, a testkontroll és a ruganyosság egy különleges kombinációjáról beszélhetünk. A játékosok gyorsabban regenerálódnak fizikailag és mentálisan is a meccs után. Több sportoló nem szokott tudni aludni a felfokozott izgalmak miatt, de a jóga ebben is segíti őket.

A német labdarúgó-válogatott edzéstervének már évek óta része a jóga. Dr. Patrick Broome elmondta, hogy tudomása szerint ő volt az egyetlen jógaoktató, aki Brazíliában, a világbajnokságon nemzeti csapattal dolgozott. A jóga iránti szkepticizmus sokat csökkent. Magától értetődő a mindennapi gyakorlás – mondta a pszichológus végzettségű Broome. Korábban a tanítványi közé tartozott Madonna és a brit zenész, Sting is, aki egy interjúban sajnálkozott amiatt, hogy nem kezdte el a jógát korábban, de elismerte, valószínűleg fiatalon nem fogadta volna el.

Patrickot az előző edző, az egykori német labdarúgó, Jürgen Klinsmann szerződtette, így lett a nemzeti válogatott orvosi stábjának tagja. A tervet Joachim Löw, szövetségi kapitány is támogatta. Löw neve mára már kiegészült, Joachim „Jógi” Löw-ként találjuk meg, jelezve a jóga iránti érdeklődését. Járt már Indiában, vonzotta a meditáció, a hinduizmus és a buddhizmus filozófiája. Broome, akinek két jógastúdiója van Münchenben méltatta Löw „bátorságát”, aki tíz évvel ezelőtt a német képzések részeként jógaórákat szervezett. Abban az időben, a német sajtó gúnyosan emlegette ezt – mondta mosolyogva. Broome életútja rendkívül érdekes, így róla legközelebb bővebben is megemlékezünk. Most csak néhány fontos tényt említenénk.

Dr. Patrick Broome, aki már húsz éve gyakorolja a jógát, és tíz éve a német labdarúgó-válogatott jógaoktatója, az erőszakmentesség híve, ezért elkötelezett a vegán étrend mellett. Pszichológiát tanult az egyetemen, de később a jóga is vonzotta, így mélyebb kutatásba fogott. Többször járt Indiában, többek között Risikésben, Varanásziban, Keralában és más dél-indiai központban tanulmányozta a jógát. Munkájával kapcsolatban elmondta, hogy ami igazán számít egy jógi életében, az az Isten iránti odaadás és az etikai felelősség. Ugyanakkor sajnálattal ismerte el, hogy a jóga egy „lecsupaszított változatá”-t tudja csak a játékosokkal megismertetni, sokkal kevesebb a gyakorlatok lelki oldala. Broome foglalkozásokat tart a német csapat svájci edzőtáborában, majd nyáron, a döntők ideje alatt Franciaországban is.

Ralf Bauer német színész, a tibeti jóga elkötelezettje, könyvében és DVD-n is népszerűsíti azt. Szerinte a német labdarúgó-válogatott világbajnok győzelme dr. Patrick Broome jógaoktatónak köszönhető. Természetesen a jógaórákon való részvétel nem kötelező, teljesen önkéntes. Manuel Neuer, Per Mertesacker láthatóan lelkes önkéntes. Thomas Müller, Marco Reus válogatott labdarúgó sem idegenkedik a jógától, s így van ezzel Mats Julian Hummels is, akit a világ egyik legjobb védőjeként tartanak számon. A 2014-es világbajnokságon Németország hosszabbítás után 1-0-ra nyert Argentína ellen, az aranyat hozó gólt Mario Götzenek köszönhették, aki szintén jógázik. A korábbi Manchester United csillag, Ryan Giggs, aki még 40 évesen is játszott, kijelentette, hogy a jóga segítette pályafutásában. Erősíti az izmokat, javítja a rugalmasságot – sorolta a jóga előnyeit. – Ha jógázom, a játék másnapján közel sem vagyok olyan merev, mint anélkül, és a megfelelő szintre sokkal gyorsabban térek vissza. Oliver Bierhoff, a visszavonult német válogatott labdarúgó Amerikában tanult jógázni, majd visszajött Münchenbe, és itt folytatta. Ő is egy legenda a német labdarúgás történetében.

Rajan Zed, az előkelő hindu államférfi, a vallásközi kapcsolatok ismert vezetője Nevadában (USA) egy nyilatkozatban elismerően beszélt arról, hogy a német labdarúgó-válogatott ilyen lehetőséget ad a játékosoknak, akik élhetnek a jóga többszörös előnyeivel. A sportolók érdekében sürgette a jóga bevezetését az atlétika területén is. Zed kiemelte, hogy a jóga szellemi és fizikai fegyelem mindenki számára, melynek nyomai megtalálhatóak az ősi Védákban és az i.e. 2000 körüli Indus-völgyi civilizációban egyaránt. A világörökség része, módszer a tökéletesség elérésére. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a jóga segíthet a rugalmasság megőrzésében, javítja a testtartást, a már ismert stresszoldó hatása mellett jelentősen segíti a pozitív énkép kialakulását. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek: