jóga világnapja

Az indiai kormány már kérte, hogy az idén is ünnepeljék meg a Nemzetközi jóga nap-ot, s mivel a jóga világnapja június 21-e, kedd, ezért Indiában szabad napot hirdették. Ezt követi a kétnapos nemzetközi jóga konferencia New Delhiben. Volt egy rövid vita a jóga gyakorlatával kapcsolatban, mivel egyes muszlim csoportok kijelentették: a hitük nem teszi lehetővé az ilyen gyakorlatot. A kormány azonban kihangsúlyozta: a jóga önkéntességen alapul, senkinek sem kötelező a részvétel.

jóga világnapja

Az iskolák és főiskolák egyaránt motiváltak szerte az országban, szívesen képviselik magukat a jóga bemutatókon. Minden neves és jeles jóga tanár, a különféle intézmények jelezték már részvételi szándékukat, mint a Patanjali Yogpeeth, Brahma Kumaris, vagy az Art of Living, The Yoga Institute stb. A saját telephelyükön szerveznek jóga-eseményeket, de támogatást nyújtanak a különféle állami kormányzatok és a fegyveres erők is. A nemzeti szinttől a falusi megmozdulásig rendkívül széles a programok választéka.

 Arra a kérdésre, hogy az ünnepségek költségvetése mennyire terheli az AYUSH Minisztériumot, Ajit Sharan, a minisztérium titkára elmondta, minden intézmény saját maga finanszírozza a tervezett ünnep kiadásait. Az AYUSH Minisztérium tisztviselői azt is elmondták, hogy egészségmegőrző szempontjait figyelembe véve fontolgatják a jóga tananyagként történő bevezetését a különböző iskolákban, a hat és a tizedik osztály között. Már sok iskolában elfogadták azt, máshol folyamatban van.

jóga világnapja

Vitát váltott ki az a jóga protokoll, mely a transzcendentális „Om” és néhány más szanszkrit slóka zengésével kezdődne. A muszlim szervek arra hivatkoztak, hogy a muzulmán résztvevők nem mindegyike tudja ezt a hite miatt megtenni. Az aggodalom felesleges. A jóga ideje a kora reggeli órák, ha valaki nem lesz ott az elején, nem kötelező.  A Szúrjanamaszkár ászana, vagyis a Napüdvözlet nem lesz része az idei jóga napi ünnepségeknek, sem a transzcendentális Om mantra zengése nem kötelező, jelentették be a szervezők. Ugyanakkor az AYUSH miniszter, Yesso Naik is felszólalt ez ügyben. Az  AYUSH egy kormányzati szerv, mely az Ájurvéda, a jóga és a természetgyógyászat eredményeinek ugyanúgy teret enged, mint a görög-arab gyógyítási technikáknak vagy éppen a homeopátiának. Naik kijelentette: Mindig van némi ellenállás egy jó munka kapcsán is. Megértjük az ellenzőket, de OM nélkül, a jóga nem lehet teljes.

Kapcsolódó cikkek