Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta jogot tanult. Mahatma Gandhi kortársa és barátja volt. Jógamesterként lett közismert, de a jóga és a természetes gyógymódok támogatójaként híres ájurvédikus orvosként is dolgozott. Nem csupán jóga szaktekintélyként, hanem kimagasló lelki tanítóként is foglalkozott az érdeklődőkkel. Számtalanszor megtette az utat India és Amerika között, hogy tanítványait szolgálja.

hírességek india erőszakmentesség

 „A jóga ugyancsak szükséges napjainkban, amikor az élet különösen zavaró, és tele van feszültséggel, stresszel bizonytalansággal. Segíti az embert kissé lelassulni az életben, hogy újra egyesítse magát a világegyetem harmóniájával, és megtalálja a békét. Ez csökkenti a sóvárgásokat, a rossz szokásokat. A jóga nagyon különleges eredményeket hoz. Betegségmentes testet, kiegyensúlyozott elmét, sugárzó egészséget és hosszú életet eredményezhet. Ez az ajtónyitó az ihletett tudáshoz és az örökkévaló boldogsághoz.” – Yogi Gupta

Jogászból jógi


Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta (1913-2011) Észak-Indiában született. Jogot tanult, és kezdetben több évig dolgozott India egyik legfelsőbb bíróságán. Nagy hatással volt rá Mahátma Gandhi. Inspirálta őt Gandhi ahimsza, erőszakmentes filozófiája.

Az, hogy Indiát a jógabölcsesség, vagyis a Yama és a Niyama egyik legtermékenyebb gyakorlatával, az erőszakmentességgel szabadítsa fel. Svami Kailashananda a jog területén a szegényeket és hátrányos helyzetűeket szolgálta, sok esetben Pro bono, vagyis ingyenes formában. Bár ügyvédként indult, úgy döntött, még magasabb életre hivatott, és elhagyta az ügyvédi kamarát. 

Sok évvel később tanítványainak elmesélte azt a látomását, melyben egy bírósági ügy közepette megjelent neki Siva, és útmutatást adott, hogy hol találja meg a guruját. Ekkor határozta el, hogy szerzetes lesz. Ügyeit átadta egy kollégájának, és hátat fordított a világi bíróságnak.

Hátra hagyta a világi életet, a személyes vagyonát és tulajdonát, és egy guru tanítványa lett. Biztos volt benne, hatásosabb, ha nem kerülő úton, hanem az egyén Isten-tudatának felébresztésével szolgálja az embereket.

hírességek india erőszakmentesség

Miután lemondott a világi életről, Varanasi szent városának szerzeteseként dolgozott. A Himalája magányában jógát és a lemondás különféle formáit gyakorolta. A jóga mind a kilenc formáját: Raja, Kundalini, Bhakti, Mantra, Tantra, Yantra, Jnana, Karma és Hatha. A risikési Sivananda Asram Erdei Egészségügyi Klinikájának orvosa volt, mielőtt létrehozta saját asramjait. 1952-ben Risikésben megalapította a Kailashananda Misszió és Természetgyógyászati Központot. 

Yogi Gupta volt a harmadik nagy jógamester, aki elment az Egyesült Államokba, hogy terjessze a Védák tanításait. Az első Svami Vivekananda 1899-ben, a második Paramahansa Yogananda 1920-ban. Yogi Guptát 1954-ben hívták meg egy Chicagóban megrendezésre kerülő egészségügyi konferenciára. Ez volt az első lépés. Tanítani kezdett, majd létrehozta hatha jóga intézményét New Yorkban. 

 
Az erőszakmentesség orvosa

hírességek india erőszakmentességJógamesterként Yogi Gupta természetesen az egészséges, erőszakmentes táplálkozás híve volt. Úgy gondolta, először meg kell tanulni, mi az egészséges állapot, ezután követheti a diák az önmegvalósítás útját. Számtalan történet van olyan hallgatókról, akik meggyógyultak az ő útmutatása, gondozása és intelligens irányítása alatt. Ájurvédikus doktorként segített azoknak, akik különleges és egyedülálló kérdéseikkel érkeztek hozzá, élete végéig konzultációkat folytatott.

Yogi Guptát a Védák hatalmas ismerete jellemezte: a legmagasabb jnana, tudás és a legmélyebb bhakti, odaadás egyedülálló kombinációja.

A vegetariánus táplálkozás híve volt jóval azelőtt, hogy az divatossá vált. 1969-ben rögzítették egy New York-i előadását, mely az ájurvéda tanácsain alapult. A New York-i Központban tanítványok tízezreinek tanította a jóga igazi lényegét és a Védák fenséges igazságait.

Könyvei jelentek meg: A jóga és a jógikus erő, valamint Jóga és hosszú élet címmel.

A jóga és a spiritualitás területén elért eredményei elismeréseként több elismerést is kapott:

  • Az év nemzetközi oktatója (2006)
  • Az év embere (2005)
  • A 21. század nagyszerű eszméje (2005)
  • Kiemelkedő hozzájárulások a jóga tudományához és a spiritualitáshoz (2005)
  • Szakmai oklevél: Jógatudomány és spiritualitás Szakértője (2005)

 
India lelki nagykövete


Yogi Gupta több mint 55 éven keresztül önzetlenül szolgálta amerikai tanítványait is. Azt írták róla: a lemondás és az Isten iránti legmélyebb odaadás képviselője. Célja mindig az volt, hogy elősegítse az emberek egészségi állapotának javulását, az életszínvonal emelkedését, mely természetesen nem anyagi értelemben értendő.

Több ezer diákot vezetett a spirituális úton. Ma már a legelismertebb jóga tanárok kerülnek ki azok közül, akiket ő képzett. Közéjük tartozik Dharma Mitra is, aki 908 jóga pozícióban fényképeztette le magát, s az így készített nagy sikerű szakkönyvet jógatanárának ajánlotta. Így emlékezett vissza szeretett mesterére:

Az a mester, akivel kapcsolatban Isten úgy döntött, hogy vele egy csatornát és egy eszközt teremt. Rajta keresztül a kedvesség, a szeretet, az együttérzés nyilvánult meg a különféle szerepet játszó emberek modern világában. Ő egyike India legnagyobb lelki nagyköveteinek.


Az önmegvalósított mester életéről és munkájáról elmélkedve világossá válik, hogy legmélyebb tiszteletünket úgy tudjuk kifejezni, ha követjük tanítását, azokat az eszményeket, amelyeket elénk állított. Ezek a nagy lelkek az Abszolút, Örök Igazság legmagasabb élményével rendelkeznek. A tudás szellemi fényével és az Istennel való közösség megfoghatatlan békéjével élnek mindenhol. Áldásuk áradjon mindenkire.


 

Kapcsolódó cikkek