A nyári napforduló az északi félteke leghosszabb napja, egyben a Nemzetközi Jóganap ünnepe. 2014-ben az ENSZ közgyűlése Narendra Modi, indiai miniszterelnök javaslatára június 21-jét jelölte ki erre. Tegnap világszerte ünnepségsorozatok zajlottak. Újdelhiben Modi beszélt a jóga valódi jelentéséről. Fehérbe öltözött, nyakában az indiai zászló három színében pompázó sállal, nyugodt arccal és fürgén követte a 35 perces programot, melyet angol és hindi nyelven lehetett hallani és óriásvetítőn nézni az oktatókat

hírességek jóga világnapja
Narendra Modi India miniszterelnöke szerint ha a jóga lényege a hajlékonyság volna, akkor a cirkuszi bohócok lennének a legnagyobb jógik. 35000 ember jógázott együtt a miniszterelnökkel a jóga világnapján Delhiben

Részlet dr. Modi 2014 szeptemberében tartott beszédéből: „A jóga India ősi, 5000 éves hagyományának felbecsülhetetlen értékű ajándéka. Az elme, a test, a gondolat és a cselekvés egységét jeleníti meg, visszafogottságot és teljességet; az ember és a természet közti harmóniát, az egészség és jó közérzet holisztikus megközelítését segíti. Ez nem egy gyakorlat, hanem felfedezés: az önmagunkkal, a világgal és a természettel való egység átérzése. Életmódunk megváltoztatása és tudatossá válása még az éghajlatváltozás kezelésében is segíthet.”

Újdelhiben, a főútvonalon, hosszú sorokban 35.000 -37.000 ember terítette ki a szőnyegét, köztük a kabinet tagjai és külföldi diplomaták is. Több tízezer iskolás, bürokraták, háztartásbeliek, a katonák és hétköznapi emberek vettek részt a gyakorlatban, amely megismétlődött minden indiai állam fővárosában. Az indiai védelmi minisztérium közölte, hogy a katonák a Himalájában, és a haditengerészeti kadétok a hajókon szintén részt vettek a jóganap eseményeiben.

Nemcsak ezt a napot ünnepeljük – mondta Narendra Modi –, hanem az emberi elme képzését is, hogy elkezdődjön a béke és a harmónia új korszaka az emberiség javára. Az emberi jólét, a stresszmentes élet, a szeretet, a béke és a harmónia üzenete. „Van egy nagy tévhit, miszerint a jóga a fizikai rugalmasság. Ha ez így lenne, a cirkuszi bohócók lennének a legnagyobb jógik. A testhajlítások, a rugalmasság nem jóga. Az ászanák, a pózok, csak egy kis része az egész koncepciónak, a jóga teljes útja nagyon hosszú... Mi kísérletet tettünk arra, hogy ma elkezdjük.” – fejtegette a miniszterelnök.

Magától értetődik, hogy nemcsak Indiában, de szerte a világon, 192 országban (ebben 47 iszlám ország is szerepel) vettek részt az emberek a jógarendezvényeken. Washington DC-ben, Tokióban, a Sydney Operaház előtt, Szingapúrban, a Temze partján vagy a párizsi Eiffel-torony mellett. Természetesen Magyarországon is ünnepeltek a jógások rengeteg jógaközpontban.

hírességek jóga világnapja
A jóga világnapja alakalmából a Bharata Kultúrtérben is egész napos jóga rendezvényt szerveztek.