Rudolf Steiner filozófus és polihisztor a Jövőbe tekintés című munkájában arról ír, hogy a közeljövőben minden olyan állat ki fog halni, ami emberi fogyasztásra alkalmas. A jövő nemzedéke a mai társadalomról úgy fog beszélni, mint ősi társadalom, ahol az emberek még húst fogyasztottak.

filozófia hírességek erőszakmentesség táplálkozás
Rudolf Steiner filozófus és polihisztor, a teozófia megalkotója

Rudolf Steiner hazánkban is egyre népszerűbb. Többen a Waldorf pedagógia megalkotójaként ismerik. Negyven éves korábban lett vegetáriánus. Ezt a döntését emberi progressziónak nevezte. Elhatározásában nem volt semmilyen kényszerítő hatás, sőt úgy gondolta, hogy ez elkerülhetetlen lépés az emberi fejlődés előrehaladása során. Elmélete szerint az ételek lebontásához és hasznosulásához az emberi szervezet az anyagi enzimeken kívül, különböző energiákat mozgósít. A hús elhagyásával ezen energiák egy része felszabadul, ami lehetővé teszi, hogy más területeken hasznosítsuk azokat. Steiner kiemelte, hogy az ily módon felszabaduló energia hasznosítható akár sport tevékenységre is, de ezeknek az energiáknak a segítségével magasabb szellemi célok elérése válik sokkal egyszerűbbé, könnyebbé. A buktatója a dolognak az, hogyha nem kezdünk semmit ezzel az úgymond felesleges energiával. Elmélete szerint a vegetáriánus életmód lehetőséget ad mindazoknak, akik az élet valódi értelmét keresve magasabb rendű célokat tűznek ki maguk elé.

Steiner filozófiájának másik alapját képezi, hogy minden élet itt a földön össze van kapcsolódva fizikai, szellemi és kozmikus értelemben egyaránt. Minden élőlénynek joga van, hogy teret és időt kapjon élete céljának eléréséhez.
A vegetáriánus életmódban a növényi életformáknak meghagyjuk ezt a teret és időt. Ezt nem nehéz megérteni, hiszen ha egy alma vagy egy répa megérik, utána már csak idő kérdése és az enyészeté lesz. Ezzel szemben az állatmészárlás nem csak felesleges, de könyörtelen is abban az értelemben, hogy évekkel, akár évtizedekkel rövidíthetjük meg az életüket. E mellett nem csak időt nem kapnak, de életterük sem optimális a legtöbb esetben.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik szeretik a vegetáriánus ételeket, sőt még maguk is lennének vegetáriánusok, de úgy érzik, nincs kellő akaraterejük, vagy kellő motivációjuk a döntés meghozatalára. Legtöbbször ez azért történik, mert úgy gondolják, hogy egyéni elhatározásuk nem gyakorol különösebb hatást az állatok szenvedésének megakadályozására, sem a társadalom, sem környezetük hozzáállásában. Rudolf Steiner szerint ez bizony nagy tévedés. Ha valaki meghoz egy döntést annak érdekében, hogy miképp akarja élni az életét, az hatalmas változást indít el először a szűkebb, majd a tágabb környezetében. Húsfogyasztás nélkül sikerülhet magasabb tudatszintre emelkednünk, szélesebb látóteret kapni ahhoz, hogy hozzájárulhassunk magunk és környezetünk jólétéhez. Mert az erőszakmentesség ereje felbecsülhetetlen. Ez Rudolf Steiner üzenete.