Egy ausztrál tanulmány azt mutatja, hogy bizonyos indiai növények segítenek a cukorbetegség megelőzésében, sőt a rák kezeléséhez is használhatóak. Az indiai kutatóorvos dr. Vandana Gulati 12 (hét ausztrál és öt indiai ájurvédikus) gyógynövény-kivonat hatását vizsgálta. A doktornő részt vett különféle gyógyszeripari kutatásban, miután megszerezte az Ájurvédikus Gyógyászat Mestere címet. A cukorbetegség jógával és ájurvédával történő kezelése nem újkeletű.

táplálkozás egészségSajnos ma a világ leggyorsabban növekvő krónikus anyagcsere-betegsége a diabétesz, Ausztráliában már az egyik vezető halálok. 2-es típusú cukorbetegség komoly egészségügyi problémát jelent mind a fejlett és a fejlődő országokban. Egy indiai orvos házaspár, dr. Vandana Gulati férjével, dr. Pankaj Gulatival New Delhiből Melbourne-be költözött, két egyetem ösztöndíjas meghívására ott folytatják PhD programjukat.

Amikor ideköltöztünk azt találtuk, hogy az embereknek fenntartásaik vannak a növényi alapú kutatás eredményességét illetően, mondta a doktornő. Most ausztrál és indiai őshonos gyógynövényeket is tesztelnek. Az indiai ájurvédikus növényi kivonatok meggyorsítják a glükóz felvételét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását a zsírsejtekben. Az eredmények nagyon bíztatóak. Ez igazán jó hír, mivel korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a diabétesz és a rák kapcsolódhat.

táplálkozás egészség

Bizonyos növényfajok potenciálisan alkalmazhatóak a 2-es típusú diabétesz kezelésekor, és a fellépő komplikációk, a súlygyarapodás, a magas vérnyomás és az immunrendszer gyengülése esetén. A gyógyászati célokat illetően hatalmas növényvilág áll rendelkezésünkre – mondta dr. Vandana Gulati.