A BBC szerint Sir James Mallinson talán az egyetlen báró, aki raszta frizurát visel. Dr. James Mallinson egy érdekes figura. Etonban végzett, Oxfordban diplomázott, egy arisztokrata család tagja, aki felfedezte India lelkiségét és misztikáját. „Én egy szent ember barlangjában találtam magam, és nem néztem vissza” – mondja magáról. Indiában megkapta a mahant megtisztelő címet. A szanszkrit és a klasszikus indiai tanulmányok adjunktusa a londoni SOAS Egyetemen. Jelenleg a Jóga és jógik  című monográfiáján dolgozik. A siklóernyős repülést is kedveli.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson, a BBC szerint az egyetlen rasztás báró. Ráadásul oxfordi diplomája van. És természetesen jógi. 

Sir James Mallinson 1988-ban kezdte növeszteni a haját, amikor először utazott Indiába. Elbűvölte őt India szentjeinek lemondottsága, évekig együtt élt indiai aszkétákkal és jógikkal. Disszertációját is ebben a témában írta, mert számára bebizonyosodott India bölcsessége. Miután az Oxford Egyetemen tanulmányozta a szanszkritot, lefordított olyan ősi hatha jóga értekezést, mint a Siva Szamhita és mások. Ezen kívül ő a szerzője számos figyelemre méltó cikknek. Sir James felszentelt mahant, egy hindu vallási rend apátja. 1992-ben avatták be egy hindu szertartás során, a szerzetesi neve Dzsagadis Dász lett. 

Dr. Mallinsontól nem idegen a modern sport sem. Több éve érdeklődik a siklóernyőzés iránt, a mítikus jógikhoz hasonlóan repül a Himalája hegyei között. Ez egy olyan tapasztalat, amelyet rendkívül élvez, és szívesen megosztja a nagyközönséggel a Templom a felhőkben című dokumentumfilmjében.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson az egyik legnehezebb
jóga gyakorlat, a skorpió ászana közben.
Mint mondja, a jóga lényege mégis a testen túli
spiritualitás és lelki fejlődés.

Következzen itt néhány kiemelt részlet egy vele készült riportból. Elmondta, milyen szerencsésnek érzi magát, mert találkozhatott a gurujával. Éveket tölthetett vele Gujarat és Maharashtra állambeli ásramjaiban, és sokat utaztak együtt. Akkor már beszélte a hindi és szanszkrit nyelvet. Guruja és a vele való társulás nagy befolyással volt a tudományos munkáira. „Minden alkalommal, amikor látom őt, egyre jobban lenyűgöz, és én egyre jobban tisztelem” – mondta Sir James.

Ha az évek során együtt élsz valakivel – folytatta –, látod a gyengeségeit, és sok hibát találsz benne. Vele kapcsolatban ez nem így van, pedig összességében többet voltam vele, mint a feleségemmel és a gyerekeimmel, hiszen fiatalon ismertem meg. A feleségemet, aki akkor még csak a barátnőm volt, elvittem hozzá. Ő hihetetlenül jól vigyázott ránk, annyi szeretetet adott nekünk! Általa egy csodálatos társulásra nyílt lehetőségem, megismerhettem a jógik különböző csoportjait, indiai szent embereket, szádhukat. A Kumbha Méla is ezt adja, olyan, mint régi barátok összejövetele, akik régen látták egymást. A zenekarok, a beszélgetések, a szócsaták – nagyon szeretem az egészet.      

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson nem is volna igazi báró, ha nem kedvelné az extrém dolgokat. A siklóernyőzés az egyik kedvence.

Úgy tűnik Nyugat túlzott hangsúlyt helyez az ászanák gyakorlására és a test szépségére. Azt hiszem, az emberek különböző okok miatt kezdenek jógázni, de akik érdeklődnek a spirituális fejlődés iránt, azok tovább keresnek. Kiemelném Sheldon Pollock a Columbia Egyetem professzorának a szanszkrit nyelvvel kapcsolatos csodálatos munkáját. Részt vett történeti kutatásban is. Sokan feltételezték, hogy India szellemi élete a britek megérkezése előtt több száz évvel már teljesen statikus volt. Nos, Pollock összefogta a tudósokat, hogy megvizsgálják ezt. Szóval, két-háromszáz évvel a gyarmatosítás előtt is hihetetlenül ötletes és gazdag szellemi teljesítmény volt Indiában .

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson eredeti indiai környezetben, indiai szádhuk és jógik között. A kép bal szélén látható.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Egy bárónak bizony fogadásokon is részt kell vennie. Mégha jógi, akkor is.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Az oxfordi diplomás rasztás jógi jelenleg a szanszkrit és a klasszikus indiai tanulmányok adjunktusa a londoni SOAS Egyetemen.

.

Kapcsolódó cikkek