A Polar-díj a világ egyik legrangosabb zenei díja. Egyének vagy intézmények kapják rendkívüli zenei munkájuk elismeréseképpen. A 2017-es év nyertesei Sting, nemzetközi hírnévnek örvendő énekes-dalszerző, zeneszerző, valamint Wayne Shorter, jazzszaxofonos és zeneszerző. Sting környezetvédőként is ismert művész. Ami pedig most a lényeg: a jóga elkötelezett híve.

erőszakmentesség hírességek

A Polar Music Prize 1989-tól ismert,  Stig Anderson, kiadó, szövegíró az ABBA egykori  menedzsere alapította 42 millió svéd koronával. A díjat nem csupán a „jó” zenével lehet kiérdemelni. Azoknak ítéli oda, akik „jelentős eredményeket értek el a zene területén. Illetve olyan zenei tevékenységgel, mely szoros kapcsolatban áll a zenével. Korábban Sir Paul McCartney vagy B. B. King is a kitüntetettek között volt.

A Polar-díjat a stockholmi Concert Hall-ban rendezett ünnepségen, június 15-én Őfelsége XVI. Károly Gusztáv nyújtja át két világhírű művésznek. Az idén Sting és Wayne Shorter kapja a zenei Nobel-díjként is emlegetett elismerést. A díj egy millió svéd korona, több mint 32 millió forint.

Az amerikai muzsikus és zeneszerző Wayne Shorter szerint a zene a tanulás egy eszköze. 


Miles Davis már 1960-ban kérte, hogy csatlakozzon hozzá Wayne Shorter, de erre csak négy év elteltével került sor. Shorter mindig új, a megszokottól eltérő utakat keresett. A kilencszeres Grammy-díjas Shorter szólóművészként az elmúlt hatvan év alatt számos albumot készített. A kritikusok azt állítják, hogy Wayne Shorter nélkül a modern zene nem hatolt volna olyan mélyre. Mint több más kimagasló jazz zenész, Wayne Shorter is elismerte a buddhista meditációs gyakorlatok zenében is hasznosítható előnyeit. Tőle sem idegen a jóga.

erőszakmentesség hírességek

 
Sting, valódi nevén Gordon Sumner, először a The Police zenekarral, majd szóló-zenészként vált világhírűvé. Sting tizenhatszor nyert Grammy-díjat, és Oscar-díjra is jelölték. A Polar-díjat odaítélő bizottság indoklás szerint Sting nagyszerű művei számos zenei műfajt képviselnek, többféle műfajt ismer, mint nemzedéke bármely más zenésze. A közlemény valódi világpolgárnak nevezte Stinget, aki többek között az esőerdők megmentéséért is küzd. 

Sting azért néz ki igazi koránál jó 15 évvel fiatalabbnak, mert jógázik. A jóga olyan, mint a zene, a fejlődés és tanulás egy hosszú utazása, és intenzíven befolyásolja a kreativitást – mondta egy riport alkalmával. A The Police egykori énekese a nyers, makrobiotikus étrendet követte a jóga mellett. Volt vegán és vegetáriánus korszaka is. 38 évesen kezdett jógázni, s ezt a gyakorlatot heti rendszerességgel megtartotta. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a jóga egy spirituális eszköz. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk őt: Sting a jóga elkötelezett gyakorlója.

Kacsolódó cikkek