A hangtál készítésének misztikus tudománya nagy szerencsénkre továbböröklődött Tibet, Nepál és India viharos történelmében. A mai műhelyekben is szinte azonos technikával készülnek a hangtálak, mint egykor. A fém megmunkálása nehéz fizikai munka, olvasztásukat a földbe vájt gödörben végzik. Habár a technológia nem sokat változott az idők folyamán, mégis romantikus elképzelés azt gondolni, hogy ugyanolyan szertartásokkal, és rituálékkal, imákkal kísérik minden egyes hangtál készítését.

Alapvetően két eljárási mód létezik:

  • öntés
  • kovácsolás

hangtál egészségElőbbinél öntőformát használva a megfelelő arányban kevert fémeket hevítik, olvasztják, majd az öntőformába töltik. Itt pár másodperc alatt olyan hőmérsékletre hűl, hogy pár jól irányzott ütéssel ki lehet szabadítani a formából. Ezt követően az öntvényt esztergába fogják, és forgácsolással munkálják meg. Kívül polírozzák, majd ha külön hangolást nem végeznek, a hangtál megszületettnek tekinthető.

Kovácsolásnál a fémötvözetből egy lepény alakú öntvényt készítenek, majd öt-hat ember összehangolt munkája során jön létre a végeredmény. Míg az egyik hevíti az öntvényt, a többiek kalapácsaikkal alakítják ki a kívánt formát. Egy jó mester képes a fém szerkezetének alakításával a hangtál hangját, és rezonanciáját kedvező irányba befolyásolni.  Mivel ennél az eljárásnál az anyag szerkezete is megváltozik az állandó hevítés, és kalapácsolás következtében, ezért az eljárás nagyon jó minőségű hangtálakat eredményez.

Természetesen mindkét eljárás magas minőségű, a hangtál mindig a célnak megfelelő. Azt, hogy mégis típusú hangtálat választjuk, már rajtunk múlik. Én mindkettővel dolgozom.

Írta: Máthé Hajnal hangtál terapeuta

Kukkants be egy hagyományos hanagtálkészítő műhelybe! - így készülnek a hagyományos, kovácsolt eljárással készülő hangtálak...


Tipp: Ha hangtál vásárlás előtt állsz, akkor segítségedre lehett cikkünk, mely a hangtál vásárlásához adhat nagy segítséget. Máthé Hajnal Amit a hangtál vásárlásakor tudni kell c. írása.