„Köszönjük India Anya!” - Ezzel a címmel indult az a globális adománygyűjtő kampány, melyet a Yoga Gives Back („A Jóga Visszaad alapítvány”) szervezett 2015 szeptemberétől 2016. január 31-ig a mélyszegénységben élők megsegítésére.
Az alapítvány tavaly adott ki először Namaste-díjat, olyan különleges embereknek, akik túlléptek a jóga gyakorlásán, tanításán, és nemes, humanitárius szolgálatot is vállaltak. Az első Namaste-díjat Mallika Chopra kapta, aki hazánkban is jól ismert a nagy sikerű "100 ígéret gyermekemnek" c. könyve révén.

A Yoga Gives Back alapítvány globális adománygyűjtő kampánnyal segít a legszegényebbeken.
A képen Mallika Chopra veszi át az alapítvány díját.

"A még élő 100 legbefolyásosabb spirituális tanító” címen jelent meg egy amerikai kiadó listája, a Nők Lapja Café pedig a számára 10 legfontosabbat válogatta ebből ki. A felsoroltak közt van Deepak Chopra, indiai származású író, a kemikáliákat elutasító, az Ájurvédát és jógát propagáló orvos és spirituális tanító. Hazánkban is rendkívül népszerű, számtalan könyve olvasható magyarul. Az ő lánya Mallika Chopra, aki így emlékszik vissza gyerekkori élményére: 
"Céljaink képviselik legmélyebb vágyainkat. Általuk törekszünk egyénekké, a család és a közösség tagjaivá és a Földanya polgáraivá válni. Édesapám arra kérte az öcsémet és engem, hogy minden meditáció után ismételjük meg a következőket: Felelős vagyok azért, amit átélek. Én választottam az érzéseket, tapasztalom és jelölöm ki a célokat, amiket el akarok érni. Minden, ami úgy tűnik, hogy történik velem, azt kértem, azt kaptam, úgy, ahogyan kértem."

Mallika Chopra, Namaste-díjas író, a 100 ígéret gyermekemnek és az Életszándék című könyvek szerzője.

Mallika Chopra egy japán jógini révén ismerte meg a Yoga Gives Back (YGB) amerikai nonprofit szervezet tevékenységét, és rögtön azonosult céljaikkal. A YGB  célja pedig nem más, mint mozgósítani a világ jógaközösségeit, s visszaadni valamit India Anyának, hiszen tőle kapta a nyugati ember a jógát.
Mottójuk: "Egy jógaóra költségével megváltoztathatsz egy életet."
Mallika Chopra megállapította: – Programjuk magába foglalja a jóga valódi jelentésének hiteles megértését, miszerint a jóga szolgálat, nemcsak önmagunké, hanem a világé is. Az általuk végzett munka a szegénységi küszöb alatt élő, elsősorban indiai nők támogatása és a rászoruló gyerekek segítése.

Lakshman Rao és az általa készített Namaste-díj. Lakshman a YGB-től kapott felsőoktatási ösztöndíjat, így részesülhetett képzőművészeti oktatásban.

Ősszel hatalmas ünnepségen vehette át az első Namaste-díjat. A fogadás alkalmával színpompás odisszi táncbemutatót is láthatott a közönség. A díj egyedi műalkotás, melyet Lakshaman Rao, egy képzőművészeti alapképzésben részesülő tanuló készített. Sorsának alakulása a YGB egyik sikertörténete. Apja halála után testvérével együtt a Dínabandhu Árvaházba került. A tehetséges fiatal művészt és még az ott élő 21 árva gyereket a YGB támogatta. A jógaközösség által további 35 másik diák is kapott felsőoktatási ösztöndíjat. 
A YGB alapítói össze akarták kapcsolni az embereket az egyes kultúrákban, azokat, akik ajándékba kapták a jógát és azokat, akik azon a földön élnek, ahol e hagyomány született. A tagok világméretű nagykövetek, akik azért folytatnak adománygyűjtő erőfeszítéseket, és keresik a kapcsolatokat a partneri indiai civil szervezetekkel, hogy szponzorálják vagy finanszírozó mikrohitelekkel segítsék a szegény családokat, a nők vállalkozóvá válását, a fiatalok tanulását. A tanácsadó testület tagja többek között Tao Porchon-Lynch is, a világ legidősebb jógaoktatója.

"Bár gyakran csupán úgy tekintenek a jógára, mint egyszerű testmozgásra, a mélyebb betekintés megmutatja, hogy a jóga végső célja az, hogy egyesítse a keresőt az isteni szférával" - mondta Mallika Chopra, aki médiavállalkozó, szónok és népszerű író. Sokkal több minden van az életben annál, amit látunk vagy amit lehetségesnek mondanak – olvasható A 100 ígéret gyermekemnek c. könyvében, mely rögtön a megjelenés után bestseller lett Magyarországon is. Csodálatos könyv! Minden édesanyának el kellene olvasni! – írták a méltatók. Legutóbbi könyve nemrég jelent meg Amerikában Életszándék címmel.

Figyelmedbe ajánljuk „A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít” című cikkünket is.

Kapcsolódó cikkek:

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt
Ájurvéda, az egészség és az élet tudománya
Egy guru gondolatai a jógáról
Jóga sikertörténet: jogi szakemberből lett jógi