Tao Porchon-Lynch születésnapja közel egy évszázaddal ezelőtt volt, majdnem ilyen hosszú jóga gyakorlóként eltöltött ideje is. A közel százéves hölgyről több témában is hosszú cikket lehetne írni: Indiában Gandhival kétszer is menetelt, francia ellenállási harcos, modell, hollywoodi színésznő, filmproducer, díjnyertes, világszínvonalú táncos, békeharcos és a jóga mestere egyaránt. A 97 éves, vegetáriánus, még öregségében is szép és fitt Porchon-Lynch vált annak példájává, hogy a jóga jelentős, jótékony fizikai és mentális hatást gyakorol az egészségre. Porchon-Lynch határozottan kijelenti: a jóga annak is remek eszköze, hogy szétoszlassa a félelmeket, és áttörje a személyes korlátokat. 

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója

Indiában született, édesanyja Manipuriból származott, a kislánya születésekor meghalt, apja francia volt.  Nagybátyja és felesége nevelte fel. Nyolcéves koromban láttam egy csoport fiút őrült testhelyzetben a tengerparton, azt hittem, ez egy új játék, és csatlakozni akartam hozzájuk – mesélte. A nagynéném azt mondta, mivel lány vagyok, ez nem nekem való. De nem tudtam elfogadni: „Ha a fiúk meg tudják csinálni, akkor én is!” Fiatalkora legmeghatározóbb epizódjára pedig így emlékezett vissza: A nagybátyám, aki Mahátma Gandhi nagy barátja volt, azt javasolta, menjek velük, mert India szabadságáért menetelnek. Ez az igazság mindig velem marad.

20-as évei elején Franciaországba költözött. „Amikor a németek megszállták Franciaországot, segítettem a nagynénémnek elrejteni a rászorulókat a nácik elől, és amikor a dolgok nehézzé váltak, Angliába menekültem, ahol továbbra is részt vettem az ellenállási mozgalom földalatti munkájában.” Porchon-Lynch a túlélés érdekében indiai táncokat mutatott be a londoni kabarékban. A híres amerikai újságíró, Quentin Reynolds azt írta róla: „Ő tette a sötét Londont fényesebbé.”

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
A képeket jóbarátja, a szintén jógázó fotóművész,
Robert Sturman készítette, akiről hamarosan 
bővebben is írunk.

Házasságkötése után évente elment Indiába, hogy tökéletesítse jóga tudását, olyan mestereknél tanult, mint Srí Aurobindo, Indra Devi és a BKS Iyengar.  Férje korai halála után többé nem házasodott meg, a jóga tanítását tette elsődleges céljává. Nem volt saját gyermeke, azt mondja: „A fejemben, minden diákom a gyermekem.” Több mint huszonöt utat szervezett, Indiába vitte diákjait, mert hitte, hogy az ilyen látogatások elvezetnek a megvilágosodáshoz, a jóga valódi szelleméhez. 1976-ban ő lett az egyik alapítója a Jógatanárok Szövetségének.

Részt vett a Békére nevelési csúcstalálkozón (melynek alcíme Az erőszakmentesség ereje), hiszen a jóga szervesen kapcsolódik mindehhez. Porchon-Lynch diákok százait tanította, három földrészen vannak követői, a legtöbben Indiában, Franciaországban és az USA-ban. Mesterkurzusokat vezet prominens jóga központokban. A világ legrégebbi jóga tanára a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. 73 évesen megalapította New Yorkban a Westchester Jógaintézetet. Inspirál, hogy mások életébe bevigyem a jógát, segítve őket új képességekkel – mondta. 87 évesen csípőműtéteken esett át, de ez sem korlátozta mozgását, továbbra is tanít, és aktív jógázó. Erősebb, mint amilyennek tűnik, a törékenysége csak látszat. Alkalmanként férfi és női diákjait egyaránt kijavítja, felhúzza őket a megfelelő jóga pozícióba.

Az étkezéssel kapcsolatban elmondta: Vegetáriánus vagyok, csakis vitaminokban gazdag friss gyümölcsleveket és antioxidáns hatású teákat iszom. Kis adagokban étkezem: csak egy grapefruit reggelire, valamilyen vegetáriánus étel ebédre, valamint friss gyümölcsök lefekvéskor. Túl nagy hangsúly van a mai gyógyszereken. A jóga tanulmányozása révén, meg tudom gyógyítani magam. Nem használok semmilyen kiegészítőt, sem vitaminokat sem kalciumot, vagy ilyesmit. Nem élek gyógyszereken, csak ritkán veszek be egy aszpirint.

Nemzetközi békekonferenciákon vett részt, úgy véli, hogy a jóga segítheti az egyént, de tágabb értelemben segíthet meggyógyítani a bolygót is. A jóga valódi szellemét képviseli, vagyis a test és a lélek harmóniáját, amikor a test irányításával és fegyelmével a lélekre fókuszál. Meditációs könyvének címe – Gondolatok: Az élet jógikus utazása. A jóga az elme, a test és a lélek kapcsolódása – mondta Porchon-Lynch. – Olyan ez, mint a természet, minden mindig megújul, és teljes kört alkot. Rájöttem, hogy én is gyógyítani tudom magam, ha azt teszem, amit a természet. Ez feloldja a stresszt, és átsegít a válságokon. Meditálok is. A stressz enyhítésére több kell, mint csak egy jóga póz. Maga a jóga mögötti út. A félelem rossz gyógyszer. A belső békémmel harmóniában vagyok az egész világegyetemmel.

Megkérdezték tőle: Hogyan magyarázná el a jógát valakinek, aki még soha nem csinált ilyet? Költőien válaszolt: Meg tudod magyarázni, miként ébred fel fizikailag a hajnal? A Föld reagál, és felfedi új életében az egész természetet. Mit mondana valakinek, aki retteg az öregségtől? Minden nap tudd, hogy az egy csodálatos nap lesz, és köszönd meg azt. Ne rágódj a múlton. Ne keress akadályokat, jógázz. A test, a lélek és a szellem csatlakozva egymáshoz kinyitja az élet ajtaját. Nézem a természet szépségét, azt mondja nekem, egy fa még gyönyörűbb, ahogy telnek az évek. 

Kapcsolódó cikkek: