„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Pár héttel ezelőtt hangtál szettemet egy védikus sorral szerettem volna gazdagítani. Most nem mennék bele a „védikus” kifejezés boncolgatásába -azt talán majd legközelebb- viszont megkönnyítve a hasonló helyzetben lévők dolgát, javasolnék pár szempontot, amit érdemes hangtál vásárlásakor figyelembe venni, bár a választás így sem lesz könnyű a sok gyönyörűséges hangzás, és forma miatt.

Elsőként lényeges meghatározni, hogy mire szeretnénk használni a tálakat, itt rögtön két eset is lehetséges:

  • csoportos hangfürdő
  • egyéni hangtál terápia

hangtálAmennyiben sikerült eldönteni, hogy pontosan milyen célra szeretnénk hangtál vásárlásba bocsátkozni, már közelebb állunk a megoldáshoz. További szempont, hogy öntött, vagy kovácsolt hangtálakat válasszunk-e. Mindkét eljárás megfelelő minőségű hangtálakat eredményez, de nem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni. Az öntött hangtálak főleg hangfürdő alkalmazásához használatos, míg a kovácsolt eljárással készültek egyéni hangterápia vagy  rezgésterápia alkalmazására javasoltak. Ennek legfőbb oka nem is annyira a minőségbeli különbségben rejlik, sokkal inkább a rezgések jobb megtartásában, nevezetesen, hogy egy hangtál mennyi ideig szól, rezeg.

Nagyon lényeges, hogy begyűjtsük a lehető legtöbb információt szakemberektől, hiteles vásárlóhelyekről. Ilyen üzletekben sok segítséget, hasznos tanácsokat kaphatunk a választáshoz akkor is, ha első hangtálunkat szeretnénk megvásárolni, vagy esetleg egy már meglévő kollekciót kiegészíteni.

Végül talán a lehető legfontosabb tényező, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Ne sajnáljuk a minőséget megfizetni, mert ezzel valóban értékes, és a céljainknak leginkább megfelelő hangtálat tudjuk beszerezni.

Ha tehát ilyen szemlélettel indulunk vásárolni, az fél sikert jelenthet. Érzéseink, hangulataink is nagyban meghatározzák választásunkat, de ha észben tartjuk az alábbi nepáli mondást, jócskán megkönnyíthetjük a megfelelő hangtál kiválasztását:

„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Máthé Hajnal

hangtál terapeuta írása