Az orosz származású Vladimir Jurowski csodagyerekként nőtt fel. 28 évesen már a brit Glyndebourne operaház zenei igazgatója volt, majd a Londoni Filharmonikusok vezető karmestere lett. Hangversenytermekben és operaházakban vendégszerepel világszerte. Vladimir Jurowski a magánéletben a jóga szerelmese, spirituális meggyőződésű, a zen és a buddhizmus is érdekli.

A zseni Vladimir Jurowski

 Arra kell törekednünk, hogy jobb emberek legyünk. Ebben a jóga is segít. Ez a 44 éves Vladimir Jurowski hitvallása. A kritikusok azt írják róla, hogy ragyogó zenei tehetség, de nemcsak technikailag bűvöli el a közönséget. Koncertjein azt az érzést táplálja hallgatóiban, hogy valami rendkívül jelentős részesei voltak.

"Jógiként élni ezen a világon, hasonlatos az elkötelezett művész életéhez. Nem könnyű, és bizonyos szakaszaiban válaszút elé kerül az ember."

A „vallásnál” fontosabbnak tartja a belső lelki meggyőződést. Most hitbéli válságban vagyunk – mondta egy riportban. Vladimir Jurowski szerint ezt egyrészt az ateizmus és a fogyasztói társadalom okozza, másrészt a vallásosnak hívott különféle extrém meggyőződések. – A zene a testen kívüli létezés birodalmába visz bennünket. Képes összegyűjteni az embereket kollektív meditációba vagy imába.

Jurowski szerint a zene különféleképpen hat az érzelmekre. Vannak kiemelkedő vallásos ihletésű művek. Más darabok létezésünk kérdéseit vizsgálják különböző perspektívákból, a tudomány, az ideológia vagy a halál témaköreiben.

A szovjet kezdetektől a világhírig

Vladimir Jurowski többet várt az élettől, az ateizmus nem elégítette ki. Amikor fiatalon lemondott komszomol tagságáról, azzal eléggé megtépázta kilátásait. De amikor szétesett az a rendszer, ez már nem számított.

18 évesen került Németországba, majd egyenesen felfelé ívelt pályája. 10 év múlva már zenei igazgató az Egyesült Királyságban. Majd a Londoni Filharmonikusok következtek. Ugyanakkor szívesen látogat vissza hazájába, az Orosz Nemzeti Zenekar vendégkarmestere is. Rengeteget utazik, s ez családosként ugyancsak feladja számára a leckét. 

A jógi olyan, mint egy művész

Vladimir Jurowski rendkívül egészségtudatos – a jóga elkötelezettje. Spiritualitás, meditáció, jóga, makrobiotikus ételek – a szoros időbeosztás mellett ezek mind jellemzik életét. Egészen fiatalon fordult a jógához és a lelki fegyelem más formájához. Minden nap jógázik és meditál, de nehezen talál rá elegendő időt, csak kora reggel vagy mielőtt elalszik.

"Ha minden reggel szakítasz rá időt, ez olyan gyakorlat, amelyet önként, magadnak választasz, és így egész nap kitart" - Vladimir Jurowski.

Vladimir Jurowski a jógával akkor ismerkedett meg, amikor még a szovjet orvoslás nézőpontjából próbálták elmagyarázni a jóga rendszerét. Felismerték, hogy egészségügyi előnyökkel jár, de a jóga a spirituális háttere már elsikkadt.

Ezért az első időkben autodidakta módon próbálta gyakorolni. Csak néhány év elteltével ismerkedett meg az első jógatanárnővel New York-ban. Ezt követte egy elkötelezett jógaoktató, Angliában, ami nagy áttörést jelentett ezen a területen.

Kapcsolódó cikkek