A világ 35 országa vesz részt a Meat Free Monday nevű különös kezdeményezésben. Az öt évvel ezelőtt útjára indított Húsmentes Hétfő egyik mozgatórugója Paul McCartney, aki a vegetáriánizmus és az erőszakmentesség nagy szószólója.

hírességek táplálkozás erőszakmentességA Húsmentes Hétfő nevet viselő kezdeményezés szóvivője Paul McCartney, egykori Beatles tag, híres és elszánt állatvédő, több évtizede vegetáriánus. A Húsmentes Hétfő megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy saját, valamint a Föld egészsége érdekében minden hétfőt tegyük húsmentessé. McCartney szerint a hét eleje a legjobb időpont erre. Egyrészt azért mert a hétvégén szinte senki sem szab határt az étvágyának és nem válogatja meg mit és mikor eszik, valamint jó kezdése a hétnek, ami rendszert vihet az életünkbe. Aki emellett hithű katolikus, akkor ezt a „lemondást” kiegészítheti a pénteki böjttel. „Egy nap bűnbánat és emlékezés Jézusra, egy nap pedig a Földanyának és saját egészségünknek”- mondta.

Szép számmal akadnak hívei a kezdeményezésnek. Jamie Oliver odáig ment, hogy példát állítva, 3 nap húsmentes napot tart. „Nem vagyok vegetáriánus és szeretem a húst, de tudom, hogy az egészségem érdekében ez a legjobb döntés. Emellett azon munkálkodom, hogy a jövő generációnak megmutassam a túléléshez vezető utat.”- nyilatkozta Jamie Oliver.
Woody Harrelson csak annyit mondott, hogy próbáljuk ki, hátha tetszik. Egy biztos, a Föld hálás lesz érte.
Színészek, politikusok, sportolók hosszú sora fémjelzi ezt a növekvő kezdeményezést. Csatlakoztak civil szervezetek, iskolák, éttermek is.

Paul McCartney Meat Free Monday c. kampánydala - Beatles utánérzés őrület!

Érdekes folytatása ez Wilson Woodrow amerikai elnök (1913-1921) akkori propagandájának, miszerint mindenkinek kellene egy húsmentes napot (ő a keddet választotta), valamint naponta egy húsmentes étkezést tartania. Ez heti kilenc olyan étkezés, amikor önmegtartóztatást gyakorolva a szegények javára mond le a nép. Ezt a hagyományt Herbert Hoover elnök is folytatta, kiegészítve a szerdai gabonamentes nappal. Ezt nem csak a családok, de az éttermek is átvették, aminek a következménye az lett, hogy a New York-i hotelek közel 100 tonna húst tudtak szegény családok és a háború sújtotta területekre adományozni. A kezdeményezés újra éledt a II. világháború idején.

A Húsmentes Hétfő ugyan nem feltétlenül a szegények megsegítését és nem is az áldozat bemutatását tűzi ki célul alapvetően. Sokkal inkább az ember és a bolygónk jólétét teszi meg első számú szempontként. Aki teheti, legalább ezen az egy napon fogyasszon kizárólag növényi táplálékot. Egészségünk és bolygónk érdeke is az erőszakmentesség jegyében. Legyen szép hétfője - jó étvágyat hozzá!