Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
máj 21

Jógás kényeztetés a repülőtéri transfer alatt

A repülőtéri transfer unalmának elűzésére bátor újítással álltak elő a légi közlekedés marketingesei. Több nagyvárosi repülőtéren jógaterem nyílt. Miért is ne? A reptéri jóga minden bizonnyal segíti a repülni kívánó utas szárnyalását.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Jógaterem a San Francisco-i repülőtéri transferben

A mai világban nincsenek távolságok. Az autó, a vonat és a repülő biztosítja a gyors célba érést. Azonban mindez mégsem olyan egyszerű. A reptereken a fölszállásra és az átszállásra történő várakozás elvesztegetett időnek tűnik. Ezt az időt megpróbáljuk hasznosan eltölteni, lefoglalni magunkat. A legtöbben filmet néznek, szörföznek a neten, ide-oda sétálgatnak, vámmentes boltokban vásárolnak. Sokan evéssel, ivással ütik el a sokszor hosszúra nyúló várakozást. Szürreális valóság ez, amelybe jó lenne egy kis nyugalmat, lelkiséget, egészséget, felüdülést csempészni. Minden bizonnyal erre gondolhattak azok a reptéri üzemeltetők, akik nem csak a dohányzó utasok számára biztosítanak egy elszeparált helyet, hanem azokra is gondoltak, aki szívesen kinyújtóztatnák elgémberedett végtagjaikat, megpihentetnék elméjüket. Mi lehetne erre a legalkalmasabb, mint egy jógaszoba.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Tulajdonképpen senkit sem zavarna, ha csak úgy elkezdenénk jógázni a transferben. Pedig ezen a repülőtéren már van jógaterem. 

Amikor San Franciscóban 2012-ben megnyílt az első reptéri transfer jógaterem, az érzelmek vegyesek voltak. Volt, aki azt mondta, hogy porfogónak jó lesz, másra nem. Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ennek a nagyszerű ötletnek már rég meg kellet volna születnie. Az utóbbiaknak lett igazuk. Ahogy a jóga népszerűsége egyre nőtt, és még most is folyamatosan növekszik, egyre több amerikai reptér döntött úgy, hogy jógateremmel kedveskedik vendégeinek. Ma már Dallasban, Vermontban, és Chicagóban is igénybe lehet venni ezeket az ingyenes transfer jógatermeket. A Chicagói tranfer bambusz padlóval, lila matracokkal, vízeséssel, halk relaxációs zenével várja a megfáradt vándorokat. A San Diegói reptéri transfer még ennél is tovább ment. Egy éve, ők büszkélkedhetnek az első meditációs teremmel. A kivitelezésére 200,000 dollárt használtak fel.

A múlt nyáron már az európai reptereket transfereibe is beférkőzött a jóga. Helsinki repülőtéren 24 órás nyitva tartással, jógamatracokkal, instrukciós poszterekkel, padlótól mennyezetig érő ablakokkal, várják az utasokat. A kilátás pedig egyenesen a felszállópályára néz ezzel fokozva az időtlenség és a modern technika elegyét. Az angliai Heathrow repülőtéren működő alkalmi nyitva tartással működő jógaterem népszerűsége miatt úgy döntöttek az üzemeltetők, hogy építenek egy különálló jóga termet 24 órás hozzáféréssel, ahol a vendégek nem csak gyakorolhatnak, de nézhetnek jóga videókat, vagy felfrissülhetnek az oxigén bárban. Minden bizonnyal sok kellemes percet fog majd nyújtani annak a közel 2.5 millió jógázónak, aki ezen repterek egyikét választja.


Itt bekukkanthatsz Helsinki repülőterének transfer jógaterembe!

Tovább olvasom

máj 13

Ájurvéda, az egészség és az élet tudománya

Ki ne szeretne egészséges lenni? Teszi fel a kérdést az ájurvéda, és minden épeszű ember. Harmóniába hozni a lelket, az elmét, az érzékszerveket és a testet? Ezekben az alapkérdésekben szolgál támaszként az ájurvéda évezredeket átívelő tudománya. Nemcsak orvostudomány, de filozófia és életmód egyben. A jóga és az ájurvéda elválaszthatatlanok egymástól, mint a Nap és a fény.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvédában az egeszség a belső egyensúlyból táplálkozik

A betegség kialakulása az ájurvédában

A betegségek kialakulásában az ájurvéda többek között fő okként a méreganyagok felhalmozódását jelöli meg. Ezek a méreganyagok lehetnek emészthető természetes anyagok, amelyek nem tud a szervezet megemészteni. Másrészt méreganyagok, melyek túlsúlyát a szervezet nem képes kompenzálni. Harmadsorban az emésztés során a méreganyagok nem tudnak az emésztőrendszeren és a húgyúton át kiürülni és megbetegítik a szervezetet.

Az ájurvéda háromféle testtípusról beszél

Emberek különböző belső vagy külső jegyei alapján, már sok pszichológus, filozófus sorolt be minket valamilyen kategóriába. Ezt az ayur-véda is megteszi, azzal a különbséggel, hogy doshákról beszél. Fizikai testünk a föld, víz, tűz, levegő, éter kombinációjából áll. A doshák ennek az öt őselemnek az arányát mutatják meg. Egyénre szabottan meg lehet nézni, hogy ezen öt elem közül kinél melyik dominál. Három alapvető típust különböztetünk meg.

Levegő  típus – az ájurvéda Váta dósának (dosha) nevezi

Akiknél a levegő és az éter a dominál, mozgékonyak, gyors anyagcserével rendelkeznek, tehát vékonyak. Kommunikatívak, intellektuális beállítottságúak, érzékenyek, néha szoronganak. Nem szeretik a hideget, végtagjaik gyakran hűvösek. A változásokra jól reagálnak. Ők a váta típusú emberek.

A levegő és az éter feladata, hogy mozgat, szállít és kiválaszt. A test deréktól lefelé eső részéért felelős. A levegő elem és az éter túlságosan hangsúlyossá válása esetén bélrendszeri panaszok vizelet és székletürítési problémák jelentkeznek.

Tűz típus – az ájurvéda Pitta dósának nevezi

Akiknél a tűz és a víz dominál, ők közepes testfelépítésűek. Szenvedélyes emberek, akik gyakran vezető szerepet töltenek be mind a társaságukban, mind a munkahelyükön. Élvezik a versengést és a sportokat. Nagy akaraterejük van, de sokszor dühösek és irigyek. Ők a pitta típusúak

A test középső harmadának működéséért a pitta dosha felelős. Emésztőnedvek termelését és a testhőmérsékletünket biztosítja  A tűz és a víz fokozódása esetén gyomor máj, epehólyag, hasnyálmirigy és különböző gyulladások okozhatnak problémát.

Föld típus – az ájurvéda Kapha dósának nevezi

Akiknél a föld és a víz dominál, azoknál gyakori a túlsúly, izmaik fejlettek,erősek. Nehezen tanulnak. de kitűnő a memóriájuk. Nagyon kedvesek, segítőkészek. Ritkán feszültek, inkább béketűrőek. Jó az állóképességük. Ők a kapha típusúak.

Testen belül a kapha dosha a fejtől a rekeszizomig terjedő részéért felelős. A tüdő, szív és a bőr területein fejti ki a hatását. Fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében. Ízületek közötti folyadék mennyiségéért és a zsírszövet helyes arányainak betartásáért is felelős.

Fokozódása esetén a méreganyagok a tüdőben és a fej területén szaporodnak fel, így betegítve meg a szervezetünket.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvéda az egészséges táplálozással kezdődik

Az ájurvéda a táplálkozásnál kezdődik

Természetesen vannak kevert típusok is és az is előfordulhat, hogy mind a három dosha azonos arányban van jelen egy embernél. Azonban a méreganyag felszaporodásának, helye és tünetei egyértelműen megmutatják, hogy melyik a domináns erő, amit étrendváltozással és kristályok, drágakövek hordásával kompenzálni tudunk. A váta típusúaknak az emésztésük tüze gyenge, ezért ne fogyasszanak sok nyers zöldséget. Jó hatással van rájuk a meleg, nehéz és tápláló ételek fogyasztása. A pitta típusúak számára nagyon jók a keserű és fanyar ételek, a csípőset azonban érdemes kerülniük. Ellentétben a kapha típusúaknak kifejezetten a csípős ételek ajánlottak, mert anyagcseréjük lassú és ezt fokozza a csípős íz.

Tovább olvasom

máj 05

Liszt Ferenc titkos élete, avagy a zenélő hátfájás kivesézve

Nem kell aggódniuk Liszt Ferenc rajongóinak. Eszünk ágában sincs bántani a világ egyik legkiemelkedőbb zongoristáját. Segítségét kérjük csupán a zenészek és minden ülőmunkát végző érdekében. Ugyanis akárhányszor is ránézek a Liszt Ferenc téren található, egyébként gyönyörű és intuitív Liszt-szoborra, belső késztetést érzek a nagy mester valószínűsíthető hátfájásának megszüntetésére, mely a háttartás korrigálásával és néhány rendszeres gyakorlattal orvosolható lett volna.

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Marton László (1925-2008) Kossuth-díjas művész Liszt-szobra valóban remekmű. Kifogásolhatatlan. A mi szempontunk most viszont nem is Márton László alkotása, nem is Liszt zenéje, hanem a szinte mindenkit érintő helyes testartás ülés közben. A szoborban megformázott háttartás tulajdonképpen tanulságul szolgálhat az utókornak. Mire kell vigyázni ülés közben? Hogyan üljünk, hogy messziről elkerüljön bennünket a hátfájás? Nézzük hát a részleteket.

A szoborra nézve egy kimondottan hanyag és rossz tartást, tipikusan görbe hátat láthatunk. Ez mégsem teljesen igaz. Liszt Ferenc testtartása ezen az ábrázoláson tényleg nem szép, viszont teljes egészében nézve, a talpaktól a feje tetejéig szemlélve megérthetjük miért is ülünk rosszul a széken.

Kezdjük a lábfejeknél. Mindkét talpa a földön helyezkedik el, párhuzamosan előrenéző lábfejekkel, és a térdei derékszöget zárnak be. Ez bizony tökéletes! Széken elhelyezkedve ennek kéne a normálisnak lenni. Így a terhelés egyenletesen oszlik el a talpakon, és az ízületeken. Innen már csak egy apró pici mozzanat kéne a tökéletes üléshez. Sajnos nála pont ez hiányzik.

helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Ha megnézzük oldalról, a medencéje be van billenve, tehát a keresztcsontjára hátragördülve ül. Ez a tipikus hiba az ülőhelyzeteknél, mivel a medence kibillent helyzetben van, így a gerincet sem tudjuk egyenesen tartani, és begörbül. A megoldás, hogy az ülőcsontokon kell elhelyezkedni, nem véletlen az elnevezés, ebben az esetben a gerinc is el tud rendeződni a természetes görbületeiben, és egyenes meg tudjuk tartani a has és hátizmok segítségével. Érdemes megfigyelni, amikor az ülőcsontokon ülünk, a hasizmok is feszesebb állapotban vannak, van tartás a törzsben.

A második hiba, ami miatt ennyire púpos lett a háta, a fej előreesése. A fej súlya húzza lefelé, ezért a hát egyre inkább begörbül a felső háti szakaszon. Ahogy a fej nehezedik lefelé, előreesnek a vállak, ez még jobban fokozza a háti szakasz megnövekedett görbületét.

Mint mindenben, a hátfájás kialakulásában is a legfontosabb a megelőzés. A helyes álló és ülő testtartás segítségével pedig bizony nem alakul ki a hátfájás. Ha pedig már kialakult, mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. Nem szabad elbagatellizálni és mindenféle gyakorlatot végezni. Mindenképpen meg kell állapítani a hátfájás okát. A személyre szabott gyakorlatok csak ezután következhetnek. 

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

A hátfájósoknak, lovasoknak, és persze Bud Spencer rajongóinak ajánlom figyelmébe korábbi cikkem, mely Bud Spencer háttartását elemezzük ki.


 

Tovább olvasom

ápr 29

A gyógyító réz csodája

A réz elpusztítja a nemkívánatos vírusokat és baktériumokat. Az Ájurvéda már akkor beszélt a réz gyógyító és tisztító hatásáról, amikor a nyugati tudomány számára még ismeretlen volt a baktérium fogalma. 

ájurvéda táplálkozás egészség
Ájurvédás kezelés réztállal

Az Indus-völgyi civilizációról hatalmas ismeretanyaggal rendelkezünk. A MÚLT-KOR történelmi magazinban nemrégiben azt olvashattuk, hogy ebből a korból származó, különleges, 4000 éves rézből készült koronát találtak a régészek.

Ma már egész hosszú listát tudunk felsorolni a réz gyógyító hatásáról: erős vírus-, baktérium-, gombaölő, vérnyomás szabályozó, segíti a vas felszívódását, fontos szerepe van a csontok és az izületek karbantartásában, szabályozza a pajzsmirigy működését. A réz egy ismert antioxidáns és antikarcinogén anyag, amely lassítja az öregedési folyamatot azáltal, hogy megakadályozza sejtkárosodást. Fekélyek, aranyér, bőrbetegségek, légzőszervi betegségek, reuma gyógyítható rezes vízzel.

Ma többnyire rozsdamentes acélból készült edények vannak a konyhában. Brit tudósok is végeztek kutatásokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a réz ionok megölik a káros baktériumokat. A Southampton Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a Coli baktérium meglehetősen hosszú ideig boldogan él a rozsdamentes acélból készült konyhai eszközökben, míg a rézből készült edényekben  szobahőmérsékleten mindössze négy óra alatt elpusztulnak.

ájurvéda táplálkozás egészség
Az Ájurvéda a víz tárolását vörösréz edényekben ajánlja. Bár nem pH egyensúlyról beszél, de azóta tudjuk, hogy a rezes víz segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis arányát. Ez pedig a testzsírt is szabályozza. Rezes vízzel gyógyíthatók a fekélyek, az aranyér, a bőrbetegségek, a légzőszervi betegségek egyaránt.

Indiában már az ókorban felismerték a réz jótékony hatását. A réz karkötőket ráadásul különleges mantrákkal díszítették, réz pénzérméket dobtak a folyókba, tavakba, kutakba. A tisztán tartott víz hasznos volt a halaknak, és az emberek és állatok ivóvíze is egészséges maradt.

ájurvéda táplálkozás egészségNemcsak Indiában, minden népnél találhatunk a múltban rézpénz fizetőeszközt. Azok, akiknek nem telt rézedényekre vagy ékszerekre, megtapogathatták ezt az egészség szempontjából fontos fémet, hiszen a bőrön keresztül történő felszívódása is jelentős.

Indiában lefekvéskor egy rézedénybe vizet töltöttek, s másnap reggel azzal kezdték a napot, hogy ezt megitták. Ez a nyugati orvosok szerint is ajánlott egészségmegőrző gyógymód.

Kellár Márta tollából

Tovább olvasom

ápr 23

Jóga és meditáció a fájdalom és öregedés ellen

Már több kutató végzett vizsgálatot a jóga fiatalokra történő hatásairól. A holland Maastricht Egyetem most közzétett agyi képalkotó elemzése szerint a jóga és a meditáció csökkenti a fájdalomérzetet, és lassítja az öregedést.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

A kísérletben résztvevő személyeket a fájdalomcsillapítás szempontjából a mindennapi helyzetben és a meditáció állapotában vizsgálták.

Kiderült, hogy bár mindkét esetben megtapasztalják a fájdalmat, a meditáció idején az nem kevésbé erős, de kevésbé kellemetlen. Agyuk csökkenti a fájdalom érzékelését, mert megnöveli a hátsó insula (a fájdalomérzet területe), és csökkenti a prefrontális kéreg (a tapasztalatok szabályozta terület) aktivitását. A meditáló egyedülálló módon képes volt csökkenteni a fájdalmat, a fájdalomérzetet felülírta a mentális kontroll.

A kutatók azt már tudják, hogy az éber meditáció és a jóga pozitív hatással van a testre, és az idős korban is segíti a mentális képességeket. Az agyi szkennerek segítségével Tim Gard elmagyarázta az agy alapvető mechanizmusait.

Azt találta, hogy egyedülálló agyi mechanizmusok segítik a fájdalom feldolgozását és a meditáló hatékonyabban megszervezi a pozitív választ. Ennek óriási hatása lehet a krónikus fájdalom kezelésére, és a népesség időskori egészséges állapotának megőrzésére.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

Az öregedést kutató agyi feltérképezés során a fluid intelligenciát vizsgálták. Fluid vagy folyékony intelligencia az a képesség, mely által újszerű feladatokban helyt tudunk állni, illetve megértünk és hasznosítani tudunk új információkat. A szakemberek megállapították, hogy a jógát és/vagy meditációt végző embereknél a fluid intelligencia idősebb korban is kisebb csökkenést mutatott, mint a hasonlóan egészséges életmódot folytató, de nem jógázó, meditáló kontroll alanyok esetében.

„Jó volt látni, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és a pszichénket,  így növelve a jólét érzését” – mondta Tim Gard, aki „A jóga és a meditáció neurális és pszichológiai mechanizmusai” címmel védte PhD disszertációját a Maastrichti Egyetemen ez év márciusában.

Tovább olvasom

ápr 22

Zöld turmix: egy tavaszi smoothie csodákra képes

Egy alföldi tanyai vendégségben történt, hogy megízlelhettem a világ egyik csodáját, a tavaszi zöld turmixitalt, vagy ahogyan egyszerűen csak "smoothie" becenevén szólítják. Még egy dolog, ami rendkívül egészséges és botrányosan finom. Mindenesetre irigylésre méltó, ha valaki csak kilép tanyája ajtaján, összegyűjt néhány növényt a rétről, és a világ legfinomabb nedűjét kortyolgathatja.

egészség táplálkozás ájurvéda
Így néz ki uborkával a zöldtumix, azaz a smoothie...

A zöldturmix elkészítése hihetelenül egyszerű. Rétjeink, erdeink tele vannak gyógynövényekkel, amikből csodásan finom zöld turmixot készíthetünk. Ha kirándulunk, szedjünk egy csokorral az alábbiakból, hogy a természet erejét ily módon is magunkba szívhassuk. A keresőbe begépelve majd könnyen felismerhetjük őket túránk során. A növények felső 3-5 centis részét szedjük le, az a friss, zamatos rész.

Tyúkhúr, mályva, pitypang, csalán, fekete üröm, pásztortáska, kamilla, ibolya. 

Ezeket dobjuk be a turmixgépbe kisebb darabokra vágott friss vagy aszalt gyümölccsel pl. banán, alma, körte és keverjük addig, amíg krémes nem lesz, illetve tejjel is lehet hígítani. Természetesen bármilyen zöldség is  hozzá adható. Például az avokádó meg tudja bolondítani, vagy akár az uborka is.

Piacon válogathatunk még bele csírákból és egyebekből, úgy mint búzafű, spenót, koriander-zöld, menta, rukkola, édeskömény-zöld. Ízesítéshez kiváló a fahéj, ha édesebbre vágyunk, a mézet ajánlom. 

A recept tetszőlegesen variálható a felsorolt összetevőkből, amit épp találunk a réten és a piacon, mennyiségre sincs kikötés, ahogy érezzük, mindenképp finom lesz.

Sikeres zöldség turmixolást és jó egészséget kívánok!

Molvár Szilvia

Tovább olvasom

ápr 11

Milyen a jó ivóvíz?

Felvetődik a kérdés, amit akár napi szinten feltehetünk: mit igyunk? Hiszen tudjuk, testünk több mint fele vízből áll és hallottuk eleget, ha úgy tetszik, a csapból is az folyik, hogy napi 2-3 liter folyadék-fogyasztás javasolt...

táplálkozás egészségA csapból kerületenként változó minőségű víz folyik, bár régen meg se fordult a fejünkben, hogy fizetni kell egyszer a vízért. Manapság a bevásárló-központból cipekednek az emberek és fizetnek a palackozott vízért, melyek ráadásul nem is biztos, hogy valódi ásványvízzel töltöttek.

Mi tehát a megoldás?

Javasolni szeretnék alternatívát: kössük össze a kellemeset a hasznossal. Mozduljunk ki a városból és vegyünk célba egyet a város-közeli forrásokból, járjunk egyet az erdőben, és a végén töltsünk meg pár palackot a kristály-tiszta és ásványi anyagokkal teli, mindezek tetejébe pedig ingyenes forrásvízből. A séta során az elemek is feltöltenek energiával: földanya meggyógyít, a szél kifújja belőlünk a fájdalmat és a nap feltölt új életerővel. Ezen mondatokat mantrázhatjuk is a sétánk közben, és fizikailag és lelkileg is töltődhetünk az erdőben. A végén pedig a forrásvíz segítségével vihetjük haza a természet erejét. 

Ha esetleg gyógyfürdőben járunk, akkor se felejtsük el megtölteni a palackjainkat az ívóvíz táblával megjelölt csapokból (de ne a mosdó-csapból). :)

Tény, hogy a gyógyvizeknek, forrásvizeknek van általában némi mellékíze, de ez elhanyagolható a gyógyhatásukhoz képest. Ráadásul mindez ingyen...

Egészségünkre!

Forrásvíz lelőhelyek, melyekre érdemes rákeresni a neten: Béla király kútja, Városkút, Lajos-forrás a Pilisben

Molnár Szilvia tollából

Tovább olvasom

ápr 07

A jóga világnapjára készül a világ

Jóga világnap! Létezhet nagyobb öröm a jógások rajongói számára, minthogy az ENSZ június 21-ét a Nemzetközi Jóganappá nyilvánította? Különösen nagy áttörésnek számít ez Magyarországon, hiszen a közelmúltban egy jógaiskolát „kultúridegen szagok” miatt jelentettek fel.

Nemzetközi jóganap az Inbound jógaiskolában

Jóga világnap a Bharata Kultúrtérben

„A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, India miniszterelnöke, amikor előterjesztette jóga világnap elképzelését az ENSZ felé. Az erőszakmentesség a jóga ékköve.

A jóga ősi tudománya nyilvánvalóan egyetemes emberi kincs. A jógát India sem sajátíthatja ki magának, és egyik náció sem gondolhatja „kultúridegennek” saját kultúrájától. Mint ahogyan az arab vagy a római számok, a kurkuma vagy a feketebors, a Pitagorasz-tétel vagy a Szent-Györgyi nevéhez kötődő C-vitamin, de Mozart vagy Kodály sem lehet „kultúridegen” sem Magyarországon, és a Föld egyetlen országában sem. Vagy vissza kellene küldenünk a krumplit, a paradicsomot és a paprikát Amerikába? Akkor viszont mi történne a világhírű magyar pirospaprikával?

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Jóga világnap világszerte. Fotó: Leveles Zoltán

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség

Megtörtént eset, hogy az egyik budapesti jógaiskolába ellenőrzésre érkezett egy hivatalos ember. Papírjai szerint „kultúridegen” szagok terjengésének vádjával érkezett. Beleszagolt a levegőbe, minden egyes szeg-zugot bejárt, majd konstatálta, hogy az egész területet valami megmagyarázhatatlanul kellemes illat járja át. Az ellenőr sűrű elnézések közepette, és mentegetőzve, hogy tulajdonképpen neki is jógáznia kellene, hamar távozott. Nagy szerencséje van a feljelentőnek és az adott hivatalnak is, hogy a magyar demokrácia meglehetősen gyermekcipőben jár, és hogy a jógások alapértelmezetten jámbor emberek. Pedig micsoda nemzetközi visszhangot lehetet volna ebből az ügyből gerjeszteni! És hogy az mennyire nagy ingyen reklám lehetett volna a magyar jógásoknak.

Maradjunk az erőszakmentesség világában. A valamire való jógás az állatoknak sem árt, ami életmódjában is tükröződik. Táplálkozása erőszakmentes – vegetáriánus. Éppen ezért emberi környezetére nézve is veszélytelen. Mint ahogyan Gandhi is ártalmatlan volt. Sosem bántott volna senkit egy ujjal sem. Az ellene fordulókat is tiszteletben tartotta. Az ahimszá, az erőszakmentesség erejével azonban mégis legyőzte a világ egyik legnagyobb hadseregét.

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Nemzetközi jóganap, hogy életed mégszebb legyen!                                   Fotó: Leveles Zoltán

Ez az ahimszá a jógások fegyvere. Ennek az erőszakmentességnek a felszálló füstje csípi azok szemét, akiknek látását elvakítja az „én és enyém” farkastörvénye.  Könyörgöm, nem kell aggódni a jógások miatt. Legalábbis nem jobban, mint bárki más miatt. A jóga alaptanítása szerint a Föld népei egy nagy családot képeznek. Lehet, hogy más nyelvet beszélnek, de nem idegenek egymástól, nem jobbak a másiknál. Ha úgy tetszik, ugyanaz a piros vér csörgedezik az ereinkben. Az egymástól tanult életbölcsességek mindenkire érvényesek, legyen az görög, német, amerikai vagy magyar eredetű. Ezt az egységet is hivatott megünnepelni a jógavilág minden év június 21-én. A jóga világnappal egy újabb béke világnapot kapott a világ. A jóga világnapjának kikiáltásáról az Origo is beszámolt.

Információink szerint hazánkban is megannyi jógaiskola készül a jógás jeles napra. Jógabemutatókra nyílt napokra, beszélgetésekre, előadásokra számíthat a közönség.

Ünnepeljünk hát együtt, ünnepeljük a lelki békét, a világbékét és az egészséget!

Tovább olvasom

márc 30

Jóga tippek frontérzékenység ellen

Fejfájás, feszültség, levertség, légszomj, depresszió? Nem kell mindjárt megijednie, ha ilyen tüneteket tapasztal. Ha az időjárás előrejelzés szerint jelentősebb változás várható, akkor a kellemetlen tünetek könnyen lehetnek a frontérzékenység tünetei is. A jó hír az, hogy a jóga hatékony megoldást kínál a frontérzékenység ellen.

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzésTermészetesen az a biztos, ha orvosa segítségével kizárja a szokatlan tünetek esetleges egyéb okait. A szervezet időjárás változásra való reagálásában nincs semmi különös. Gondoljunk csak az állatok vihar előtti viselkedésére. A viharnak még semmi nyoma, magasan süt a nap, de az állatok már búvóhely után kutatnak. A legelésző jószág sietve visszatér az oltalmat nyújtó környezetbe, a madarak viselkedése is hirtelen megváltozik. Az ember is a természet része, nem csoda hát, ha megérezzük a bolygóállásokat vagy a közelgő időjárásváltozást.

A frontérzékenység jellemzően a kor előre haladásával jelenik meg az ember életében, persze nem mindenkinél. A Jóga Tippek tanácsa, hogy ha már ismerjük a frontérzékenységre való hajlamunkat, az időjárás változás előtti napokban végezzük intenzívebben jógagyakorlatainkat.

Ha egyébként nem sokat mozgunk, akkor tekintsünk a frontérzékenységre, mint figyelmeztető jelre, hogy itt az ideje foglalkozni az egészségünkkel.

Mint tudjuk, a mozgás testre gyakorolt pozitív hatásai mellett kedélyjavító és stressz oldó hatású is.

10 perc napi rutingyakorlat frontérzékenység kezelésére

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzés

Reggeli tisztálkodás után nyissuk ki ablakunkat vagy menjünk a szabadba. Végezzünk alapos jógalégzést legalább 3-4 percig. A jógalégzés után várjuk meg, hogy légzésünk visszalljon a természetes ritmusba. Közben figyeljünk bensőnkre, kütassunk önmagunk után, csodáljuk meg az életet kívül-belül.

Ezután végezzünk legalább három kör napüdvözlő gyakorlatot, mely a energiaáramlását szabályozza.

Este már ne végezzünk napüdvözletet, viszont a jógalégző gyakorlatot mindenképpen érdemes megismételni. Este javasolt a váltott orrlyukú légzés.

Amennyiben nem ismeri ezeket az alapvető ősi jógagyakorlatokat, akkor itt az ideje elkezdeni felkeresni az Ön számára legmegfelelőbb jógaközpontot.

Egyéb tippek frontérzékenységre

  • a rendszeres mozgás hangulatjavító és immunerősítő hatással bír
  • ne fogyasszon szeszes italt, és kerülje a dohányzást
  • szenteljen különös figyelmet a stresszoldásra
  • szauna és masszázs is segítségére lehet

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom

márc 18

Hogyan készül a gyógyító hangtál?

A hangtál készítésének misztikus tudománya nagy szerencsénkre továbböröklődött Tibet, Nepál és India viharos történelmében. A mai műhelyekben is szinte azonos technikával készülnek a hangtálak, mint egykor. A fém megmunkálása nehéz fizikai munka, olvasztásukat a földbe vájt gödörben végzik. Habár a technológia nem sokat változott az idők folyamán, mégis romantikus elképzelés azt gondolni, hogy ugyanolyan szertartásokkal, és rituálékkal, imákkal kísérik minden egyes hangtál készítését.

Alapvetően két eljárási mód létezik:

  • öntés
  • kovácsolás

hangtál egészségElőbbinél öntőformát használva a megfelelő arányban kevert fémeket hevítik, olvasztják, majd az öntőformába töltik. Itt pár másodperc alatt olyan hőmérsékletre hűl, hogy pár jól irányzott ütéssel ki lehet szabadítani a formából. Ezt követően az öntvényt esztergába fogják, és forgácsolással munkálják meg. Kívül polírozzák, majd ha külön hangolást nem végeznek, a hangtál megszületettnek tekinthető.

Kovácsolásnál a fémötvözetből egy lepény alakú öntvényt készítenek, majd öt-hat ember összehangolt munkája során jön létre a végeredmény. Míg az egyik hevíti az öntvényt, a többiek kalapácsaikkal alakítják ki a kívánt formát. Egy jó mester képes a fém szerkezetének alakításával a hangtál hangját, és rezonanciáját kedvező irányba befolyásolni.  Mivel ennél az eljárásnál az anyag szerkezete is megváltozik az állandó hevítés, és kalapácsolás következtében, ezért az eljárás nagyon jó minőségű hangtálakat eredményez.

Természetesen mindkét eljárás magas minőségű, a hangtál mindig a célnak megfelelő. Azt, hogy mégis típusú hangtálat választjuk, már rajtunk múlik. Én mindkettővel dolgozom.

Írta: Máthé Hajnal hangtál terapeuta

Kukkants be egy hagyományos hanagtálkészítő műhelybe! - így készülnek a hagyományos, kovácsolt eljárással készülő hangtálak...


Tipp: Ha hangtál vásárlás előtt állsz, akkor segítségedre lehett cikkünk, mely a hangtál vásárlásához adhat nagy segítséget. Máthé Hajnal Amit a hangtál vásárlásakor tudni kell c. írása.

Tovább olvasom

feb 22

Jóga ászanák sorrendje

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák sorrendje és eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben, tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy jóga pózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 póz használatos ezekből, illetve 20-30 jag ászana alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanák sorrendje a nagy bölcsek évezredes érlelésének és továbbörökítésének eredménye.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:               

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”  

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
„Légy mértékletes életed
minden megnyilvánulásában,
akkor hosszú ideig élsz
a Földön!”

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a jóga szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető jógagyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A gyakorlókat szépen fokozatosan vezetik be az ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

Az jóga ászanák között vannak szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a jóga pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

A következő lépcsőfok a testgyakorló ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, most már látható ennek oka is. Hiába ismerjük a pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
Jóga ászanák sorrendje évezredek óta öröklődött tovább.

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével. 

Tovább olvasom

feb 07

Amit a hangtál vásárlásáról tudni kell

„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Pár héttel ezelőtt hangtál szettemet egy védikus sorral szerettem volna gazdagítani. Most nem mennék bele a „védikus” kifejezés boncolgatásába -azt talán majd legközelebb- viszont megkönnyítve a hasonló helyzetben lévők dolgát, javasolnék pár szempontot, amit érdemes hangtál vásárlásakor figyelembe venni, bár a választás így sem lesz könnyű a sok gyönyörűséges hangzás, és forma miatt.

Elsőként lényeges meghatározni, hogy mire szeretnénk használni a tálakat, itt rögtön két eset is lehetséges:

  • csoportos hangfürdő
  • egyéni hangtál terápia

hangtálAmennyiben sikerült eldönteni, hogy pontosan milyen célra szeretnénk hangtál vásárlásba bocsátkozni, már közelebb állunk a megoldáshoz. További szempont, hogy öntött, vagy kovácsolt hangtálakat válasszunk-e. Mindkét eljárás megfelelő minőségű hangtálakat eredményez, de nem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni. Az öntött hangtálak főleg hangfürdő alkalmazásához használatos, míg a kovácsolt eljárással készültek egyéni hangterápia vagy  rezgésterápia alkalmazására javasoltak. Ennek legfőbb oka nem is annyira a minőségbeli különbségben rejlik, sokkal inkább a rezgések jobb megtartásában, nevezetesen, hogy egy hangtál mennyi ideig szól, rezeg.

Nagyon lényeges, hogy begyűjtsük a lehető legtöbb információt szakemberektől, hiteles vásárlóhelyekről. Ilyen üzletekben sok segítséget, hasznos tanácsokat kaphatunk a választáshoz akkor is, ha első hangtálunkat szeretnénk megvásárolni, vagy esetleg egy már meglévő kollekciót kiegészíteni.

Végül talán a lehető legfontosabb tényező, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Ne sajnáljuk a minőséget megfizetni, mert ezzel valóban értékes, és a céljainknak leginkább megfelelő hangtálat tudjuk beszerezni.

Ha tehát ilyen szemlélettel indulunk vásárolni, az fél sikert jelenthet. Érzéseink, hangulataink is nagyban meghatározzák választásunkat, de ha észben tartjuk az alábbi nepáli mondást, jócskán megkönnyíthetjük a megfelelő hangtál kiválasztását:

„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Máthé Hajnal

hangtál terapeuta írása

Tovább olvasom

jan 31

Jóga és sport

A testedzés célja az izmok erősítése. Rengeteg testedzési mód létezik. A legtöbb sport gépies mozgások, gyakorlatok sorozatából áll, lendületes, dinamikus végrehajtással, melyeknél cél az erős, formás izomzat kialakítása, az állóképesség fejlesztése, az izomerő kialakítása, és sok esetben a testsúly csökkentése.

A jóga fizikai gyakorlatai nemcsak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. sőt még a belső szerveket is irányítása alá szeretné vonni, a gondolatokon, érzelmeken is uralmat szerezni.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A jóga követői idős korukban is
hajlékony testnek örvendhetnek,
szemben a túlzott igénybevétel-
nek kitett sportolókkal.

A jóga és a modern testedzés között a legalapvetőbb különbség, hogy a jóga nem szorgalmazza az erőteljes izommozgást.

Szemben a modern testedzéssel, mert az izomrostokban termelődő nagy mennyiségű tejsav fáradtsághoz vezet.

A jóga gyakorlásának célja a felfrissülés, feltöltődés.

Komoly szemléletbeli különbség az egészségről alkotott vélemény is. Az egészséges test nem egyenlő a fejlett izomzattal. Az egészség meghatározása a jóga megközelítésében, az az állapot, amikor minden szerv tökéletesen működik egy intelligens elme vezetése mellett.

Éppen ezért a különféle jógatradíciók nagy jógamesterei nagyon körültekintően állították össze a gyakorlatsorokat, figyelve arra, hogy ne terheljék túl a szerveket, elsősorban a szívet, mivel az izmok gyors mozgatása rendkívül nagy megterhelést jelent a szívnek. A testedzés legfőbb célja a keringés serkentése, és az oxigénfelvétel növelése. Ezt tökéletesen elérhetjük egyszerű gerinc-, és ízületmozgatásokkal, mélylégzés kíséretében, az izmok túlerőltetése nélkül. Persze kellő elszántság is kell hozzá. Sokan példaképül szolgálgatnak számunkra a jóga gyakorlatok végzésében. Egy ilyen inspiráló siker a jóga világában Madonna, a kitartás és a jóga királynője.

Az évek múlásával az ízületek, izmok állapota romlik, rövidülnek, merevebbé válnak, így az ember mozgása korlátozottá válik. Ez az ízületi merevség a jóga segítségével alacsony szinten tartható. A túlzott merevség a rossz tartás, és a hibás súlyelosztás oka. A gerinc merevsége elsősorban az ülő munkát végzőknél figyelhető meg, mert ilyenkor az ember fejét és nyakát általában előrehajlítja, így a gerinc a háti szakaszon meggörbül.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A relaxáció segít a test
problémáinak legyőzésében.

A jóga követői idős korukban is hajlékony testnek örvendhetnek, szemben a túlzott igénybevételnek kitett sportolókkal. A nehezebb jógapózok, azaz jóga ászanák is mutatják, hogy rendszeres gyakorlással milyen hihetetlen hajlításokra képes a test, ha a gerinc és az ízületek megőrzik rugalmasságukat.  

Elkezdeni sosem késő! A test problémái, betegségei, fáradtsága könnyedén megszüntethető természetes étrenddel, helyes légzéssel, jóga gyakorlatok végzésével, relaxáció és meditáció gyakorlásával.

Tovább olvasom

jan 24

A szépség mítosza – három elengedhetetlen lépés a valódi szépség eléréséhez 

Ki látott már csúnya fát vagy csúnya tigrist, csúnya őzet vagy csúnya gólyát? A Föld minden fája és minden teremtménye gyönyörűséges. Ha a helyén marad. Mindenki szép, aki a természet része, aki önmagát a természethez tartozónak látja. A Föld-anya csodákra képes. A legszebb dolgokra. Mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. S aki hálásan elfogadja a Föld ajándékait, a levegőt, az élelmet és minden mást, amit kap, az elégedett, és szépséget lát mindenütt. A világban is, önmagában is. S az ilyen embert is szépnek látja mindenki.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsességAki azonban elszakadva él a természettől, könnyen elveszítheti jó ízlését. Maga szeretne szépséget kreálni. Végül pedig nem veszi észre a szépséget sem a világban, sem önmagában. A szépségélmény hiányát megszokva bensőjét sem, és testét sem látja szépnek.

Az embernek ezt a gyenge pontját lovagolja meg a szépségipar. Természetellenes barbie-baba szépségideált kreálnak az ember elméjébe. Megplasztikázott, photoshopolt, anatómiailag természetellenes kinézetű - és tegyük hozzá, 20 éves szupermodellel szemben esélye sincs az embernek.

A varázslat garantáltan működik. Bevesszük. Szeretnénk elhinni, hogy mi is lehetnénk olyan szépek. Megvesszük a velük reklámozott mosóporokat, szépségápolási cikkeket, fogyókúrás cuccokat és bármit. Ki ne szeretne olyan szép lenni? 

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Egyetlen dolog számít: ne kelljen extra munkát befektetni. Egyetlen pirula - és kész. Mint a mesében. A baj az, hogy ilyen valóban csak a mesében létezik. Igazából megfizethetetlen árat kell fizetni a barbie szépségideálért és a csúcsmodell bizniszért. Magunkat a nem valós szépségekhez viszonyítva folyamatos lelkiismeretfurdalásban és gyötrődésben élünk, önértékelésünk és önbizalmunk a mélybe zuhan, a tükörben mindig azokat a nem létező szépégeket szeretnénk látni. 

Van-e élet a testen túl?

Szerencsére vannak olyanok, akik nem a testi szépség erejére építkeznek. Ilyenek a jógik is. A jógik tanítása szerint a valódi szépség belül keresendő.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Első lépés

Nem a test az énünk. A test mulandó. Ha a testi szépségre helyezzük önbizalmunkat, akkor önbizalmunk hamar szertefoszlik, 1-2 évtized alatt. Valódi énünk a bensőnk, a lelki lényünk, a test mozgatója, a szeretni képes lényünk.

Második lépés

A többi ember sem a testével azonos. Akármilyen szép is valaki, nem az a valódi értéke. Az embereket nem a testük, hanem jellemük alapján szeretjük. Ezzel mindenki egyetért. Akkor pedig miért esünk a testi szépség csapdájába?

Harmadik lépés

Benső lényünk megtapasztalása. Az elmélet mellett gyakorlásra is szükség van. Amögött, hogy a világ higgyen a barbie-baba szépségideálban, nagyon sok munka áll. Nem csak elmélet, hanem munka is. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Neked is dolgoznod kell azon, hogy megláthasd a bensődből fakadó szépséged. Ez a fáradozás nem más, mint a jóga és meditáció.

Tovább olvasom

jan 17

A himalájai jógik karcsúságának titka

A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!

Tovább olvasom

jan 09

Madonna, a jóga popkirálynője

Madonna képeit nézegetve egy dolog egészen nyilvánvalóvá válik: teste tökéletes. Vajon mire figyel oda testtartásánál, és hogyan vált teste ilyen gyönyörűvé? Mi az, amit másként csinál az átlagemberhez képest, hogy ennyire átlagon felüli teste van 62(!) éves korában is? Azt hiszem, mindenki olyan szép testalkatú szeretne lenni, mint Madonna. A baj az, hogy legtöbben munka nélkül szeretnének eredményeket. Munka nélkül rengeteg pénzt, erőfeszítés nélkül egészséget és jó alakot, gyakorlás nélkül hírnevet. Egy fontos alapigazság húzódik meg minden siker mögött: a kitartás.

Szabó Szilvia Jógamájá írása

napüdvözlet hírességek jóga gyakorlatok szépség

A jóga gyakorlását leggyakrabban azért kezdjük el, mert valamilyen pozitív változást remélünk elérni vele, pl. elmúlik a hátfájás, megszűnik a depresszió vagy a stressz, javul a testtartás, rugalmasabb és lazább lesz a test.

„Az erőfeszítés csak akkor nyeri el méltó jutalmát, ha ez ember semmiképp sem adja fel.” Napoleon Hill

Manapság nagyon népszerűek a bonyolult jógapózok, ma már sokan azért kezdik el a joga gyakorlatok végzését, hogy minél több ilyet megtanuljanak. De ezek is akkor lesznek igazán elismerésre méltóak, ha könnyedén végezzük a jóga ászanák gyakorlását. Ezt látni Madonna jógagyakorlásán is.

Köztudott, hogy jógázik, és 50 év fölött is fantasztikus formában van. A tartása egyenes, nagyon szépen kidolgozott izomzattal rendelkezik, megjelenése magabiztosságot, erőt sugároz. A képen nehéz jógapózok végzése közben látható, de ezeket is elegánsan, kisimult arcizmokkal, erőlködés nélkül, könnyedén hajtja végre. Látszik, hogy nem kezdő a jógában, de szép példája, hogy hova lehet eljutni kitartó munkával.

Még ebben a nehéz jóga gyakorlat közben is látható, hogy a vállai helyesen, lazán le vannak engedve, nyaka hosszú – nem behúzott, és fejét nem lógatja előre. Pont ezzel ellentétes módon tartja magát az, aki tartáshibával küzd  a mindennapokban, hát még ha egy ilyen nehéz jógapózba kéne elhelyezkednie.

A képen látható jóga gyakorlatok közben Madonna izmai tónusban vannak, tartanak és dolgoznak, ugyanakkor elengedi belőlük a feszültséget és természetes tud maradni a tartás.

Ha a test merevebb, rugalmatlanabb, de nyújtani, lazítani szeretnénk, gyakran esünk abba a hibába, hogy még görcsösebbé válunk, amikor nekiállunk gyakorolni, mert nincs elég türelmünk fokozatosan fejlődni. Ennek eredménye, hogy még tovább rövidülnek az izmok, ahelyett, hogy megnyúlnának és tartásunk a hétköznapok során is a természetesség helyett merevvé válik.

A megoldás az, ha helyesen kitűzött célt állítunk magunk elé, betartjuk a fontos alapelveket, mint amilyen a fokozatosság, a rendszeresség, a türelem, a test korlátainak tiszteletben tartása, és ami a legfontosabb: a kitartás.

Egy kis amerikai humor és show - Madonna nem csak gyönyörű testét, de humorát is megőrizte a jóga gyakorlatok végzése közben. Nézd meg Madonnát, ahogyan napüdvözlet gyakorlatsort tanít. A gyakorlat végén többek között azt is megtudhatod, hogy hetente 6 nap jógázik legalább 20 percet, de ha csak teheti, napi két órát.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 05

A jóga gyakorlatok tudományos anatómiája

Hihetetlen igényességgel mutatja be e rövid animáció az emberi test anatómiáját jóga gyakorlatok végzése közben.

jóga gyakorlatok jóga anatómia jóga oktatás

A laikus el sem tudja képzelni, hogy mi is történik, amikor egy-egy jóga ászanát felvesz az ember. A Hybryd Medical Animation Stúdió ezzel a filmmel megkönnyíti a jógaoktatást.

Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a jóga hatásai a testre csupán hozadéknak számítanak, hiszen a jóga gyakorlatok célja a belső béke és az önmegvalósítás.

Tovább olvasom

jan 01

Kungfu jóga - amikor Hollywood és Bollywood összefog 

A két nagyhatalom, Kína és India között megállapodás jött létre három közösen készítendő filmről, mely ötvözi a kínai harcművészetet és az indiai kultúrát. Két neves színész, Jackie Chan és a bollywoodi Aamir Khan játsza a főszerepet. Csak egy szokásos akciófilm kerül a filmvászonra, vagy a harcművészeti kultúra és a jóga bölcsessége is megmutatkozik majd?  

jóga videó hírek hírességek film

Az első film címe Kungfu jóga lesz, mivel a Kungfu az egyik legkiemelkedőbb harcművészeti technika Kínában, a jóga pedig szorosan hozzátartozik az indiai élethez. Mindkettő lehet csupán erőgyakorlat, de lehet életvitel, komoly filozófiai háttér is.

A második film története Xuanzang, a VII. században élt buddhista szerzetes különös élete kötül forog. Xuanzang tudós, utazó, és fordító volt. Állítólag volt egy álma, mely meggyőzte őt az Indiába való vándorlás fontosságáról, bár abban az időben tiltották a külföldi utazást. Mégis eljutott Indiába, hogy tanulmányozza a buddhizmust, majd visszatérve hazájába szanszkritról kínaira fordította a buddhista szent iratokat.

A harmadik filmről még nem árultak el sokat a kínai médiahatóságok, tervezett címe Pusztítás Indiában, és egy filmsztár, Wang Pao Csiang rendezi.

Az viszont sokkal izgalmasabb téma, hogy vajon a koprodukció mennyire lesz mindkét ország megelégedésére. Vannak ugyanis kényes pontok, hiszen nem is olyan régen Kína és India még hadban állt egymással. Az is lényeges kérdés: mennyire tudja majd a fim visszaadni mindkét kultúra nagyszerű vonásait, úgy dicsőítve sajátját, hogy az ne sértse a másik érdekeit.
E két nemzettől független nagyközönség szintén érdeklődve várja, vajon milyen kulturális értékeket tükröznek, milyen üzenetet közvetítenek majd. 

jóga videó hírek hírességek film

Tovább olvasom

dec 22

Bud Spencer, Terence Hill és a hátfájás

Ki ne kezdene mosolyogni Bud Spencer és Terence Hill neve hallatán? Viszont hiába is keresnék filmjeik között a „hátfájás" nevű, megleckéztetésre ítélt rosszfiút. Igaz a "helyes testtartás" sem Bud Spencer filmbéli figurájához illő. Két főhősünket most a helyes testtartás szempontjából szeretném kipellengérezni a jóga tudományának eszközeivel. Ne ijedj meg, nem egy véres krimit fogsz olvasni, melyben mindenféle eszközökkel bárkit is kipellengéreznének a szégyenoszlophoz. Ehelyett segíteni szeretnék, hogy a hátfájás messzire elkerüljön. Nem kell ehhez más, mint tudatossá válni. De hogyan?

Azzal tisztában vagyunk, hogy nem is akármilyen színészekről és sportolókról lévén szó, minden bizonnyal testtartásuk a civil életben nem hagy kívánnivalót maga után. A 85. születésnapját ünneplő Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli fiatal korában versenysportoló volt az úszás és a vízilabda világában. A Terence Hill művésznevet viselő Mario Girotti 75 évesen sem panaszkodhat egészségére, így hátfájás sem gyötri.

helyes testtartás derékfájás hátfájás jóga kezdőknek hírességek
Mindannyiunk kedvencei, BudSpencer és Terence Hill. A helyes testtartás még nekik is fontos.  Ha a forgatás után is ilyen görbe háttal ülnének, akkor garantált a hátfájás!

A filmrendező képbeállítása közben nyilván nem a helyes háttartás a fő szempont, hanem a kép: hogy a színészek éppen a szemtelen lezserséget sugározzák, miközben a ló is jól látszódik.

Nem így van ezzel a mindennapi élet embere. A fényképen úgy-ahogy kihúzza magát, de a civil életben bizony ülés vagy járás közben helytelen testtarásával megalapozza közelgő pokoli napjait - a hátfájás és a porckorongsérv jövőjét.

A képen látható mindkét testtartás kirívóan hibás, és nagyon tipikus. Bud Spencer előre esett vállaival a túlterhelt, nagyon stresszes életet élő emberekre jellemző leginkább. Terence Hill pedig a legelterjedtebb görbe hát ülésmódot mutatja be: autóban, tv nézés közben, fotelben olvasás, társas összejövetelek, beszélgetések alkalmával, de az irodákban, ülő munkát végzőknél is ennek az ülésnek egy variációját fedezhetjük fel.

Bud Spencer tartása előredöntött. Ez a testhelyzet határozza meg leginkább a hétköznapi tevékenységeinket, fogmosás, tisztálkodás, olvasás, evés, írás, számítógép, munka, házimunka, kerti munka és még sorolhatnám. Ezekben a tevékenységekben mindig előredöntött helyzetben vagyunk - helytelenül.

Ahogy előre dől, a hasizmok nem tartanak, a vállak előreesnek, a mellkas behorpad, a hát begömbölyödik. Ennek hosszú távú következménye, hogy megrövidülnek a mellizmok, túlnyúlnak a hátizmok, a gerinc háti szakaszának görbülete megnagyobbodhat, kialakul a púpos hát és a görbe hát, a hasizmok pedig elgyengülnek. Tipikus stresszes tünet, amikor felhúzzuk a vállakat, ilyenkor bekeményednek az izmok, túlfeszülnek. A fej is előrelóg, így a nyaki csigolyák is közelednek egymáshoz.

Terence Hill által bemutatott ülőhelyzetnél a fő probléma, hogy nem az ülőgumókon ül, hanem hátragurul a keresztcsontra, a medence kibillen a helyes pozícióból, így a gerinc alátámasztása nem megfelelő. A csípő túlfeszül, a hát teljes hosszában meggörbül, amit a fej előrebillenése tovább fokoz. Főleg az ágyéki csigolyák közelednek, így a jövőbeli hátfájás megalapozva.

Nem is gondolnánk, hogy akár az ülőmunka végzése közben, akár a járás közben mennyire könnyen kibillenünk a helyes testtartásból – megalapozva ezzel a hátfájás felé vezető utat. Helyes testtartás elhanyagolása eredménye garantált hátfájás vagy derékfájás.

Tovább olvasom

dec 01

A derékfájás kezelése akár végzetes is lehet

A jógaórákon rendszeresen elhangzanak a következő instrukciók: egyenes hát, nyitott mellkas, hátrafelé és lefelé gördülő vállak, zárt lapockák, hosszú nyak, felfelé nyújtózó fejtető. A derékfájás kezelése a XXI. százat egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Gyakran esik szó a tartáshibákról, illetve sajnos sok gyakorló küzd ezekkel a problémákkal, és sokszor azért iratkoznak be a jógatanfolyamra, hogy megoldást találjanak a derékfájás és a nyaki fájdalom kezelésére; bemerevedett, rövidült izmaikat kilazítsák, nyújtsák.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatás

 

Nagyon gyakori probléma a görbe hát, előreeső vállak, beesett mellkas, megrövidült mellizmok. Ülő helyzetben is leggyakrabban ez a púpos, görnyedt testtartás jellemző, pláne ha az illető ülőmunkát végez a hétköznapok során.

Erre a problémára és a derékfájás csillapítására remek „gyógymód” a homorítás. Számos homorító, hátrahajlító jóga gyakorlat van, melyekkel jól meg lehet dolgoztatni a hát izmait, és nyújtani a mellkas izmait. A hétköznapok során is szinte minden tevékenységünket előredöntött testhelyzetben végezzük, ezért is esnek nagyon jól a homorító pózok a gyakorlás során, de gyakran spontán az ember magától is homorít, ha kicsit elgémberedett, vagy megmozgatná a hátát.

Most jön a derékfájós sztori!

Egy jóga tanfolyam közben egy érdekes jelenséget figyeltem meg. A Szúrja Namaszkár, vagyis a Napüdvözlet gyakorlatsor végzéséhez készülődtek a résztvevők, elhelyezkedtek alapállásban, és megkezdtük a ráhangolódást a jóga gyakorlat végzésére. Ekkor vettem észre, hogy van olyan gyakorló, aki teljes erővel homorít, szinte már hátraesik. Finoman végigsimítottam a vállain, lapockáján, és enyhén előredöntöttem a testét a függőleges helyzetbe. Amikor egyenesen állunk, a helyes testtartásban, és oldalról ránézünk a testre, azt látjuk, hogy a boka, térd, csípő, könyök, váll és fül egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el, de ehhez nem kell homorítani.

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatásVisszatérve a jógaóra gyakorlásra az illető nagyon meglepődött, és megállapította, hogy nahát így nem fáj. Igaz bevallotta, hogy nem is a legkényelmesebb testhelyzet, mivel neki is van néhány rövidült izma, ami kicsit húzódik, amikor az anatómiailag helyes tartást felveszi, de nem kell erőlködni és túlzottan feszíteni. Tehát mindig a természetességre kell törekedni. A gyakorló ebben az esetben annyira jól akarta végezni a gyakorlatot, hogy túlzásokba esett. Ez egy gyakori és érthető reakció, mert meg akarunk felelni, és a maximális teljesítményt kihozni magunkból, de sajnos pont emiatt vétünk hibákat. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinél ezt tapasztaltam.

A napokban pedig egy kedves ismerősöm panaszolta el, aki ülőmunkát végez, hogy rettenetesen fáj a háta. Ő is oda akart figyelni magára, és megelőzni a problémát, mert manapság gyakran hallani az ülőmunka okozta károsodásokról. Egész nap a számítógép előtt ül, és napokon keresztül erőteljesen homorított a széken munka közben, estére már nagyon fájtak az izmai, és ez így ment nap, mint nap. Megkértem, hogy ne homorítson egyfolytában, csak üljön egyenesen, mire boldogan újságolta, hogy fél nap elteltével megszűnt a hátfájása.

Összegzésül a homorítás egy nagyon jóleső érzés, segít kijavítani a tartáshibákat, de tudnunk kell mikor, hogyan és legfőképpen miért végezzük. A derékfájá kezelése kapcsán a legfontosabb dolog, hogy egész életünk során, tudatosak legyünk abban, amit teszünk, és értsük a folyamatot. Ne azért végezzünk valamit, mert hallottuk valahol, hanem győződjünk meg helyességéről. Ne hitegessük magunkat abban, hogy az innen-onnan összeszedett információkkal, bizonyos típusú derékfájás kezelése céljából ismerősunknek személre szabottan megadott gyakorlatokat végezve a dekékfájás elmúlik a mi esetünkben is.

Megtörtént eset derékfájás helytelen kezelése kapcsán

Csikorgott egy jógásom autójának az ékszíja. Elvitte a szerelőhöz. Látta, hogy a szerelő ráfeszít, majd meghúz egy csavart kb három perc alatt, és megszűnt a csikorgás. Egy barátjának hasonló problémái lettek. Minek az autószerelő? Motorháztető föl, ékszíjfeszítés. Igaz, nem három perc, hanem egy óra. A csikorgás csak nem akar megszűnni. Még egy kis feszítés. Mintha csillapodna a csikorgás… Nincs most több idő az ékszíjra. Két hét múlva a csikorgó ékszíjas autó motorja beállt. Az autószerelő megállapította, hogy nem az ékszíj csikorgott, hanem a szervószivattyú. A túlfeszített ékszíj miatt a motor pedig meghibásodott, ráadásul az elhanyagolt szervószivattyú is szétment. Pedig hát mindenki csak jót akart...

Ez a helyzet a derékfájás kezelése ügyében is. Lehet, hogy valakinek szakember adott valamilyen jóga gyakorlatokat, de lehet, hogy számodra ugyanazok a jóga gyakorlatok akár végzetesek is lehetnek. Ha megjelennek a gerincsérv tünetei, akkor az egyáltalán nem vicc. Tilos saját kútfőből vagy "jószándékú" kóklerekre hallgatni! Azonnal gerincspecialistához fordulni! Ki kell deríteni, hogy mik a hátfájás okai és kérlek, ne bízd magad a véletlenre. Keress olyan jógaoktatót, aki valóban ért a jógához és az emberi testhez, anatómiához és különösen a gerinchez. Ha jól választasz és kitartó vagy, akkor megúszhatod a gerincműtétet is. Azt azért ne gondold, hogy jó ötlet volna egy féléves tanfolyamon jógaoktatóvá vált, mondva csinált "jógaoktatóra" bízni magad. Egy motorcsere megoldható, de a gerincsere nem igazán…

Tovább olvasom

nov 25

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés


Gyakran hallom, hogy nyugaton a jóga csak külsőségekben nyilvánul meg. Tény, hogy egyre divatosabb „jógára járni”. Egymás után nyílnak a jógastúdiók, jógaruhákat, jógaeszközöket lehet mindenfelé vásárolni. Az internetről jóga videók tölthetők le, és vásárolhatók meg. Az ügyesebb jógaoktatók, gyakorlók feltöltik a nehezebbnél nehezebb jógapózokat, amiket már megtanultak. Egyre több jógaoktató jelenik meg, ma már bárki befizethet egy jógatanfolyamra, ahol kinevezik jógaoktatónak, az sem baj, ha még nem jógázott előtte. A jóga kezdőknek még "kínai". De tényleg ennyi lenne a jóga?

filozófia jóga kezdőknek jóga oktatás

 

Nézzünk a külső mögé! A jógás ruhák és a jógaeszközök nem feltétlenül szükségesek a jógázáshoz. A nagy jógik írásaiban olvashatjuk, hogy a jóga gyakorlása végtelenül egyszerű, és olcsó. Nem kell hozzá különleges jógaterem, drága jógaruha. Tiszta helyre, kényelmes öltözékre van csak szükség, és egy vezetőre, aki gyakorlottabb, tapasztaltabb, és mutatja az utat. A jó jógaoktató nem azt mondja meg mit láss, hanem, hogy merre nézz. Ennek ellenére, ha tényleg el akarunk indulni a belső ösvényen, kellenek a külsőségek, pláne az elején. A jóga kezdőknek lehet, hogy kezdetben inkább küldőségekben hangsúlyosabb. A kezdő jóga gyakorló felveszi a gyakorlóruhát, elhelyezkedik, és tudata máris megváltozik, rákészül a gyakorlásra, és ebben eleinte segít az öltözet, a matrac, egy mécses, vagy füstölő. Eleinte, amikor kezdő. A kezdőnek kell a külső segítség, ahhoz, hogy elméje ne kalandozzon el! Eleinte…aztán, amikor már rendszeresen jógázik, bárhol megteszi, mert már belülről jön a késztetés a jóga gyakorlására, csukott szemmel, elmélyülten, szívből.

A kezdő jóga gyakorló természetes módon vágyik arra, hogy ő is olyan hajlékony legyen, mint, amit a képeken lát, és ez normális. Lát valamit, és szeretné, mert tetszik neki. Majd elkezdi a gyakorlást, fejlődik, és megtapasztalja a nyugalmat, oldódást a pózokban, felfrissül, és megérti a jógapózok üzenetét. Már nem elég, hogy végre ezt a jógapózt is meg tudom csinálni, és 2 másodpercig tartani, mert akarja azt a jóleső érzést, ami a hosszabb ászana kitartásból jön, és nem megcsinálja a jógagyakorlatot, hanem átéli, áramlik a mozdulattal, és élvezi. De ehhez kellett a külsőség, ha nem látja meg, nem kezdi el.

Végül a jógaoktatás. Nyugaton nyugati módszereket alkalmaznak, mert ezt ismerik. Az oktató együtt tornázik a gyakorlókkal. A gyakorlók leutánozzák őt, próbálják követni. Sokan vannak, nem biztos, hogy értik mit miért csinálnak, de csinálják, mert trendi. Majd egy idő után megunják, mert még mindig nem megy, jön a gondolat, hogy én sose leszek ilyen rugalmas, és feladja. A jógaoktatás keleti módszere más: a jógaoktató feladata a szolgálat. Hozzásegíti az érdeklődőt a tudáshoz, és a fejlődéshez. Azért vezeti az órát, hogy javítson, és mutassa az utat. Az utat befelé, a külsőtől a belsőig. A hamistól az igaz felé. A sötétből a világos felé. Az elmúlásból az öröklét felé.

Tovább olvasom

szept 11

A jógik megújulást látnak az elmúlásban

indiai bölcsesség halál pozitív gondolkodásÚjra itt az ősz! Lassan rövidülnek a nappalok, véget érnek a fesztiválok és nyaralások, az idő egyre hűvösebbre fordul, elkezdődik az iskola. Ennek ellenére őrizd meg a nyár derűs, önfeledt hangulatát, keresd meg az őszben is a lehetőséget a vidámságra. Az a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges? A hinduizmusban minden elmúlás egy új dolog kezdete. A nyár most véget ér, és vele együtt a nagy társasági összejövetelek, a színes események is, de a most következő időszak helyet ad az elcsendesedésnek, befelé figyelésnek. Használd fel a még meglevő jó időt egy nagy sétára a természetben, figyeld meg a természet változásait, szemlélődj ezen. Figyeld meg, hogyan készülődnek a télre a fák, a virágok. Séta közben vegyél nagy mély lélegzeteket, töltsd fel energiakészletedet, végezz jógalégzéseket a szabadban. Töltődj fel az utolsó meleg napsugarakkal, ezáltal is növeled energiaraktáraidat. Gyűjtsd az energiát télre! Ne engedd, hogy a rosszkedv, a depresszió eluralkodjon rajtad, váltsd fel őket az ellentétes érzelmek, az öröm és a boldogság felidézésével. Emlékezz vissza a vidám nyári percekre, és hagyd ezt a derűt szétáradni most is. Fogyassz még néhány  friss zöldséget és gyümölcsöt, amíg teheted, hogy szervezeted erős és energikus maradjon!

Tovább olvasom

12345
»

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!