A jógaórákon rendszeresen elhangzanak a következő instrukciók: egyenes hát, nyitott mellkas, hátrafelé és lefelé gördülő vállak, zárt lapockák, hosszú nyak, felfelé nyújtózó fejtető. A derékfájás kezelése a XXI. százat egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Gyakran esik szó a tartáshibákról, illetve sajnos sok gyakorló küzd ezekkel a problémákkal, és sokszor azért iratkoznak be a jógatanfolyamra, hogy megoldást találjanak a derékfájás és a nyaki fájdalom kezelésére; bemerevedett, rövidült izmaikat kilazítsák, nyújtsák.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatás

 

Nagyon gyakori probléma a görbe hát, előreeső vállak, beesett mellkas, megrövidült mellizmok. Ülő helyzetben is leggyakrabban ez a púpos, görnyedt testtartás jellemző, pláne ha az illető ülőmunkát végez a hétköznapok során.

Erre a problémára és a derékfájás csillapítására remek „gyógymód” a homorítás. Számos homorító, hátrahajlító jóga gyakorlat van, melyekkel jól meg lehet dolgoztatni a hát izmait, és nyújtani a mellkas izmait. A hétköznapok során is szinte minden tevékenységünket előredöntött testhelyzetben végezzük, ezért is esnek nagyon jól a homorító pózok a gyakorlás során, de gyakran spontán az ember magától is homorít, ha kicsit elgémberedett, vagy megmozgatná a hátát.

Most jön a derékfájós sztori!

Egy jóga tanfolyam közben egy érdekes jelenséget figyeltem meg. A Szúrja Namaszkár, vagyis a Napüdvözlet gyakorlatsor végzéséhez készülődtek a résztvevők, elhelyezkedtek alapállásban, és megkezdtük a ráhangolódást a jóga gyakorlat végzésére. Ekkor vettem észre, hogy van olyan gyakorló, aki teljes erővel homorít, szinte már hátraesik. Finoman végigsimítottam a vállain, lapockáján, és enyhén előredöntöttem a testét a függőleges helyzetbe. Amikor egyenesen állunk, a helyes testtartásban, és oldalról ránézünk a testre, azt látjuk, hogy a boka, térd, csípő, könyök, váll és fül egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el, de ehhez nem kell homorítani.

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatásVisszatérve a jógaóra gyakorlásra az illető nagyon meglepődött, és megállapította, hogy nahát így nem fáj. Igaz bevallotta, hogy nem is a legkényelmesebb testhelyzet, mivel neki is van néhány rövidült izma, ami kicsit húzódik, amikor az anatómiailag helyes tartást felveszi, de nem kell erőlködni és túlzottan feszíteni. Tehát mindig a természetességre kell törekedni. A gyakorló ebben az esetben annyira jól akarta végezni a gyakorlatot, hogy túlzásokba esett. Ez egy gyakori és érthető reakció, mert meg akarunk felelni, és a maximális teljesítményt kihozni magunkból, de sajnos pont emiatt vétünk hibákat. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinél ezt tapasztaltam.

A napokban pedig egy kedves ismerősöm panaszolta el, aki ülőmunkát végez, hogy rettenetesen fáj a háta. Ő is oda akart figyelni magára, és megelőzni a problémát, mert manapság gyakran hallani az ülőmunka okozta károsodásokról. Egész nap a számítógép előtt ül, és napokon keresztül erőteljesen homorított a széken munka közben, estére már nagyon fájtak az izmai, és ez így ment nap, mint nap. Megkértem, hogy ne homorítson egyfolytában, csak üljön egyenesen, mire boldogan újságolta, hogy fél nap elteltével megszűnt a hátfájása.

Összegzésül a homorítás egy nagyon jóleső érzés, segít kijavítani a tartáshibákat, de tudnunk kell mikor, hogyan és legfőképpen miért végezzük. A derékfájá kezelése kapcsán a legfontosabb dolog, hogy egész életünk során, tudatosak legyünk abban, amit teszünk, és értsük a folyamatot. Ne azért végezzünk valamit, mert hallottuk valahol, hanem győződjünk meg helyességéről. Ne hitegessük magunkat abban, hogy az innen-onnan összeszedett információkkal, bizonyos típusú derékfájás kezelése céljából ismerősunknek személre szabottan megadott gyakorlatokat végezve a dekékfájás elmúlik a mi esetünkben is.

Megtörtént eset derékfájás helytelen kezelése kapcsán

Csikorgott egy jógásom autójának az ékszíja. Elvitte a szerelőhöz. Látta, hogy a szerelő ráfeszít, majd meghúz egy csavart kb három perc alatt, és megszűnt a csikorgás. Egy barátjának hasonló problémái lettek. Minek az autószerelő? Motorháztető föl, ékszíjfeszítés. Igaz, nem három perc, hanem egy óra. A csikorgás csak nem akar megszűnni. Még egy kis feszítés. Mintha csillapodna a csikorgás… Nincs most több idő az ékszíjra. Két hét múlva a csikorgó ékszíjas autó motorja beállt. Az autószerelő megállapította, hogy nem az ékszíj csikorgott, hanem a szervószivattyú. A túlfeszített ékszíj miatt a motor pedig meghibásodott, ráadásul az elhanyagolt szervószivattyú is szétment. Pedig hát mindenki csak jót akart...

Ez a helyzet a derékfájás kezelése ügyében is. Lehet, hogy valakinek szakember adott valamilyen jóga gyakorlatokat, de lehet, hogy számodra ugyanazok a jóga gyakorlatok akár végzetesek is lehetnek. Ha megjelennek a gerincsérv tünetei, akkor az egyáltalán nem vicc. Tilos saját kútfőből vagy "jószándékú" kóklerekre hallgatni! Azonnal gerincspecialistához fordulni! Ki kell deríteni, hogy mik a hátfájás okai és kérlek, ne bízd magad a véletlenre. Keress olyan jógaoktatót, aki valóban ért a jógához és az emberi testhez, anatómiához és különösen a gerinchez. Ha jól választasz és kitartó vagy, akkor megúszhatod a gerincműtétet is. Azt azért ne gondold, hogy jó ötlet volna egy féléves tanfolyamon jógaoktatóvá vált, mondva csinált "jógaoktatóra" bízni magad. Egy motorcsere megoldható, de a gerincsere nem igazán…