Gloria Swanson Golden Globe-díjas színésznőt, a némafilmek egyik legnagyobb sztárjaként emlegetik. No de miért falatozott papírtasakból és dobozból? Szigorúan vegetáriánus volt, az egészséges étkezés hullám előfutára. Rendszeresen kis papírtasakban vitt magával ételt a fogadásokra, mert csak minőségi, vegetáriánus ételt fogyasztott. Nem volt egyedül ezen a téren. Több némafilm sztár, például a csodaszép Mary Pickford és a bájos Lillian Gish is vegetáriánus volt. Swanson mindennapjainak része volt a jóga. Korának divatikonjává vált, saját divatmárkát készített. Indra Devi hollywood-i jóga tanítványainak talán a legkedvesebbike lett. 

film egészség hírességek
Gloria Swanson, a híres némafim sztár vegetáriánus volt. Nem evett meg akármit, ezért inkább papírtasakból és dobozokból  megbízható finomságokat reggelizett.

A némafilm története


Ma már a némafilm keveseket hoz lázba, pedig a filmművészet egy rendkívül érdekes periódusát jelenti. 1895-től 1928-ig tartott, a hangosfilm megjelenése zárta le. A némafilmmel kapcsolatban természetesen legelőször Charlie Chaplin jut eszünkbe. Pedig a burleszk mellett drámai alkotások is születtek, kiváló némafilm sztárok szereplésével.

Magyarországon a némafilm gyártása az 1910-es években kezdődött, de hét év múlva már hat műterem dolgozott, 75 némafilm készült. A magyar némafilm időszak legnagyobb színésznője, Bánky Vilma Hollywoodban lett világsztár. Az egyetemes filmtörténet nemcsak Bánky tehetségéről, szépségéről, de botrányoktól mentes életéről is megemlékezik. Ez pedig ugyancsak ritkaságszámba ment.


A némafilm számtalan híres alkotása közül érdemes kiemelni a német Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu című filmjét. Bővebben olvashat a témáról a Vámpír legendák és valós történetek című írásban. Murnau nevéhez fűződik a minden idők egyik legjobb filmjeként emlegetett, az első Oscar-gálán 3 Oscart nyert Virradat című filmdráma is. 

 
Gloria Swanson, a divatikon


Gloria Swanson, ez az alacsony, gyönyörű kék szemű színésznő nemcsak a korszak némafilm sztárjaként, divatikonként is csillogott. A legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Sok hollywoodi filmben szerepelt, sőt filmeket is készített.

Egyedi ruhákat hordott, csodálatos kiegészítőkkel, turbánnal és pávatollal. Swanson a 20-as évek divatirányítójává vált,
Amerikában mindenki rá akart hasonlítani, de csak külsőleg. Kevesen tudták, hogy elkötelezett jóga-rajongó, és az egészséges életmód híve. 

A vegetáriánus Gloria Swanson jógázott


Swanson 1928 táján lett vegetáriánus. Ismerték furcsa szokását, hogy a különböző fogadásokra és partikra papírzacskóban vitt magával ennivalót. Csak az általa egészségesnek tartott ételt fogyasztotta.

film egészség hírességek
  Gloria Swanson és Indra Devi, az
első nyugati hiteles női jógaoktató


Gloria Swanson tisztában volt a jóga csodás hatásaival. Amikor Indra Devi, az első nyugati hiteles női jógaoktató egy új jógaiskolát nyitott Hollywood szívében, csatlakozott hozzá. Gloria már akkor gyakorolta a jógát, de gyorsan elfogadta jóga gurujának Indra Devit.

Olyan jó barátok lettek, hogy Indra Devi később Gloriának ajánlotta több könyvét is. Gloria annyira élvezte a jógát és annak előnyeit, hogy 1983-ig, haláláig életének részét képezte. 

  Mary Pickford és Lillian Gish is vegetáriánus volt.

Vegetáriánus némafilm sztárok


Érdekes módon Chaplin nem volt elragadtatva Swanson kisasszonytól, csak mellékszerepet osztott neki. Gloria Swanson arra hivatkozott, hogy neki nem tetszett a burleszk műfaj, és szándékosan nem játszott jól a bemutatkozáson. 
Charlie Chaplinről az a hír járta, hogy pescatarian étrendet követett, vagyis húst nem, csak halat evett. De a némafim sztárok között szép számmal akadt olyan, aki a növényi alapú étrendet követte.

A két ragyogó filmcsillag Mary Pickford és Lillian Gish vegetáriánus volt. Pályatársakként, de meglepő módon jó barátnőkként is szerepeltek. Az aranyszőke Mary Pickford a sok hollywoodi csillag közül elsőként lett vegetáriánus. Őt tartották Hollywood királynőjének. Volt saját stúdiója, és társalapítóként működött a valaha hatalmas United Artists létrejöttében. A Coquette c. filmben a legjobb női alakításért ő kapta az első hangosfilmnek odaítélt Oscar-díjat.


Lillian Gish pedig a némafilm First Ladyje címet nyerte el. Életmű Oscar-díjat kapott „páratlan művészetéért és a filmművészet fejlődéséhez nyújtott közreműködéséért”. 1912 és 1987 között szerepelt, 75 éves pályafutása után utolsó filmszerepét 93 évesen játszotta. Mindvégig vegetariánus maradt. 99 éves korában, álmában, természetes halállal hunyt el.

film egészség hírességek
Gloria Swanson vegetarianizmusával nem volt egyedül a  némafilm sztárok között.


Emlékirataiban leírta, hogy kis dobozban vitte az ebédjét a forgatások helyszínére. Sokszor egyszerű sajtos szendvicset és malátás tejet evett, miközben filmezett. „Éltemben oly sok éven át azokból a dobozokból ebédeltem – írta –, így ma már rá sem tudok nézni a szendvicsekre.” 80 évesen még gyönyörű nő volt. Az egyik Cannes-i fesztiválon 10 perces vastapssal ünnepelte a közönség. 

Vegetáriánus reggeli a mindennapokban


Gloria Swanson és Lillian Gish problémája nagyon is életszerű, még majdnem 100 évvel később is. Legalábbis Magyarországon. A világ a húsevésre van berendezkedve, igaz ma már legalább többfelé nyíltak salátabárok. Mégsem egyszerű ezt a természetes igényt kielégíteni.

Hazánkban még ma is a sokan, akik vega étrendet követnek, kénytelenek papírtasakból vagy ételhordóból étkezni. Ugyanakkor ez áldás is, mert a saját készítésű ételek mindenképp egészségesebbek. Ha egy vegetáriánus nem eléggé felkészült, vagy túl drága neki a salátabár kínálata, akkor előfordul, hogy zsemlét reggelizik lekvárral. A rendszerváltás előtti Magyarországon ez széles körben elterjedt a vegetáriánusok között. 

Gloria Swanson nem ismert kompromisszumot a táplálkozás terén. Remek színésznő volt, 3 Oscar jelölést is kapott. Vegetáriusként szenvedélyes szószólója volt az egészséges táplálkozásnak. Bár papírtasakból falatozott, mindig tökéletes egészségnek örvendett. Amikor idős hölgyként egy öregedő sztárt játszott, Hollywoodban az a hír járta, hogy a sminkesek öregítő sminket használtak, hogy Swanson ne tűnjön olyan fiatalosnak. 

Kapcsolódó cikkek