John Schumacher egy washingtoni jógaközpont alapítója és igazgatója, egyike az Amerikai Egyesült Államok vezető jógatanárainak. Negyvenegynéhány éve jógázik és tanít. 1973 óta többször utazott Indiába, hogy BKS Iyengartól, a világhírű jógamestertől tanuljon, így egyike lett annak a kisszámú, csupán 13 személyt magába foglaló maroknyi csoportnak, akiknek az Egyesült Államokban hiteles Iyengar jógaoktatói végzettsége van.

jóga oktatás hírességek
John Schumacher amerikai jógaoktató nem változtat hiteles módszerein a piac nyomására sem.


A jóga világszerte divat lett, csak Amerikában évi 5 milliárd dolláros üzletet jelent. A komoly jógaoktatóknak ezen a téren is küzdeniük kell a fogyasztói társadalom üzleti szelleme ellen. A tanítás teljesen megváltozott, és sokan nem szeretik, amit csinálok – mondta Schumacher, de természetesen továbbra sem alkuszik meg, nem változtat a hiteles módszerein, csak azért, hogy több tanítványa legyen.

A Yoga Journal őt nevezte a „25 amerikai egyikének, akik ma a jógaéletet alakítják”. Schumacher gyakran beszél a jóga előnyeiről a rádióban és a televízióban. Európában, Ázsiában, Afrikában egyaránt tart előadásokat, és számos publikációja jelent már meg. A 70 körüli férfi még mindig rugalmas, hajlékony – természetesen vegetáriánus. Egy interjúban, betekintést adott több évtizedes jógaoktatói munkájába. 

jóga oktatás hírességek
A jóga nem árucikk.

Jelenleg az egyik kihívás az, hogy megtaláljuk, hogyan lehet felelősségteljes módon tanítani a jógát, mely értékes és jelentőségteljes, és még mindig életképes maradt egy olyan kultúrában, amely a jógát is árucikknek tekinti – mondta. Más szóval, hogyan lehet legyőzni azt a piaci tevékenységet, amely úgy véli, az elkötelezettség időt igényel, és az új generációt azonnal megkapható eredményre neveli. Miközben egyre több jógastúdió kínál már „gyorstalpaló” jógakurzusokat, Schumacher arra kéri a diákokat, hogy minimum három hónapos tanfolyamokat vállaljanak. A közös munka révén idővel látni a folyamatos előrehaladást. Így tud segíteni, miután kialakult egy jó kapcsolat az oktatóval.


Miközben Schumacher diákok százait ismertette meg nemcsak a jógagyakorlatokkal, hanem azok eszmeiségével is, a jóga szerelmesei mellett felnőtt egy generáció, amely rivális jógaközpontokat nyitott.
(Még Magyarországon is az tapasztalható, hogy szinte minden sarkon van egy „jógázó” hely.) Bizonyos értelemben John Schumachernek is haladnia kellett a korral. Fokozta a promóciós erőfeszítéseket, ami azt jelenti, hogy jobb webhelyet és online marketinget keresett. Bár – ahogy említette – minden vállalkozásra igaz, hogy a jó reklám sok esetben szájról szájra terjed.

jóga oktatás hírességek
A jóga szeretete tartja még mindig a pályán - és a matracon.

Nem akarok még nyugdíjba menni. Szeretem, amit csinálok – jelentette ki. – Ha kell, újra visszamegyek a pincehelyiségekbe, ahol tanítani kezdtem.

jóga oktatás hírességek
Schumacher 70 évesen is hajlékony és rugalmas.

​​​

Kapcsolódó cikkek: 

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga ászanák ősi tudománya

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen