A jóga szakember és tudós dr. Georg Feuerstein szerint a nyugati jóga „kevés lelki komponenst foglal magába”. A kérdés az: Mi morzsolódott le az ősi tanításból és gyakorlatból, és mi mindent írtak át az üzletpolitikai vagy kényelmi szempontok. Hogy erre választ kapjunk időnként érdemes olyan szaktekintélyekhez fordulni, akik hitelesen továbbítják számunkra ezt a magasztos tudományt.

A 19. század végén Swami Vivekananda indította útjára a jógát Amerikában, és ettől kezdve lassan, de biztosan meghódította Nyugatot is. Vajon felvállalná-e minden jógastúdió alapeszményének azt, amit Feuerstein így foglalt össze: „Ahelyett, hogy másokat kárhoztatna a cselekvés, a beszéd és a gondolkodás során, akár szándékosan, akár egyszerűen öntudatlan magatartása révén, a jóga gyakorlója arra törekszik, hogy mások javát szolgálja.”

Mi a jóga a tudós szerint?

A néhai Georg Feuerstein tanulságos áttekintést adott a jógáról:

„A jóga a legkifinomultabb szellemi hagyomány a világon. Egyben a legrégebbi is. Folyamatosan arra törekszik, hogy feltérképezze az utat a lelki tudatlanság völgyéből a megvilágosodás csúcsára. Önmagunk átalakításához és az önmegvalósításhoz felajánlja a gyakorlatok legszélesebb tárházát. Gondoljunk a jógára, mint egy kísérletre, amit legalább ötezer év óta milliók végeztek, több ezer fejlett szinten álló, és valóban nagy mesterek kicsi, de hathatós csoportja.”

Georg Feuerstein munkássága

Georg Feuerstein Németországban született, röviddel a második világháború után. Az indiai filozófiával kapcsolatos posztgraduális kutatásait a Durhami Egyetemen, Angliában végezte. Ő volt a kaliforniai Jóga Kutatási és Oktatási Központ alapítója és igazgatója. 2004-től haláláig Kanadában élt és dolgozott.

Georg Feuerstein több mint 45 könyvet és számtalan cikket írt, valamint lefordította Patanjali Jóga szútráit és a Bhagavad-gítát. Meggyőződése volt, hogy: „A jóga a világ legfejlettebb szellemi hagyománya.” Azt írták róla, hogy munkája „a klasszikus jóga megértésének egyik legmélyebb és legjelentősebb hozzájárulása”.


 

Georg Feuerstein hasonlata

Feuerstein szemléletesen mutatta be a jógának az átlagos, középszerű életre gyakorolt hatását.

„A hagyományos életet fejjel lefelé fordítja – írta. – A felszabadulás vagy megvilágosodás legmagasabb értékét helyezi a pénz, az evészet, a szex és a hatalom körüli forgalmi értékek helyére.”

Egyben azt is hangsúlyozta, hogy az, aki irányadó eszményének az önmegvalósítást tekinti, annak az anyagi fogalmak viszonylagossá és jelentéktelenné válnak. Az így felszabadult energia pedig a spirituális úton segít előre.

Nyugat is befolyásolja ​​a jógát

A jóga nyugati világba történő átültetése nem mondható teljesen sikeresnek. Nemcsak a jóga van hatással Nyugatra, fordítva is igaz: a Nyugat is befolyásolja ​​a jógát. Azonban kétséges, hogy az erőteljes kölcsönös befolyás valóban kedvező-e mindkét fél számára. Ismét Feuersteint idézve: a nyugaton népszerűsített jóga „jelentős eltérést mutat a jóga hagyományosan megértett és gyakorolt ​​formájától.” Miért jön elő ez a téma újra és újra? Mert minden kertet gyomlálni kell, hogy dúsan teremjen és virágozzon.

Kapcsolódó cikkek: