Gondoltad volna, hogy Breki civilben spirituális tanító? Sőt, maga is szívesen jógázik. A Muppet Show egy vidám bábsorozat, melynek főszereplői Kermit, magyarul Breki és társulata, a Muppetek. A Szezám utca népszerű amerikai bábfilm sorozatának szereplői hosszú karriert futottak be. Sokoldalúak, a számolást, az írás-olvasást is bemutatják a gyerekeknek, így csinálva kedvet a tanuláshoz. Nem meglepő tehát, hogy Kermit jógázik is.

jóga gyakorlatok

Szezám utca története


Jim Henson Emmy-díjas amerikai bábművész, karikaturista, feltaláló, aki a Muppet figurák alkotójaként nemzetközi hírnévnek örvendhetett. Már a középiskolában bábokat készített. Az1960-as években csatlakozott a gyermekek oktatási televíziós programjához, a Sesame Street-hez, és segített kidolgozni a sorozat karaktereit. 

Különösen Kermit a Béka hozta meg neki a sikert. Meggyőződése volt, hogy a televíziós báboknál is szükséges „az életszerűség és az érzékenység”. Ezért kezdett rugalmas, szövetbevonattal ellátott habszivacs figurákat készíteni. Ez lehetővé tette a szélesebb körű érzelmek kifejezését. Több hónapot töltött Európában, ahol olyan európai bábművészek ösztönözték, akik művészeti ágazatként tekintettek munkájukra. 

Kermit béka és a vegaság

Kermit béka egy fiatal közönség számára készült, de Henson és csapata a felnőtteket is szerette volna megnyerni. Mivel mindig vállalkozó szellemű volt lelkesen ugrott bele új projektekbe. Ilyen volt az is, amikor lánya, Cheryl ösztönzésére legalább egy darabig elkötelezte magát a vegetáriánus elvek mellett. Cherylt az akkor már híres vegetáriánus színésznő, Bernadette Peters inspirálta, aki 1977 augusztusában jelent meg a Muppet Show-ban.

A Kermit béka spirituális tanítása

A jógázó Kermit béka is átad egyfajta tanítást – fiataloknak és időseknek egyaránt. Kermit gyakorolja a napi jógát és a Nap-üdvözletet. A gyermekek számára mindenképpen vonzóbb a tanítás, ha egy aranyos zöld jóga-mestertől hallják, látják. Ez is az egészséges életmódra való játékos nevelés egyik lehetősége.

Az egyes részek humorosak, néha megjelennek a popkultúra elemei is. Például egyes epizódokban az elsők között utaltak a Hare Krisna mozgalomra. Ilyen az is, amikor Dom DeLuise elveszik a mocsárban, belefut Kermitbe, és panaszkodik: Elvesztettem a tájékozódó képességemet.

Erre Kermit így válaszol:

„Uh, próbáltad a Hare Krisnát?”

jóga gyakorlatok

 
Még Kermit béka is tudja, mennyire fontos nyújtani. Valami olyasmit mormog: „Nem könnyű a rugalmasság”, de azért folytatja. Ő egy kis zöld aktivista, aki már azzal is hasznos, hogy a gyerekeknek az állatok szeretetreméltóságát mutatja be. Partneréről, Miss Röfiről sem a disznóölés jut az eszébe senkinek, a felnőtt nézőknek sem. 

Összefoglalás

A Szezám utca (Sesame Street) népszerű amerikai bábfilm sorozat. Ez a show egyben a népszerű Muppets-ekhez tartozik. A Muppet Show elsöprő sikert aratott éveken keresztül. A sorozat főszereplője Kermit a béka, magyarul Breki és társulata, a Muppetek. 

Kermit a béka többek között jógázik. Csak egy aranyos zöld zen-mester, aki a kicsiket is jógára bíztatja. Ha például meg tudjuk tanítani a gyerekeknek, hogyan lélegezzenek helyesen, akkor már hatalmas lépést tettünk előre. Jól használtuk a jóga egészségmegőrző szerepét is. Ráadásul szórakozás minden korosztály számára.


 

Kapcsolódó cikkek