James Cameron világhírű rendező, producer nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Titanic és az Avatar, ugyanakkor természetvédő munkája is közismert. Nevéhez fűződik a MUSE magániskola létrehozása is, melynek kialakításánál nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. A háromszoros Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas rendező komoly üzenetet tett közzé, amikor kijelentette: az igazi környezetvédőknek a jövőben szigorú vegánokká kell válniuk. Statisztikákra és a híres „Forks Over Knives” (Villa a kés fölött) filmre hivatkozva Cameron felhívta a figyelmet arra, hogy milyen környezeti károkat okoz a húsipar.

táplálkozás hírességek film megújuló energia
James Cameron, a Titanic és az Avatár rendezője szerint a tudatos környezetvédő vegán.

Cameron nemcsak a filmipar területén zseniális vagy környezetvédő aktivista, aki áttért a vegán étrendre. Az erőszakmentesség és környezettudatosság elve a gyakorlatban is megmutatkozik. A MUSE iskola környezetbarát anyagokból készült, a kertekben és az üvegházakban a konyhára termelnek növényeket. A tanításban nagy szerepet kap a környezettudatosság és a fenntartható élet. Inspirálja és felkészíti a fiatalokat, hogy a bolygó védelmében tudatosan éljenek önmagukkal és egymással egyaránt.

Nemrégiben öt, 30 láb széles „solar napraforgó”-t állítottak fel az általa alapított oktatási központban, mely várhatóan fedezi majd az iskola energia szükségletét. Ez egy napelemekből készült művészi tömb, melyet Cameron születésnapi ajándékként készíttetett felesége, Suzy Amis Cameron számára. Ő és a húga, Rebecca Amis pedagógus, egyben a MUSE társalapítója is. A design célja egy funkcionális művészeti darab kialakítása volt – mondta Cameron. – A forma az élet ünnepe, azt mutatja, hogy a napenergia lehet kreatív, a művészi tereprendezés része. Bárhol felállítható, bevásárlóközpontok előtt, köztereken, parkokban és iskolákban. (…) Azt hiszem, az embereknek egyéni szinten felelősséget kell vállalniuk. Amikor átrepülök Los Angeles felett, azt látom, hogy több száz hektáros háztetőt süt a Nap. Ez a megújuló napenergia ingyenes energia, ami veszendőbe megy.

Mindegyik napraforgót öt különálló keret alkotja, amelyeket egyedileg hegesztettek, majd összecsavaroztak, a 14 „szirom” a kerülete. Egy Nap nyomkövető rendszerrel kapcsolták össze, így folyamatosan szembenéz a fénnyel. A tervezés jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, de hogy bátorítsa a hasonló projekteket, Cameron azt tervezi, hogy a napraforgó designt közzéteszi az interneten, mint szabadon használható, módosítható alkotást, melyet számos formájában bárki megoszthat.