Jóga világnap! Létezhet nagyobb öröm a jógások rajongói számára, minthogy az ENSZ június 21-ét a Nemzetközi Jóganappá nyilvánította? Különösen nagy áttörésnek számít ez Magyarországon, hiszen a közelmúltban egy jógaiskolát „kultúridegen szagok” miatt jelentettek fel.

Nemzetközi jóganap az Inbound jógaiskolában

Jóga világnap a Bharata Kultúrtérben

„A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, India miniszterelnöke, amikor előterjesztette jóga világnap elképzelését az ENSZ felé. Az erőszakmentesség a jóga ékköve.

A jóga ősi tudománya nyilvánvalóan egyetemes emberi kincs. A jógát India sem sajátíthatja ki magának, és egyik náció sem gondolhatja „kultúridegennek” saját kultúrájától. Mint ahogyan az arab vagy a római számok, a kurkuma vagy a feketebors, a Pitagorasz-tétel vagy a Szent-Györgyi nevéhez kötődő C-vitamin, de Mozart vagy Kodály sem lehet „kultúridegen” sem Magyarországon, és a Föld egyetlen országában sem. Vagy vissza kellene küldenünk a krumplit, a paradicsomot és a paprikát Amerikába? Akkor viszont mi történne a világhírű magyar pirospaprikával?

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Jóga világnap világszerte. Fotó: Leveles Zoltán

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség

Megtörtént eset, hogy az egyik budapesti jógaiskolába ellenőrzésre érkezett egy hivatalos ember. Papírjai szerint „kultúridegen” szagok terjengésének vádjával érkezett. Beleszagolt a levegőbe, minden egyes szeg-zugot bejárt, majd konstatálta, hogy az egész területet valami megmagyarázhatatlanul kellemes illat járja át. Az ellenőr sűrű elnézések közepette, és mentegetőzve, hogy tulajdonképpen neki is jógáznia kellene, hamar távozott. Nagy szerencséje van a feljelentőnek és az adott hivatalnak is, hogy a magyar demokrácia meglehetősen gyermekcipőben jár, és hogy a jógások alapértelmezetten jámbor emberek. Pedig micsoda nemzetközi visszhangot lehetet volna ebből az ügyből gerjeszteni! És hogy az mennyire nagy ingyen reklám lehetett volna a magyar jógásoknak.

Maradjunk az erőszakmentesség világában. A valamire való jógás az állatoknak sem árt, ami életmódjában is tükröződik. Táplálkozása erőszakmentes – vegetáriánus. Éppen ezért emberi környezetére nézve is veszélytelen. Mint ahogyan Gandhi is ártalmatlan volt. Sosem bántott volna senkit egy ujjal sem. Az ellene fordulókat is tiszteletben tartotta. Az ahimszá, az erőszakmentesség erejével azonban mégis legyőzte a világ egyik legnagyobb hadseregét.

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Nemzetközi jóganap, hogy életed mégszebb legyen!                                   Fotó: Leveles Zoltán

Ez az ahimszá a jógások fegyvere. Ennek az erőszakmentességnek a felszálló füstje csípi azok szemét, akiknek látását elvakítja az „én és enyém” farkastörvénye.  Könyörgöm, nem kell aggódni a jógások miatt. Legalábbis nem jobban, mint bárki más miatt. A jóga alaptanítása szerint a Föld népei egy nagy családot képeznek. Lehet, hogy más nyelvet beszélnek, de nem idegenek egymástól, nem jobbak a másiknál. Ha úgy tetszik, ugyanaz a piros vér csörgedezik az ereinkben. Az egymástól tanult életbölcsességek mindenkire érvényesek, legyen az görög, német, amerikai vagy magyar eredetű. Ezt az egységet is hivatott megünnepelni a jógavilág minden év június 21-én. A jóga világnappal egy újabb béke világnapot kapott a világ. A jóga világnapjának kikiáltásáról az Origo is beszámolt.

Információink szerint hazánkban is megannyi jógaiskola készül a jógás jeles napra. Jógabemutatókra nyílt napokra, beszélgetésekre, előadásokra számíthat a közönség.

Ünnepeljünk hát együtt, ünnepeljük a lelki békét, a világbékét és az egészséget!