Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
szept 21

Varázsszőnyeggel a frankfurti repülőtéren

Nos, nem Aladdin repülő szőnyegéről van szó, hanem egy mozdulatlan, de annál hasznosabb társáról. A hírek szerint a frankfurti repülőtér felújítása és átalakítása 113 millió dollárba került. A szolgáltatások messze túlmutatnak a megszokotton, hiszen a hagyományos kínálat mellett az utasok rendelkezésére áll két jóga szoba is. Az igazgatóság ezzel nemcsak az utazási élményt próbálja javítani, hanem az egészségmegőrzés egyik komoly lehetőségét is felkínálja.

jóga hatásai egészség
varázsszőnyeg a reptéren

A világon először 2012-ben a San Francisco-i nemzetközi repülőtéren nyílt lehetőség jógázásra, s mivel a vártnál is népszerűbb lett, több légikikötő is követte példáját. A frankfurti a világ egyik legnagyobb és legbonyolultabb repülési csomópontja, 2015-ben több mint 61 millió utast szolgált ki. Most két professzionálisan felszerelt jóga szobát is kínál, melyek éjjel-nappal nyitva vannak, és ingyenesen látogathat minden jeggyel rendelkező utas.

A jóga szoba, mint speciális szolgáltatás, meleg színekkel és kellemes világítással várja az érdeklődő utasokat, ahol pihenhetnek és feltöltődhetnek. A jóga szőnyegeket, párnákat és a fatéglákat minden gyakorló használhatja. A padlótól plafonig érő tükörben pedig bárki ellenőrizheti az egész testet, hogy megbizonyosodjon a gyakorlatok helyes végzéséről. A tanácsot és útmutatót adó videó oktatóanyagok és a nyomtatott szórólapok is kéznél vannak. A visszafogott fény egy fal méretű Buddhát világít meg. A csend meditációra inspirál.

jóga hatásai egészség

A jóga egy nagyszerű alternatívája a repülőtéri várakozásban eltöltött lehetőségeknek: egyidejűleg nyugodttá teszi az elmét és felvillanyozza, karban tartja a testet. A járat indulása előtt, vagy az átszállás közti várakozó időben, a belső nyugalom elérése érdekében hasznos gyakorlatokat végezhetnek az ide látogató utasok, miközben a test, az elme és lélegzet is harmóniába kerül. Jobb, mint a reptéri bárban, vagy egészségtelen ételek fogyasztásával tölteni az időt. A test merevség, a szorongás és a fáradtság gyakori utazás tünet. A jóga megadja az utasoknak, amire a hosszú, mozdulatlanul töltött út során, a szűk, kényelmetlen repülőgép ülésekben vágynak: kinyúlik a testük, az izmok ellazulnak, miközben az ideges, stresszes utasok elméje lecsendesedik. Zokniban lehet belépni, cipő, élelmiszer, ital vagy mobiltelefon bevitele nem engedélyezett. 

Vancouverben van Kanada második legforgalmasabb repülőtere, ahol egy kísérleti program keretén belül ezen a nyáron szintén lehetővé tették a jógázást. „Tudjuk, hogy az utasok különféle wellness lehetőséget keresnek, és azt akartuk, hogy egy nyugtató és kiegyensúlyozó tapasztalatot adjunk. Eddig csak pozitív választ kaptunk” – mondta Kim Halowski, igazgató.

jóga hatásai egészség

A hindu államférfi, Rajan Zed egy nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezéseket. Egyben sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak létre állandó jóga teret valamennyi világszínvonalú repülőtéren az utasok és az alkalmazottak számára egyaránt, hogy segítsen csökkenteni a stressz-szintet. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá. – Szellemi és fizikai fegyelem mindenkinek, a világörökség része, amelynek nyomai már i. e 2000 körül, az Indus-völgyi civilizációban megtalálhatóak. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 12

A Mumbai-i Jóga Intézet

 A legrégebbi szervezett jógaközpont a világon, több mint 97 éve működik. Hitvallásuk szerint: „Meggyőződésünk, hogy a jóga egy életmód, és nem csak az általánosan ismert fizikai kultúrát foglalja magába.” Az intézetben tanított technikák a testi betegség megelőzését célozzák, és fokozzák a szellemi tulajdonságokat, a nyugodt, koncentrált és egyenletes elme kialakítását. A gyakorló ezzel felismerheti saját lehetőségeit és belső fejlődését.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok
A múzeum célja, hogy bemutassa a jógát, mint életformát.

Az alapító, Srí Jogendra (1897-1989) kulcsfontosságú szerepet játszott a fejlődő orvosi hatha jóga terén. Ez volt az első jógaközpont, mely ingyenesen kínált tanfolyamokat bármilyen kasztú vagy hitvallású férfiak, nők és gyermekek számára. Srí Jogendra bejárta a világot, tanította a jógát, és gyűjtötte az ősi jóga kéziratokat.

A Jóga Intézet több tucat könyvet jelentetett már meg, egyben az orvosi kutatások, műhelyek, egészségügyi táborok és közösségi információs programok helyszíne. Az Intézet területén egy múzeum áll a látogatók rendelkezésére, mely folyamatosan bővül. Útmutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek a klasszikus jóga iránt.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok

Ma a Jóga Intézet több ezer embert szolgál naponta. Egy kutatási program keretében együttműködik a Központi Egészségügyi Minisztériummal, kiemelt figyelmet kapnak az anyák és a tizenévesek, valamint a stressz kezelése, melyben minden korosztály érintett. Különféle jógatanfolyamok és jógaoktató képzések érhetők el itt. Több nemzetközi konferenciát is szerveznek, az 1997-es összejövetelen Őszentsége a Dalai Láma elnökölt. 
Jelenleg az alapító idősebbik fia, Dr. Dzsajadeva Jogendra és felesége Hanszadzsí az Intézet igazgatója. Hanszadzsí már szerepelt a nemzeti televíziós programokban, a sorozat még mindig fut a különböző nemzetközi csatornákon is. A jóga a test és az elme gondozásának tudományos útmutatója – ​​mondta Hanszadzsí, aki folyamatosan tanította a jógát az elmúlt 40 évben.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok


A Jóga Intézet ad otthont az orvostanhallgatók számára kialakított jógaképzéseknek is. Az orvosok vigyáznak mások egészségére, azonban nem sokan tudnak időt fordítani a saját erőnlétükre. Szeptember elején szerveztek tábort a fiatal orvosoknak és a másodéves orvostanhallgatóknak. A kurzus vezetője Sashi Sarda, aki elkötelezett szószólója a betegségek kezelésekor javasolt alternatív terápiáknak, megelőzésként pedig a jógának. Tudatosan javasolja a kisebb egészségügyi problémák esetén, a diéta és a testmozgás mellett. Miután az egészségmegőrzés érdekében sokféle gyakorlatot kipróbált, mint a súlyzózás, aerobik, kick box, sporttábor típusú képzés, rájött, hogy a jóga a leginkább eredményes minden korosztály számára. Bár sok orvos először volt jógaórán, boldogan, békés lelkiállapotban távoztak. A legtöbb diák elmondta, hogy nem tapasztalt ilyen nyugodt érzést.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 07

Egy falusi jógaoktató

Egy évtizeddel ezelőtt Szávitri Basole egy félénk háziasszony volt az indiai Karnataka állam kis falujában. Ma jógát tanít 15-20 faluban, és az emberek gyakran keresik meg, tanácsát kérve különböző betegségeik leküzdéséhez. Szávitri bejárja a közeli falvakat, és önzetlenül, ingyen tanítja a jógát a szegényeknek és a rászorulóknak. A saját költségén utazik egyik helyről a másikra, nem vár cserébe semmit. Az iskolákban pedig gyerekekkel foglalkozik.

jóga hatásai india jóga oktatás
Szávitri Basole jógaoktató jóga tanítványai körében

Tíz évvel ezelőtt Szávitri boldog élete összetört, amikor felfedezte, hogy ciszta van a méhében. A műtét után a dolgok még rosszabbra fordultak, a fájdalom olyan intenzív volt, hogy elvesztette élniakarását. Ekkor a férje azt tanácsolta neki, hogy próbálja ki a jógát. Szávitri szkeptikus volt. Hogyan tudná a jóga és a légzőgyakorlat enyhíteni a fájdalmat? Ha hatásos volna, nem lenne beteg a világon! – gondolta. De a férje ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy hónapig próbálja ki, és a fiatalasszony néhány hét múlva a legnagyobb megdöbbenéssel észlelte a különbséget. Lenyűgözte az eredmény, úgy döntött, hogy teljes figyelmét a jógára irányítja. Az élete teljesen átalakult. A fájdalom és a tehetetlenség érzése megszűnt, energikus és eltökélt lett. Éreztem a pozitív energiát. Nem tudtam, hogy a jóga adja ezt. Addig nem voltam tisztában a jóga erejével – mondta.

Beleszeretett a jógába, és elkezdte a tanulást egy jóga DVD segítségével, illetve a tévében látható jógaleckéket követve. Aztán falujában ajtóról ajtóra járva ismertetni kezdte a jóga előnyeit. Hitelességét gyógyulása és pozitív személyisége igazolta, az emberek követni kezdték. Hamarosan ő tanította jógázni az egész falut. Ez hamarosan egy mozgalommá nőtt, már magába foglalta a környező 15-20 települést is. Szávitri teljesen átalakult. Egy félénk háziasszonyból rendkívül elfoglalt ember lett. Mivel a jó híre terjedt, sokan keresték fel, hogy a jóga szellemiségét és gyakorlatát tanulják tőle. Ő pedig átöleli őket teljes szívvel, és szolgálatáért nem számol fel egy fillért sem. Mindazok élete átalakult, akik követték őt, és rendszeresen jógáztak. „Ennek nincs mellékhatása, segít az önfegyelemben és az összpontosításban. Némely súlyos betegség is gyógyítható általa. Csak nagyon fontos a rendszeresség” – figyelmeztet Szávitri.

Öltözete egyszerű fehér szári, szerénysége megmaradt, de igazán pozitív személyiséggé vált. Egy ügyvéd, Sunita, aki részt vett Szávitri jógatáborában, felajánlotta házát díjmentesen a jógaórák lefolytatására, 50 gyermek és nők életét segítve ezzel. Sunitát saját bevallása szerint jógatanárnője önzetlen odaadása inspirálta erre a kezdeményezésre. Szávitrit sokan keresik fel ebben a házban, és lenyűgözve hallgatják, hogyan lehet gyógyszerek helyett a helyben elérhető gyógynövényeket használni, miként kell gyereket nevelni, vagy folyamatosan tisztán tartani a környéket. Népszerűsítette az ájurvédikus keserű tök fogyasztását, ami nagyon hasznos számos betegség gyógyításában. A jóga új értelmet adott életének, ezért folyamatosan tanít és segíti a falubelieket az egészséges életmód elérésében. 

Természetesen az út nem volt könnyű, de sok segítséget kapott. „A családom támogatása nélkül nem tudtam volna elérni ezt a szintet. Különösen a férjem állt mellettem. Ő vett rá a kezdetekkor, és folyamatosan támogat azóta is” – mondta. Férje szerint bár felesége szenvedélyes elkötelezettséggel fordult a jóga felé, soha nem hanyagolta el a családját.

Szávitri legbüszkébb pillanata az volt, amikor 2014-ben a híres jóga-guruval együtt mutathatott be ászanákat, a közönség előtt, akik között vezető kormányzati tisztviselők is jelen voltak. Legidősebb fia felismerve az anyja eredményeit, elkészítette Szávitri Facebook oldalát, és dokumentálni kezdte a jógatáborok képeit. 2005 óta már 500 jógatábort megszerveztek. Hiába javasolta anyjának, hogy ha nem is fogad el pénzt, legalább az útiköltséghez kérjen hozzájárulást, Szávitri visszautasította, folytatta önzetlen munkáját, mivel úgy gondolja, hogy ő csupán egy átadó és nem a vevő. 

jóga hatásai india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 27

A hosszú élet titka

Figyelemreméltóan ránctalan az a 120 éves indiai szerzetes, aki azt mondja, ő a legidősebb ember, aki naponta jógázik. Szvámi Sivananda az útlevele szerint 1896. augusztus 8-án született. Ha ez igaz, az élete három évszázadon is átível. Ennek ellenére nyilvánvalóan elég erős maradt, hogy elvégezze sokszor több órás jógagyakorlatait. 

egészség fitness jóga hatásai india
A 120 éves szerzetes szerint a jóga a hosszú élet titka

A hindu szerzetes teljesítménye valószínűleg bekerül a Guinness World Records adatai közé. Csupán a korát kellett bebizonyítani. Indiai útlevele mellett a hatóságok egy templom nyilvántartásából is megerősítették Sivananda születési dátumát. India gyarmati korszakában született, akkoriban az áram, az autók vagy a telefon még nem volt elterjedt. Szülei roppant szegénységben éltek. Gyerekkoromban sokszor aludtam el éhgyomorral, mesélte. Csak később, felnőttként értette meg az önként vállalt böjt egészségmegőrző hatását. Mindkét szülőjét elvesztette hat éves kora előtt, rokonai egy lelki guru gondjaira bízták, akivel körbeutazta Indiát, míg végül letelepedtek a szent városban, Váránasziban, a Gangesz folyó bal partján. Úgy döntött, szerzetes lesz, a nem ártás szellemében mindig is a vegetáriánus étrendet követte.

egészség fitness jóga hatásai india
Otthoni oltára előtt jógázik és meditál a hosszú életet megélt jógi

Sivananda a nyár elején a helyi médiában többször is szerepelt. A Times of India megjegyezte, hogy a 158 cm magas, vidám öregúr 50 évvel fiatalabbnak néz ki, mint a nyilvánvaló kora. Kolkatában, ahová egy rövid látogatásra érkezett, több riportot készítettek vele. Visszahúzódó, szerény személyiség, először nem akart ebben részt venni, de követői meggyőzték, hogy példája sokak számára inspiráló lehet. Nem kereste a nyilvánosságot, de így mégis szívesen beszélt jógagyakorlatairól, a cölibátusról, és arról, hogy az erőszakmentes táplálkozás alapfeltétele az egészségnek.

Azt mondta, nem lelkesedik túlságosan az új technológiákért, előnyben részesíti az egyszerű életmódot és a jóga fegyelmét. Miután két órás jógabemutatót tartott, a riportereknek arról beszélt, milyen mértékletes módon étkezik:

"Olaj nélküli főtt zöldségeket, rizst és dált (lencseféle) egy pár zöld chilit fogyasztok, kerülöm a sok fűszert. A földön fekvő matracon alszom, mert a kemény derékalj jobb a gerincnek. Egészségügyi problémák nélkül, önállóan élek, sőt a vonaton is egyedül utazom."

egészség fitness jóga hatásai india
Hosszú életét hiteles dokumentumokkal tudja igazolni a 120 éves jógi szerzetes

Korábban az emberek elégedettek voltak kevesebb dologgal is. Manapság az emberek nagy része boldogtalan, egészségtelenül él és tisztességtelenné vált, ami rendkívül fájdalmas számomra – mondta. – Csak azt szeretném, hogy az emberek boldogok, egészségesek és békések legyenek. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 12

Dr. Jógini

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra L. Doman csontkovács és bejegyzett jógaoktató. Miami első orvos által felügyelt jóga terápiás centrumában dolgozik. Doktori végzettsége mellett marketing és gazdaságtudományi tanulmányokat is folytatott. Szakterülete a rehabilitáció és a betegellátás, a programja megtanít arra, hogyan kell dolgozni izomrendszeri sérülések esetén. Dr. Sandra Doman Miamiban nemcsak gyógyszert, jógát is felír a betegeinek.

Sok vélemény és mítosz létezik erről a 3000 éves ősi gyógyító gyakorlatról. A jóga az arany standard rendszer, amely kombinálja relaxációs technikákat és megerősíti a mozgásokat. Nagy hangsúlyt fektet a stressz enyhítésére és a mentális gyógyulásra. Az orvosi kutatások azt mutatják, hogy a jóga nagy hatékonysággal javítja az egyensúlyi problémákat, enyhíti a stresszt, és növeli a fizikai állóképességet. Miami jóga terápiás centrumában is arra ösztönzik a betegeket, hogy próbálja ki a jóga folyamatát, amely egy hatékony, egyszerű és olcsó módja az egészségmegőrzésnek.

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra Doman ügyesen oldja meg a jóga és a gyógyszer közötti szakadék áthidalását. A leggyakoribb mozgásszervi sérüléseket is kezeli, de nemcsak az orvosi rendelőben. Dolgozott különböző sportolókkal, így fejlődött ki az a sport-rehabilitációs és a betegellátással kapcsolatos progresszív megközelítése, mely kapcsolatot  keres az anatómia és a jóga között. A jógaoktató képzési programokban anatómiát tanít Dél-Floridában, nem kétséges, mennyire fontos ez a sérülések megelőzése érdekében.

hírességek jóga hatásai

Dr. Doman jóga műhelymunkájának egyik célja az orvosi terminológia könnyebb megértése. A jóga elsősorban egy békés gyakorlat, így kiváló azon katonák számára is, akik úgy érnek haza, hogy poszttraumás stressz zavarban, depresszióban vagy mindkettőben szenvednek. Együttműködést kér a betegeitől, megbeszéli a mozgásszervi sérülések gyógyításához kapcsolódó jógagyakorlatokat, melyek többek között a gerinc, váll, csípő és a térd területeit érintik. Dr. Doman több éves tapasztalattal rendelkezik a jógaoktatás és a személyi edzői munka, valamint a profi sportolók kezelése terén. Szilárdan hisz a jóga hatalmában, úgy véli, a jóga képessé teszi az embereket, hogy átvegyék az irányítást a test felett – az egészség, az erős test, és a nyugodt, éber elme érdekében.  

 Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 07

A jóga gyökerei

hírességek jóga anatómia

Dr. Mark Singleton a jóga hagyományok hiteles kutatója, aki a történeti tényeket összekapcsolja a jelenkorral. Sir James Mallinsonnal több éven át dolgozott egy remek könyvön, amely a jóga eredetét kutatja.

A szerzők, akik mindketten aktív jógázók, az 5000 éves múltra visszatekintő jóga és a modernitás izgalmas kérdését vizsgálják. A könyv nemcsak a jógatanárok, hanem a tudósok és szakemberek elismerésére egyaránt számíthat. Mark és Jim a jóga világhírű tudósai több éves tapasztalattal a hátuk mögött.

hírességek jóga anatómia
Jógini és a hegyi seregély, akvarell, aranyszínű papíron 
India, Karnataka, Bijapur, 1603-4

A jóga gyökerei c. kötet hiánypótló, annak ellenére, hogy számos írás jelent már meg ebben a témában. Az indiai hagyományok és az ősi szövegek felkutatása azt a célt szolgálta, hogy az angol nyelvű vagy nyugati jóga közösségeknek az eredeti jóga szövegek révén mutassa be a jóga gyökereit. E munka egy részét a korábban le nem fordított idézetek alkotják.  A jóga a modern világban – izgalmas kérdés. Főleg akkor, ha azt vizsgáljuk, mi az, amit valóban átörökített Nyugat abból a komplex ismeretanyagból, amely több ezer éves filozófiát és gyakorlatot tudhat maga mögött.

hírességek jóga anatómia
Vivekamártanda kézirat, 1477

Sir James Mallinsont, a rasztás bárót már bemutattuk olvasóinknak. Tudós tanár és kutató indológus szakember, aki az indiai jóga témára és a jógi hagyományokra szakosodott. Barátja és kollégája, Mark Singleton a Cambridge-ben szerzett doktori címet, tudományos kutatómunkája során több évet töltött Rádzsasztánban. Szakterülete a jóga hagyományai és a modernitás kapcsolata. Több könyvet is publikált már e témában, jógaoktató képzéseken tanít, és jóga konferenciákon vesz részt szerte a világon.

hírességek jóga anatómia
Jógi 1510

Mindkét tudós véleménye megegyezik, vagyis történelmileg az eredeti jóga nem vált ketté fizikai és szellemi ágra, a kettő közti különbség nem létezik. Könyvük felhasználóbarát, tematikusan épül fel, külön szakaszokat szenteltek a ászana, pránajáma, mudra stb. bemutatásának. Mindegyik egy rövid bevezetéssel kezdődik, amely felvázolja a történelmi hátteret. Azért is fontos az ilyen publikáció, mert még néhány éve is olyan cikk jelenhetett meg, amely a jóga eredetét a szex-kultusz kezdetéhez kapcsolja. Az ilyen őrült kijelentések ugyancsak indokolttá teszik a jóga hagyomány hiteles információját – mondta Sir Jim Mallinson.

hírességek jóga anatómiaFontosak az eredeti, elsődleges szövegek – tette hozzá Mark Singleton, aki jóval a gyarmatosítás előtti kort is alaposan tanulmányozta. – Természetesen vannak jól megalapozott munkák, de olyan tendencia is, ami az erőszakos, gyarmati célokat szolgálta, és ez a szövegek fordításánál jelentősen eltérő módon mutatkozik meg. Nem hiszem, hogy szükséges lenne a kultúrák kemény elkülönítése. Történelmileg mindig volt tanulás az egész régió határain keresztül. Mindig volt kultúrák közötti csere.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 29

Vadászpilótából jógatanárnő

hírességek

Elizabeth Corwin az amerikai haditengerészet egykori F-18-as pilótája ma már elismert jógatanár, és társigazgatója egy jógatanárképző intézetnek. Úgy is ismerik, mind világszerte sokat utazó pedagógust. Vándor szelleme készteti arra, hogy előadásokat tartson, és jóga-műhelyeket vezessen. Arról is beszámolt, milyen hasonlóságokat lát a katonai fegyelem és a jóga önfegyelme között, valamint a koncentrációban, a kitartásban, a tiszteletadásban és mások szolgálatában – sőt a szeretet terén is, mindkét területen. E fiatal hölgy rendkívül mély megértésről és elhivatottságról tett tanúságot. Van egy harcos mindannyiunkban – mondta, és kifejtette, hogyan érti ezt.

hírességek

Elizabeth Corwin, vagyis Liz az a típus volt, aki mindkét végén égeti a gyertyát. Tudta, hogy ez nem maradhat így sokáig, és ahogy megfogalmazta: szerencsére, a jóga rá talált. Még pilótaként kezdett el jógázni, az segített neki, akkor így menekült a stresszes életmód elől. 8 évig mint tiszt és pilóta dolgozott, de több mint 11 éves katonai szakértői múlt volt mögötte, amikor főállású jógatanár lett, bár továbbra is a haditengerészet tartalékosa maradt. Miután elhagyta az aktív szolgálatot, tovább képezte magát, Indiában Mysoreban is tanult, hű marad mottójához: „örökre egy diák vagyok”. Megalapította a „Walkabout” jógastúdióját, melyre egyaránt jellemzőek a jóga műhelyek, magán, csoportos és katonai jógaórák. Liz egy energikus vezetője, bizonyított előadóművész nyomás alatt, és befolyásos mentor. „A jóga visszaad” alapítvány utazó nagykövete is. Az alapítvány célja: mozgósítani a világ jógaközösségeit India Anya támogatása érdekében, hiszen tőle kapta a nyugati ember is a jógát.

Felmerülhet a kérdés: Mit keresett ez a fiatal nő a kiélezett verseny és konfliktus világában egy ingerlékeny tesztoszteron világban? Meg is kérdezte tőle valaki: Ez egy kicsit nem ellentmondásos és képmutató? Ő maga meglepő választ adott erre: felfedezte a hasonlóságot a jóga gyönyörű egyesítő művészete és a hadseregbeli szolgálat között. A Mysoreben töltött tanulóidő egy nagyon tanulságos, egyben szívhez szóló történetét mesélte el:

hírességek

Kora reggel kezdtünk gyakorolni. Nem voltam fáradt, mert a haditengerészet túlélési képzése már megedzett. Szaraszvati, egy édes 70 éves indiai nő tanított, mégis egy hasonló félsz kapott el, mint egy régi őrmesterem idején. Egy lusta pillantást vetett rám Szaraszvati komoly, mindent látó szeme. A gyakorlás után feltekertem viharvert jógaszőnyegemet, és tétován odaléptem hozzá. Anyaként ült ott, bokája óvatosan keresztbe, keze az ölében. Úgy figyelte az osztályt, gyengédség és intenzitás sugárzott a tekintetéből, pedig ez a két érzés ritkán él egymás mellett. Meghajlítottam a térdem, és meghajoltam a lába felé, a tradicionális guru-tanítványi köszöntéssel: vande gurunám csaranáravinde – meghajlok a legnagyobb tanárok lótuszlába előtt. Abban a pillanatban éreztem, hogy ez hasonló ahhoz, mint korábban tettem, amikor tisztelegtem a magas rangú tisztek és az amerikai zászló előtt. Két évvel később több párhuzam is nagyon nyilvánvalónak tűnt. A közös téma a fegyelem, a tapaszja, vagyis a lemondás vállalása és feljebbvaló iránti tisztelet. 

hírességek
Robert Srurman fotóművész és jógaoktató fényképe

A haditengerészetnél, a légierőnél vagy a parti őrségnél a fegyelem segíti az egységben maradást. Ez a ragasztó, ami teljes és zökkenőmentes működést ad. Így van e a jóga gyakorlók esetében is. A fegyelem a mi gyakorlatainkban  nem csak a szőnyegen fontos, az élet minden területén integrál és kiegyensúlyoz. Fegyelem az elkötelezettség iránt, mely kinyitotta a szemünket az igazság, a szeretet és a megértés felé. Ez kapcsol össze igazi önmagunkkal, ez tesz képessé a szeretet nyílt szívű, széles látókörű harcosaivá válni. Akár egy fizikai csatatéren, akár a a saját igazságunk csataterén a fegyelem a siker egyik kulcsa. Lényegében a mi legnagyobb tudományunk, hogy az igazság és a szeretet a legfantasztikusabb ajándék, önmagunk és mások legszebb köszöntése.

 Egyszer azt olvastam, hogy a harcos egyik legnagyobb erőssége az, ha képes szeretni. Gyakran azt mondják, hogy a szeretet gyengeség, hogy a valódi hatalom őrzi, erősíti a szívünket, és ha „erős”, „kemény” harcosok akarunk lenni, el kell rejteni vagy hatástalanítani kell ezeket az érzelmeket. De nem így van! A szeretet tűzfészek egy harcos, és a jógi számára. Ez a motiváció, amely állóképességet ad, még akkor is, ha a balsorssal kell szembesülni. Szeretet nemcsak a családért, de az igazságosságért, a toleranciáért és a szabadságért is.

Enélkül nincs értelme a harcnak. Nincs ok arra, hogy valaki elhagyja a családját, a barátait, az otthonát, és veszélyes körülmények között hónapokig kockára tegye az életét és testi épségét. A szeretet a végső forrása egy harcos fenntarthatóságának. És ha a szeretet a tűz, a hit tartja a parazsat forrón, még akkor is, ha a tűz hűlni akar, vagy kétség kúszik elő. A hit és a szeretet az állványzata a mások iránti elkötelezettségnek. Ez az a „szívósság”, ami mögött a fizikai és érzelmi erő és bátorság van.

Hasonlóképpen a szeretet gyakran szól hozzánk, mint jógikhoz. Amikor gyakorlunk, a feszültség, a stressz, a blokádok, a csomók nem kötnek, és ez a tisztítás felébreszti a szívünkben az erőnek azt a szökőkútját,amely már belül van. A szeretet bátorságot ad nekünk, hogy megbocsássunk, elengedjük vagy elfogadjuk a helyzeteket, és hogy továbblépjünk azokon, amelyek már nem szolgálják az életünket. Ez erősebb, mint bármely más érzelem, néha még az is kell, hogy elhagyjuk érte a régi kerékvágást. Még ha ez az ébredés nem mindig fizikai vagy tárgyi, a hitünknek, ami szanszkritul sraddhá, elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy minket újra és újra visszatereljen a gyakorlásra. A szeretet egy igazi harcos legnagyobb erőssége. Ha megengedjük magunknak, hogy a szívünk túlcsorduljon szeretettel, semmi nem lesz lehetetlen számunkra. Megbocsátás. Elfogadás. Megértés. Együttérzés. Szabadság. Öröm. Boldogság. Ezek a harcos szellem közös szálai.

hírességek

Ha valaki beismeri, hogy gazdag akar lenni, nem léphet be a hadseregbe. Minden jógaoktató ugyanezt mondja neked a jógával kapcsolatban. És mégis, mindannyian még mindig úgy döntünk, hogy végezzük szolgálatainkat a magunk módján. Nem csak a közvetlen környezetünket, vagy azokat, aki kiálltak mellettünk a válság idején, hanem az összes élőlényt. Erre vagyunk hivatottak. Az energia nem vész el, ha a tiszta szándék, és semmi sem nemesebb, mint átadni magunkat a szévának, a szolgálatnak. Ez megtisztítja a lelket, felszabadítja az egót, és begyújtja a szíved parazsát, hogy égjenek a szeretet lángjai. 

A jógik küldetése: mások szolgálata. Számtalan lehetőségünk van erre. Időnket, energiánkat adhatjuk, próbálhatjuk megérteni a másikat – és feltétel nélkül szeretni. De ahhoz, hogy ezt elérjük, ápolni kell a saját harcos szellemünket. Fegyelem. Tisztelet. Hit. Szeretet. Ez tesz minket igazi harcosokká, erőssé, lelkileg kitartóvá, egy magasabb cél érdekében, magasabb, mint mi magunk. Ezt játszva megtehetjük. A szanszkrit játék szó, a „lila” jelentése: olyan szabadság, melyben semmi sem szükségszerű.

 Ez az én válaszom a „Miért?” kérdésre. Ez van a miért mögött, emiatt szeretem másokkal megosztani ezt a gyönyörű művészeti formát, a jógát. Közben én is inspirálódom általa. Walkabout Yoga: Vándorlás-jóga, világutazás. A lélek utazása. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 22

Jóga nap

jóga világnapja

Az indiai kormány már kérte, hogy az idén is ünnepeljék meg a Nemzetközi jóga nap-ot, s mivel a jóga világnapja június 21-e, kedd, ezért Indiában szabad napot hirdették. Ezt követi a kétnapos nemzetközi jóga konferencia New Delhiben. Volt egy rövid vita a jóga gyakorlatával kapcsolatban, mivel egyes muszlim csoportok kijelentették: a hitük nem teszi lehetővé az ilyen gyakorlatot. A kormány azonban kihangsúlyozta: a jóga önkéntességen alapul, senkinek sem kötelező a részvétel.

jóga világnapja

Az iskolák és főiskolák egyaránt motiváltak szerte az országban, szívesen képviselik magukat a jóga bemutatókon. Minden neves és jeles jóga tanár, a különféle intézmények jelezték már részvételi szándékukat, mint a Patanjali Yogpeeth, Brahma Kumaris, vagy az Art of Living, The Yoga Institute stb. A saját telephelyükön szerveznek jóga-eseményeket, de támogatást nyújtanak a különféle állami kormányzatok és a fegyveres erők is. A nemzeti szinttől a falusi megmozdulásig rendkívül széles a programok választéka.

 Arra a kérdésre, hogy az ünnepségek költségvetése mennyire terheli az AYUSH Minisztériumot, Ajit Sharan, a minisztérium titkára elmondta, minden intézmény saját maga finanszírozza a tervezett ünnep kiadásait. Az AYUSH Minisztérium tisztviselői azt is elmondták, hogy egészségmegőrző szempontjait figyelembe véve fontolgatják a jóga tananyagként történő bevezetését a különböző iskolákban, a hat és a tizedik osztály között. Már sok iskolában elfogadták azt, máshol folyamatban van.

jóga világnapja

Vitát váltott ki az a jóga protokoll, mely a transzcendentális „Om” és néhány más szanszkrit slóka zengésével kezdődne. A muszlim szervek arra hivatkoztak, hogy a muzulmán résztvevők nem mindegyike tudja ezt a hite miatt megtenni. Az aggodalom felesleges. A jóga ideje a kora reggeli órák, ha valaki nem lesz ott az elején, nem kötelező.  A Szúrjanamaszkár ászana, vagyis a Napüdvözlet nem lesz része az idei jóga napi ünnepségeknek, sem a transzcendentális Om mantra zengése nem kötelező, jelentették be a szervezők. Ugyanakkor az AYUSH miniszter, Yesso Naik is felszólalt ez ügyben. Az  AYUSH egy kormányzati szerv, mely az Ájurvéda, a jóga és a természetgyógyászat eredményeinek ugyanúgy teret enged, mint a görög-arab gyógyítási technikáknak vagy éppen a homeopátiának. Naik kijelentette: Mindig van némi ellenállás egy jó munka kapcsán is. Megértjük az ellenzőket, de OM nélkül, a jóga nem lehet teljes.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom

jún 09

Jógázó macska és az egerek

A dél-indiai Maháballipuramban sokan megcsodálják a világ legnagyobb szikladomborművét, mely egy természetes sziklahasadék két oldalán látható. A hetedik századbeli faragás Ardzsuna vezeklése néven vált híressé, mérete: 30x15m. A hegyvonulat falain számos életnagyságú alak látható jóga testtartásban. Az egyik egy macska, aki a meditáló hőst, Ardzsunát utánozza. Körülötte pedig kacagnak az egerek, mert biztonságban érzik magukat. Vajon csak ennyi látható?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india
Jóga testtartások a mahaballipurami barlangtemplom falán

A dombormű közepe felé Ardzsunát, a Bhagavad-gítá egyik hősét láthatjuk jógapozícióban. Tőle kicsit jobbra pedig az őt utánzó macskát, aki körül egereket találunk. Ardzsuna, a bölcs meditál, de mit keres ott a vadászó macska a nyugalom és békesség pozíciójában? És mért nevetnek az egerek?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

A jóga, nem csupán cselekvéssor, hanem ugyancsak összetett fogalom, a megértésnek több szintjét képviseli. Érdemes ezen elgondolkodni e világhírű dombormű kapcsán. Különösen napjainkban, amikor a legtöbb jógastúdió csak a jóga külső rétegét hangsúlyozza. Természetesen az is jó, ha az egészségmegőrző szerepe kerül előtérbe, de a jóga nem csupán ennyiről szól. Ez csak utánzása valaminek, mint ahogy a macska is utánozza a mozdulatot, de a lényeg nélkül. Ardzsuna, az önmegvalósított személy a jóga lelkiségét is megéli, a macska nem. Az egerek pedig még csak a fizikai szinten sem képesek követni a jó példát, hanem hamis biztonságérzettől vezérelve kuncognak. Az nem jut eszükbe, hogy mihelyt a macska leengedi végtagjait, abban a pillanatban az életük veszélybe kerül. Illúzióban vannak, a pillanat érzéki örömének élnek, ahogy az anyagi síkon élő ember sem fogja fel, hogy az életét tudatosabbá kellene tennie. Az egerek csak a macskát látják, Ardzsunát nem – a felszínt és nem a lényeget.

De ne legyünk igazságtalanok a cicussal, hiszen legalább ő is gyakorol, nem figyel az egerekre, akik a megszokott, hétköznapi életet jelentik neki. A jóga több olyan ászanát is ismer, melyek különféle állatokról kapták nevüket. Ezekben a mozdulat valamely állat tulajdonságát is magába olvasztja, az állatok természetes mozgását követi, vagy valamilyen híres történet fűződik hozzá. Ugyanakkor mindez arra is utal, hogy a teremtésben a különféle lények csupán különféle testben levő lelkek. A jógik példát vettek az állatoktól, és felhasználták az ászana érdekében. Ezek az ászanák is megtaníthatnak különböző dolgokra. Az állatok ösztönösen kerülnek a testük számára kedvező testhelyzetbe. Az ászanák gyakorlói pedig szintén elérhetik azok jótékony hatásait.

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

Természetesen van macska póz is, ezért különösen érdekes, hogy a maháballipurami cicánk nem abban áll, hanem pont ellentétesen: vízszintes helyett függőleges testtartásban. A Mardzsari, vagyis macska ászanát mindenki végezheti, előnyös, jó hatású gyakorlat, mely nyújtja a testet és a gerincoszlopot, ezáltal rugalmasságot biztosít a gerincnek. Ideális hát- és derékfájás megelőzésére. Javítja a vérkeringést, ellazítja az elmét, segíti az emésztést, ezért méregtelenítő hatása is van. A macska póz meglehetősen egyszerű. Két ellentétes mozgást kombinál: homorítást és domborítást, ki- és belégzést. Maháballipuramban nem a föld felé fordul a macska tekintete, hanem az ég felé, végtagjai is felfelé ívelnek. Köbe vésett üzenet az ember számára, egy oktalannak tartott négylábútól.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 02

Nem csak a rugalmasoké a jógavilág

Rajni Tripathi Chicagóban élő, több tudományt, szakterületet érintő jógatanár. Együttműködik olyan társadalmilag tudatos vállalkozásokkal, amelyek pozitívan befolyásolják az embert és környezetét, valamint védik az állatokat. Segít az anyáknak, a „Tudatos és szent szülés” hirdetője. Alapítója és ügyvezető igazgatója a RajniOYoga nevű szervezetnek, amely lehetővé teszi a jóga hiteles és élő gyakorlását mindenki számára. Nem ő az első, aki kijelenti, hogy a jóga célja: egyensúly az elme, a test és a lélek között.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Sokan azt gondolják, hogy a rugalmasság elengedhetetlen a jógázás elkezdéséhez. Rajni Tripathi jógaoktató szerint ezen logika alapján csak az eleve tiszta emberek fürödhetnének.

Indiai öröksége megismertette a keleti filozófiákkal és gyógyító módszerekkel. Indiában tanult, s már gyermekként gazdag szellemi kincsesbányának találta a keleti kultúrát. A jóga és a meditáció révén arra inspirálja az érdeklődőket, hogy önmagukkal mélyebb kapcsolatot találjanak. Ennek segítségével nem jelent negatív befolyást semmilyen társadalmi beszűkítés, sem a depresszió, a testi panaszok vagy a negatív érzelmi reakciók. Mivel ezek súlyos egészségkárosodással járnak, az egészség érdekében feltétlen változásra van szükség: pozitív perspektívára, életmódbeli váltásokra. Rajni Tripathi célja, hogy megossza és terjessze az általa megismert és elsajátított gazdag, holisztikus módszertanokat, melyeknek egyik része a jóga.

Több száz tanítási óra tapasztalata áll mögötte. Nevetve mesélte el azt a gyakori kifogást, amit már sokszor hallott pályafutása során, amikor kiderült, hogy jógaoktató: „Sajnos én nem jógázhatok, nem vagyok elég rugalmas.” Igazán? – kérdezne vissza ilyenkor. – Nyilvánvaló, hogy éppen ezért ideje lenne elkezdeni, és ezáltal megszerezni a hajlékonyságot. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki: „Nem tudok zuhanyozni, mert túl koszos vagyok.”

gyéni jóga tanfolyamokat tart kismamáknak, szülés előtt és után. Az általa alapított RajniO jóga szervezet nevében az "O" ​​szimbolikus. A ciklikus élet jellegét jelenti, azt az egyszerű tényt, hogy minden vég egy új kezdet, és minden kezdet egy másik része az utazásnak, ahol az állat, a bolygó és az emberi élet összefonódik.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Rajni Tripathi Chicagóban élő,
több tudományt, szakterületet
érintő jógatanár.

Rajni Tripathi vegetariánus. A jóga mellett másik nagy szenvedélye az állatok védelme. Olyan non-profit szervezeteket támogat, melyek célja az állatok természetes életterének a megóvása. Különösen az elefántok védelmére fókuszált, és a vadvilág pusztító hatásai, az afrikai orvvadászat ellen küzd. Különböző módon, sokféle program és előadás segítségével, szenvedélyesen hívja fel a figyelmet az atrocitásokra, az emberi viselkedés más érző lényekkel szembeni lesújtó hatásaira. Ilyen például a nagyüzemi állattartás szerencsétlen lényeinek elfogyasztása – mondja.

Egy gyönyörű szanszkrit mantra olvasható életrajza alatt: lokah samastha sukhino bhavanthu.
„Minden élőlény mindenhol legyen boldog és szabad, életem gondolatai, szavai és tettei járuljanak hozzá valamilyen módon, hogy ez a boldogság és szabadság mindenki számára elérhető legyen.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 23

Jóga és meditáció a szellemi hanyatlás ellen

A jóga és a meditáció sokkal hatékonyabb a szellemi hanyatlás ellen, mint a keresztrejtvény és a memória játékok. Nehéz lenne felsorolni a jóga minden előnyét. Már olvashattunk arról, hogy segíthet a jobb alvásban, derék- és hátfájáskor, csökkenti az izületi szenvedést, stresszoldó, enyhíti a depressziót és a szorongást, hasznos az érrendszeri problémák kezelésében, segít frontérzékenység esetén és sorolhatnánk tovább jótékony fizikai hatásait. Egy tanulmány újra felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóga és a meditáció segítségével a memória is élesebbé válik.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció
A szellemi frissesség és a memória gyengülése sok esetben az Alzheimer-kór megelőző tünete. Az új kutatás bizonyítéka szerint a jóga és a meditáció hatékony gyógyír a memória javítására.

Jó néhány nyugati lap közölte már az első oldalain azt a cikket, mely egy érdekes vizsgálat eredményeit publikálta. Los Angelesben a tudósok két csoportot hasonlítottak össze. 55 éves korban levő önkénteseket vizsgáltak, akik olyan memória problémákról számoltak be, mint a nevek és arcok felejtése, történetek régen ismert részei, amire már nehéz emlékezni, vagy eltett, de nem talált tárgyak esetei. Két részre osztották a jelentkezőket, és az egyikben a szokásos memória-javító eszközök mellett rendszeres jóga és meditációs programokat iktattak be. A kontrollcsoport csak az általános módszereket használta. A memória-fejlesztő gyakorlatok hagyományosan olyan tevékenységeket foglalnak magukba, mint a keresztrejtvények vagy a kereskedelmi forgalomban kapható számítógépes programok.

Agyi fitness - minden a fejben dől el

Memória teszteket végeztek a vizsgálat elején és végén. A kutatás befejezése után azt tapasztalták, hogy mindkét csapat egyformán fejlődött a kifejezések, nevek, vagyis a verbális-memória terén. Azonban a jógát gyakorlók a vizuális-térbeli emlékezés terén nagyobb eredményeket értek el, jobban felidéztek területeket, ez pedig segít navigálni, vezetéskor vagy séta közben előnyös. A jóga csoportnál emellett csökkent a melankólia, valamint az idegesség hátráltató tünete is. A jóga-edzés magába foglalta a légző gyakorlatokat és a mantra-recitálást, és naponta 20 percig gyakorolták ezt otthon is.

A memóriazavar idegességhez, majd depresszióhoz vezethet. A fejlődő memóriazavar vagy a demencia ellenszere lehet a rendszeres jóga és a meditáció, mely egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás az „agyi fitness” érdekében. – mondta dr. Lavretsky.

A jóga és a meditáció javítja a memóriát, előnyösebb, mint a szokásos memória-képzés, mert segít a hangulati ingadozásban és a szorongás legyőzésében – mondta dr. Helen Lavretsky professzor asszony. A vizsgálat társszerzője Harris Eyre, ausztráliai doktorjelölt egy sajtóközleményben kijelentette, hogy a jövőben az orvosoknak ajánlaniuk kell a terápiát a betegeiknek. Indiában már több száz éve használják, hogy megakadályozzák az idősebb felnőttek mentális hanyatlását.

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

máj 10

Jógázni tanulnak a vasutasok

Indiában a vasúti tisztek, mozdonyvezetők és technikusok számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált. Nem is akárhogyan. 85 éve született meg a gyerekek egyik kedvence, Babar, az elefántkirály, Jean és Laurent de Brunhoff folytatásos meseregényének főhőse. Amikor megjelent a kedves, vidám történetek új epizódja, Babar elefántjógája, néhány hét alatt több mint százezer példány fogyott el. Az indiai vasút hivatalos kabalája pedig egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt. Most ő is kapcsolódik a jógához, hiszen az indiai vasúti társaság dolgozói számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált.

hírek india jóga oktatás

 
Az India Railways a világ harmadik legnagyobb vasúti hálózata. Naponta csaknem 25 millió utast szállít, ez majdnem Új-Zéland, Ausztrália és Tasmánia teljes lakossága! A mozdonyvezetők több fizetést kapnak, mint egy átlagos szoftvermérnök, mivel óriási megterhelésnek vannak kitéve. A jógával kapcsolatban gyakran említik, hogy jó módja a stressz kezelésének, ezért ma már a munkaadók szívesen használják hatékonyság és a jobb termelékenység érdekében. Jó példa erre az indiai vasút. Mumbai elővárosi vasúti rendszere az egyik legforgalmasabb vasúti hálózat a világon, több mint 7 millió utast szállít minden nap. Az alkalmazottak ezeken a vonalakon gyakran nagy nyomás alatt dolgoznak. A balesetek elkerülése érdekében a vasúti hatóságok szükségesnek látták a jógaórák bevezetését. Az ország valamennyi vasúti képzési központjában kötelezővé vált a jógaoktatás. Továbbá lépéseket tettünk annak érdekében, hogy 2020-ig az összes foglalkoztatott számára biztosítsuk a jógát – jelentette be Pradeep Kumar, vasúti igazgatósági tag Újdelhiben.

hírek india jóga oktatásAz indiai vasút hivatalos kabalája egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt, aki egy zöld fényű jelzőlámpával segíti a forgalmat. Eredetileg az indiai vasút fennállásának 150 éves évfordulójára tervezték, de később az indiai vasút úgy döntött, hogy tartósan megőrzi, mivel Indiaszerte nagyon népszerűvé vált. A zöld fény a mozgás szimbóluma, amely biztosítja a vonatok és az utasok biztonságos és félelem nélküli előrehaladását. Az indiai vasúti tisztviselők szerint Bholu barátságos és segítőkész, "etikus, felelős, őszinte és vidám ikon".

 
Babar az egyik legismertebb elefánt a világon. Laurent de Brunhoff édsapjától vette át és vitte tovább a figurát, akinek történeteit gyermekkorában hallotta. Babar esti meseként indult útjára, édesanyja mondta kisfiainak, amikor öt és négy évesek voltak. Szerették a kis elefánt kalandjait, megkérték művész apjukat, aki lerajzolta, és végül kiadta könyvben. Apja halála után Laurent folytatta, akkor 21 éves volt.

 
hírek india jóga oktatásBabar elefántjógája a sokadik folytatása a bájos képekkel illusztrált meseregénynek. Babar és családja minden nap jógázik. Az elefántok mindenhol csatlakoznak hozzájuk, 15 pozíciót és légzőgyakorlatokat mutatnak be. A gyerekek számára könnyen követhető Babar könnyed jóga útmutatója. Ez a nyugodt elefánt vázolja a jóga-mozgásokat, bemutatott gyakorlatai javítják az egyensúlyt és erősítik a hát és a has izmait. Elvégzi a Nap-üdvözletet, s bár ezek az utasítások játékosak, nagyon sokat segíthetnek a gyerekeknek. 

 
A kötet egyúttal Brunhoff jóga iránti szenvedélyét is közvetíti, hiszen ő maga is jógázik. Fiatalon Párizsban egy indiai mestertől tanult, azóta is minden reggel elvégzi 20 perces jógagyakorlatait. A most 90 éves művész néhány éve elmondta egy interjúban, sajnálja, hogy már nem tud fejen állni, de a rugalmassága megmaradt. Nem tudom, hogy boldogulnék jóga nélkül – mondta mosolyogva. – Szeretem a meditációs oldalát és a fizikai kihívást egyaránt. Könyveiről így nyilatkozott: Babar egész életemben a barátom volt. Remélem, tükrözi a békébe és együttérzésbe vetett hitemet.

hírek india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

máj 06

A karmester jógi

Brad Keimach 1986-ban szerzett diplomát a híres New York-i Juilliard School-ban, majd a Carnegie Hall-ban debütált. Leonard Bernstein nagy hatást gyakorolt rá, a tanára és egyben a mentora volt. Keimach több zenekar zenei igazgatója vagy vendégkarmestere. A kiemelkedő muzsikusok között különlegessé teszi az a tény, hogy 12 éve jógát is tanít. Egyik kritikusa így írt róla: Keimach táncol a karmesteri dobogón, mint egy dervis, a belőle áradó energia ragályos, határozottan inspiráló.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Karmesteri pálca és jógaszőnyeg

Keimach nem csak a New York-i Filharmonikusokat vezényelte, emellett zenei pedagógus, zenetörténész és jógaoktató, aki kapcsolatot lát a zeneszerzés, a klasszikus darabok előadása, valamint a jóga között. „Mindkettő mély belső munka, és mindkettőnek van egy külső megnyilvánulása.” A 90-es években Los Angelesbe költözött. A Glendale Ifjúsági Zenekar élén a keze, arca, egész teste szerető gesztusokat és biztató mosolyt sugároz, így ösztönzi a gyerekeket.
Friss levegő, napfény, tengerpart – kevés szebb helyet lehet elképzelni a jógaórák számára. Az időjárás lehetővé teszi, így Keimach még télen is tanít, a tengerparti órákat folyamatosan hirdetik.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Brad Keimach az ifjúsági zenekar élén

 
Brad Keimach számára a légzés egyfajta mozgó meditáció. Huszonöt éven át zenei vezetőként tevékenykedett, ideális tolmácsa a légzőgyakorlatoknak, mert művészként is meg kellett tanulnia az elme szabályozását, sőt a pontos levegővételt is. Max Strom, a híres jógatanár, író és szónok tanítványa volt, aki nem véletlenül idézte a szufi mondást, amikor összekapcsolta a jógát a zenével:

„Ma a zene gyakran csak időtöltés, Isten felismerése helyett eszköz Isten elfelejtéséhez. Ahogy használja valaki a dolgokat, az alakítja erényévé vagy hibájává.”

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Jóga a tengerparton

Brad jógaóráin összeolvad a karmesteri pálca és a jóga, egy szimfonikus jógát alkotva, amely kiemeli a klasszikus zene rendezettségét, speciális módon vezetve a gyakorlókat. A zenekarral több ezer órát próbálunk egy darabot, hogy egyedülálló, lenyűgöző teljesítményt nyújtsunk – mondta. – Ehhez együttműködésre van szükség. 

A jógaóráit „együttérzés a tettekben” kifejezéssel jellemezte, és rendszeresen idézi egykori tanára, Max Strom figyelmeztetését: Minden nap tele van lehetőséggel. E csoporton kívül az emberek kilencvenkilenc százaléka csupa stressz, jobban, mint te most. Ne vedd át a stresszt, inkább add nekik a békédet. 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 26

Így jógáztak az iszlám uralkodók

Az ókori és középkori Indiában több ábrázolás is készült a jógáról és a jógik életéről - ráadásul nemcsak hindu és buddhista szövegekben, hanem az iszlám uralom idején készült mogul és szufi albumokban is találkozhatunk velük. A jóga bemutatását, illetve az ászanákat ábrázoló miniatúrák készítését illetően különösen termékeny időszak volt a muzulmán fejedelem, Akbar császár és fia, Szálim uralkodása alatt. A legkorábbi fennmaradt illusztrált kézirat, a Bahr al-Hayat (Az élet óceánja) a tizenhetedik század legelejére nyúlik vissza.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
Hindu jóga guru együtt jógázik muzulmán vezetővel. Indiában nem ez az első találkozás az iszlám és a jóga között. Több muzulmán uralkodó is nagy jóga rajongó volt.

Márciusban rendezték az idei Szúfi Világfórumot. A szúfizmus valamiképpen rokonságban állt a hindu misztikával. Már a a tizenkettedik századi első muszlim hódítások előtt volt kapcsolat. A közép-ázsiai muszlim tudós, Alberuni (1048-ban hunyt el) volt az úttörője a hindu-muzulmán kulturális együttműködésnek. Lefordította perzsára az i.e. 4. században élt indiai bölcs, Patandzsáli Jóga szútráit, melyet gyakran tekintenek a jóga alapjának. Kétszáz évvel később, az egyik legkiemelkedőbb indiai szúfi, Mu'in al-Din Chisti (1236-ban halt meg), írt egy enciklopédikus munkát Értekezés a jóga természetéről címmel.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
A lelki élet és bölcsesség egyetemes
emberi érték. Származásától és lakhe-
lyétől függetlenül az egész világnak joga
van hozzá, legyen szó akár keresztény, 
muszlim, ógörög vagy hindu értékekről.

Az univerzális értékek nem állíthatók 
meg országhatároknál.

Indiában a guruk hagyományosan közvetlenül, szóban tanították tanítványaikat, ezért a hindu értekezések csak röviden írják le a jóga ászanákat. Ezért a fennmaradt kéziratok egy része csak forrásaiban hindu eredetű. A tizenhatodik században, a jóga és a titkos tudás az indiai-iszlám tudomány részévé vált. Több szultán és sah meg volt győződve arról, hogy rendkívüli hatást lehetne elérni jógagyakorlaton keresztül. Ez volt a helyzet Nagy Akbar és fia, Szálim herceg, a későbbi Dzsahángír császár uralkodása alatt.

Akbarnak a Jóga szútrák mellett számos más ősi hindu szöveg fordítása vagy kivonata a birtokában volt. Életrajzírója, Abul Fazl bámulattal írt a jóga ászanákról, megjegyezve, hogy „ezen oldalak írója, aki szemtanúja volt sok ilyen testtartásnak, meglepődve meresztette a szemét, csodálkozva, vajon hogyan tudja bármely emberi lény így alárendelni az akaratának az izmait, inait és csontjait.”

1602-ben Szálim herceg megbízásából elkészült a Bahr al-Hayat (Az élet óceánja), a legkorábbi ismert szúfi értekezés, a jóga testhelyzetek szisztematikus képsorozatával. A perzsa szöveg Gudzsarátban készült 1550 körül Muhammad Ghwath Gwaliori, a kiemelkedő szúfi lelki tanítómester munkája. Ghwath célja az volt, hogy a hatha jóga gyakorlatokon keresztül tanítsa a tanítványait a lelki átalakulásra. A mű szanszkrit értekezéseken és élő jógikkal való beszélgetéseken alapszik.

A híres szúfi szerző közel állt Akbar udvarához. A hindu gyökerekkel is rendelkező jógi nem csupán jógagyakorlatokat tanított, bölcsességre is oktatta tanítványait. A különböző ászanák mellett megtalálható benne egy arab jóga könyv kibővített fordítása, a Hawd Ma 'Al-Hayat (Az élet vizének tava), amely az Amritakunda című ősi szanszkrit szövegen alapul.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
A 16. században a mogul fejedelmek udvarában a művészek kezdték lejegyezni a jóga bölcsességét és gyakorlatát, ilyen az 1650 körül készült „Mahendranáth” is. Szépségét és alaposságát tekintve „Az élet óceánja” felülmúlja az addig megjelent munkákat. A test egy országhoz hasonlít, a a lélek a benne lakó király. Amikor az ország tönkremegy, a király eltávozik – olvashatjuk e remekműben.

Az élet óceánjá-ban bemutatott ászanáknak, a huszonkét különböző ülő testtartásnak a célja, hogy segítse a meditációt. Feltűnő a képek szépsége. Enyhén színezettek, minden részletében bemutatják a jógik mindennapi életét. A testtartást, a töprengő arckifejezést, a kunyhót és a kedvtelésből tartott kutyát. Mint egy pontos fotó, látható a síp, a botok, tökfélék, a füles vizeskancsó, még az általuk használt jógaszőnyeg, az antilop bőr is.

Ez egyike a három jógával kapcsolatos munkának, melyeket Szálim herceg megbízásából, Alláhábádban készítettek 1600 és 1604 között. Korábbi szanszkrit szövegekben ezek a leírások nem találhatók meg, és részletesebbek, mint a következő évszázadban írt többi szanszkrit értekezés. Nem volt semmi új Szálim herceg érdeklődésében, hiszen ekkori székhelye Alláhábád, korábbi nevén Prajág volt. Az a város, melynek mellékneve „Tírtharádzsa”, a szent helyek királya. Szálim láthatta, hogy zarándokok, jógik, meditáló bölcsek százezrei keresték fel minden évben. Az idelátogatók a tisztulás reményében fürdőt vettek a szent folyók, a Gangesz és a Jamuná találkozásánál.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 18

A helytelen gondolatok teszik az embert boldogtalanná

Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 11

A német focisták jógával készültek az Európa-bajnokságra

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra jógával készült Németország vb-aranyérmes csapata. Nem meglepő, hiszen a sport szakemberei is tisztában vannak a jóga kedvező fizikai és pszichikai hatásaival. A jóga segített a csapatnak többek között a mentális és fizikai relaxáció, a rugalmasság, a koncentráció, a teljesítmény, a sérülések megelőzése és a stressz kezelése terén is. Erről számoltak be a jógát gyakorló sportolók és az edzők, élen Patrick Broome jógaoktatóval.

Tény, hogy a jógagyakorlatok segítenek a csípő és a háti csigolyák régióban, valamint rugalmasságot és a stabilitást adnak a térdnek és a bokának. A jóga erősíti a hasi izmokat, védi az ízületeket, így a játékosok mobilok és hajlékonyak maradnak. A jóga hatékonyan mozgásban tartja őket. Amikor a játékost sportos jelzővel említjük, akkor az erő, a testkontroll és a ruganyosság egy különleges kombinációjáról beszélhetünk. A játékosok gyorsabban regenerálódnak fizikailag és mentálisan is a meccs után. Több sportoló nem szokott tudni aludni a felfokozott izgalmak miatt, de a jóga ebben is segíti őket.

A német labdarúgó-válogatott edzéstervének már évek óta része a jóga. Dr. Patrick Broome elmondta, hogy tudomása szerint ő volt az egyetlen jógaoktató, aki Brazíliában, a világbajnokságon nemzeti csapattal dolgozott. A jóga iránti szkepticizmus sokat csökkent. Magától értetődő a mindennapi gyakorlás – mondta a pszichológus végzettségű Broome. Korábban a tanítványi közé tartozott Madonna és a brit zenész, Sting is, aki egy interjúban sajnálkozott amiatt, hogy nem kezdte el a jógát korábban, de elismerte, valószínűleg fiatalon nem fogadta volna el.

Patrickot az előző edző, az egykori német labdarúgó, Jürgen Klinsmann szerződtette, így lett a nemzeti válogatott orvosi stábjának tagja. A tervet Joachim Löw, szövetségi kapitány is támogatta. Löw neve mára már kiegészült, Joachim „Jógi” Löw-ként találjuk meg, jelezve a jóga iránti érdeklődését. Járt már Indiában, vonzotta a meditáció, a hinduizmus és a buddhizmus filozófiája. Broome, akinek két jógastúdiója van Münchenben méltatta Löw „bátorságát”, aki tíz évvel ezelőtt a német képzések részeként jógaórákat szervezett. Abban az időben, a német sajtó gúnyosan emlegette ezt – mondta mosolyogva. Broome életútja rendkívül érdekes, így róla legközelebb bővebben is megemlékezünk. Most csak néhány fontos tényt említenénk.

Dr. Patrick Broome, aki már húsz éve gyakorolja a jógát, és tíz éve a német labdarúgó-válogatott jógaoktatója, az erőszakmentesség híve, ezért elkötelezett a vegán étrend mellett. Pszichológiát tanult az egyetemen, de később a jóga is vonzotta, így mélyebb kutatásba fogott. Többször járt Indiában, többek között Risikésben, Varanásziban, Keralában és más dél-indiai központban tanulmányozta a jógát. Munkájával kapcsolatban elmondta, hogy ami igazán számít egy jógi életében, az az Isten iránti odaadás és az etikai felelősség. Ugyanakkor sajnálattal ismerte el, hogy a jóga egy „lecsupaszított változatá”-t tudja csak a játékosokkal megismertetni, sokkal kevesebb a gyakorlatok lelki oldala. Broome foglalkozásokat tart a német csapat svájci edzőtáborában, majd nyáron, a döntők ideje alatt Franciaországban is.

Ralf Bauer német színész, a tibeti jóga elkötelezettje, könyvében és DVD-n is népszerűsíti azt. Szerinte a német labdarúgó-válogatott világbajnok győzelme dr. Patrick Broome jógaoktatónak köszönhető. Természetesen a jógaórákon való részvétel nem kötelező, teljesen önkéntes. Manuel Neuer, Per Mertesacker láthatóan lelkes önkéntes. Thomas Müller, Marco Reus válogatott labdarúgó sem idegenkedik a jógától, s így van ezzel Mats Julian Hummels is, akit a világ egyik legjobb védőjeként tartanak számon. A 2014-es világbajnokságon Németország hosszabbítás után 1-0-ra nyert Argentína ellen, az aranyat hozó gólt Mario Götzenek köszönhették, aki szintén jógázik. A korábbi Manchester United csillag, Ryan Giggs, aki még 40 évesen is játszott, kijelentette, hogy a jóga segítette pályafutásában. Erősíti az izmokat, javítja a rugalmasságot – sorolta a jóga előnyeit. – Ha jógázom, a játék másnapján közel sem vagyok olyan merev, mint anélkül, és a megfelelő szintre sokkal gyorsabban térek vissza. Oliver Bierhoff, a visszavonult német válogatott labdarúgó Amerikában tanult jógázni, majd visszajött Münchenbe, és itt folytatta. Ő is egy legenda a német labdarúgás történetében.

Rajan Zed, az előkelő hindu államférfi, a vallásközi kapcsolatok ismert vezetője Nevadában (USA) egy nyilatkozatban elismerően beszélt arról, hogy a német labdarúgó-válogatott ilyen lehetőséget ad a játékosoknak, akik élhetnek a jóga többszörös előnyeivel. A sportolók érdekében sürgette a jóga bevezetését az atlétika területén is. Zed kiemelte, hogy a jóga szellemi és fizikai fegyelem mindenki számára, melynek nyomai megtalálhatóak az ősi Védákban és az i.e. 2000 körüli Indus-völgyi civilizációban egyaránt. A világörökség része, módszer a tökéletesség elérésére. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a jóga segíthet a rugalmasság megőrzésében, javítja a testtartást, a már ismert stresszoldó hatása mellett jelentősen segíti a pozitív énkép kialakulását. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

ápr 04

A jóga nem fakírok fura mutatványa

Most végre kiderült, hogy az emberek miért tartják tévesen a jógát azonosnak a fakír mutatványokkal, aerobikkal vagy fitnesszel. A félreértés nem új keletű. Rajtakaptuk a hajdani gyarmatosítókat, amint tudatos lejárató kampányt indítottak a jóga értékeinek meggyalázására. A közvélemény alakító propagandában nem resteltek a tudományhoz és művészetekhez fordulni. Cikkünkben most egy korabeli fotós lejárató kampányt vesézünk ki. 

kutatás india fitness
Sokan összekeverik az aszkézist, a mutatványost, a fittnesst és a jógát. A félreértés nem újkeletű.

A brit fotóstúdiók a 19. századi Indiáról olyan képeket közöltek, melyek a jógikat kócos, félmeztelen, maszatos furcsaságként ábrázolták. Egyrészt az ilyen képek a lekicsinylés eszközeiként egy ősi, magas szintű tudományt próbáltak nevetségessé tenni, másrészt ezek táplálták az egzotikumot kereső nyugati étvágyat. A brit gyarmati fényképezés még a 20. század elején is élt ezzel a módszerrel, a primitívként bemutatott kultúra, ezen belül a jóga, mint primitív színház. Különféle változatuk a tengerentúli sajtóban és Hollywoodban is fellelhető. 


Indiában a mogul hódítókat a brit gyarmatosítok követték, akik sokszor félelemben éltek a jógik harciassága és meg nem értett művészete miatt. A gyarmatosítás egyik eszköze a meghódítandó nép kultúrájának lekicsinylése, primitívként való bemutatása. Ez történt a jógával kapcsolatban is. Vannak sztereotip tévhitek, pl. a hindu fakír, aki szögeken fekszik nem azonos a jógát komolyan gyakorló személlyel, de a világ első „jóga” filmje sem különb. A 02:51perces trükkfilmet Thomas Edison 1902-ben készítette, valószínűleg nem a tartalom, hanem a technikai kihívás miatt. Egy „hindu fakir”-ról készült, az indiai fakír-jógi egy bűvészmutatványt végez.

kutatás india fitness
A jógát nevetségessé tevő kép egy
korabeli folyóirat címlapján.

A korai brit orientalistákat jellemzik azok a fekete-fehér fényképek, melyek Koringát „a világ egyetlen női fakírját” reklámozzák. A Look magazin 1937. szeptember 28-i számának borítóján egy nő bámul az előtte fekvő krokodilra. A vörös jel a homlokán, mint egy harmadik szem, arra utal, hogy hipnotikus ereje van – olvasható a gyermeteg szöveg. Koringa a gyarmatosító fantázia terméke, az „egzotikus nő”. A közvélemény India iránti romantikus vonzódását kihasználva, Bernard és a Mills Brothers létrehozta Koringa személyiségét. A feltűnést egzotikus megjelenésű „orientalista” jelmezekkel akarták fokozni, rövid leopárdmintás ruhával és vad, afro-stílusú frizurával. Előadások előtt zöldes porral kente be a testét, hogy az a reflektorfényben izzó, túlvilági megjelenést adjon neki. 
 
Koringa azt állította magáról, hogy Indiából származó árva, akit háromévesen egy fakír vett magához, és megtanította a mágikus tudományokra. Ezért tud gondolatot olvasni vagy összetört üvegen mezítláb gyalogolni. Az igazság nagyon messze van mindettől. Renée Bernardnak hívták (1913-1976) egy bordeaux-i táncosnő volt, aki egy vándorcirkusz tagjaként népszerű szórakoztató műsort adott elő Franciaországban. Bernard fő attrakciója, a gyors kardtánc lenyűgözte az angol Mills fivéreket, akik elindították a siker felé, kihasználva, hogy a brit közönség sóvárgott az indiai egzotikum és a színes színpadi megjelenítés után. Éveken át Koringa volt a főcím, a csillag számos nagy nemzetközi európai cirkuszban, Angliában, Franciaországban és Dél-Afrikában is.
 
Sajnálatos módon nem gyémántot, csak csorba üvegdarabokat kínáltak a publikumnak. Ahelyett, hogy a valódi India kultúráját, a Védák rendkívüli filozófiáját, a több ezer éves művészetet vagy az ősi tudományos eredményeket mutatták volna be, melyek jóval megelőzték az európai teljesítményt. 
 

kutatás india fitness
A jóga igényes és hiteles bemutatása
az indiai művészetben

Pedig a testi-lelki egészséget segítő jógát is könnyű és érdemes lett volna népszerűsíteni, gyönyörű miniatúrák, hiteles tanárok álltak azok rendelkezésére, akik Indiában nem a földi, hanem az égi varázslatot keresték. Nem csoda hát, hogy annyi téveszme, annyiféle jógairányzat működik manapság, melynek semmi köze a jóga valódi eszmeiségéhez.
A növekvő aggodalmakkal, a stresszel és a helytelen életmód adta betegségek szaporodásával egyidejűleg sokasodnak az extrém jógafajták, vagy az olyan silány utánzatok, amelyek az ösztönlény testi szükségleteit akarja kielégíteni.


Aggasztó azt látni, hogy bár a jóga népszerűsége növekvő tendenciát mutat, mégis csökken a holisztikus, spirituális út. A jóga ugyanis nem csak a testmozgást jelenti – mondta Shubhada Joshi, a Mumbai Egyetem tudós filozófia professzora.

A jóga egy olyan tudomány, melyet azért kapott az ember, hogy életéhez örökérvényű használati útmutatóként szolgáljon. Néhány kimagasló lelki csúcsokat elérő jógi megismerte e misztikus tudomány titkait, s elmesélték nekünk, hogyan is néz ki a Himalájánál is magasabbra ívelő belső ösvény. 

kutatás india fitness
Meditáló jógi az 5300 évvel ezelőtt
készült Indus-völgyi leletek között. 

"Az Indus-völgyi civilizáció történetéről nem állnak rendelkezésre írásos források. A régészeti leletek tanúsága szerint a Kr. e. 4. évezred folyamán az őslakosság településein megjelentek a nyugati és déli irányból érkező bevándorlók. Ezek már földművelő népek voltak, és ismerték a fémmegmunkálást. A leletanyag nem utal arra, hogy hódítók lettek volna, sokkal inkább a békés egymás mellett élésre való berendezkedés látható." Forrás: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 29

Az üzleti elit kedvenc időtöltése

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

Tovább olvasom

márc 16

Felelős jógaoktatás kontra fogyasztói társadalom

John Schumacher egy washingtoni jógaközpont alapítója és igazgatója, egyike az Amerikai Egyesült Államok vezető jógatanárainak. Negyvenegynéhány éve jógázik és tanít. 1973 óta többször utazott Indiába, hogy BKS Iyengartól, a világhírű jógamestertől tanuljon, így egyike lett annak a kisszámú, csupán 13 személyt magába foglaló maroknyi csoportnak, akiknek az Egyesült Államokban hiteles Iyengar jógaoktatói végzettsége van.

jóga oktatás hírességek
John Schumacher amerikai jógaoktató nem változtat hiteles módszerein a piac nyomására sem.


A jóga világszerte divat lett, csak Amerikában évi 5 milliárd dolláros üzletet jelent. A komoly jógaoktatóknak ezen a téren is küzdeniük kell a fogyasztói társadalom üzleti szelleme ellen. A tanítás teljesen megváltozott, és sokan nem szeretik, amit csinálok – mondta Schumacher, de természetesen továbbra sem alkuszik meg, nem változtat a hiteles módszerein, csak azért, hogy több tanítványa legyen.

A Yoga Journal őt nevezte a „25 amerikai egyikének, akik ma a jógaéletet alakítják”. Schumacher gyakran beszél a jóga előnyeiről a rádióban és a televízióban. Európában, Ázsiában, Afrikában egyaránt tart előadásokat, és számos publikációja jelent már meg. A 70 körüli férfi még mindig rugalmas, hajlékony – természetesen vegetáriánus. Egy interjúban, betekintést adott több évtizedes jógaoktatói munkájába. 

jóga oktatás hírességek
A jóga nem árucikk.

Jelenleg az egyik kihívás az, hogy megtaláljuk, hogyan lehet felelősségteljes módon tanítani a jógát, mely értékes és jelentőségteljes, és még mindig életképes maradt egy olyan kultúrában, amely a jógát is árucikknek tekinti – mondta. Más szóval, hogyan lehet legyőzni azt a piaci tevékenységet, amely úgy véli, az elkötelezettség időt igényel, és az új generációt azonnal megkapható eredményre neveli. Miközben egyre több jógastúdió kínál már „gyorstalpaló” jógakurzusokat, Schumacher arra kéri a diákokat, hogy minimum három hónapos tanfolyamokat vállaljanak. A közös munka révén idővel látni a folyamatos előrehaladást. Így tud segíteni, miután kialakult egy jó kapcsolat az oktatóval.


Miközben Schumacher diákok százait ismertette meg nemcsak a jógagyakorlatokkal, hanem azok eszmeiségével is, a jóga szerelmesei mellett felnőtt egy generáció, amely rivális jógaközpontokat nyitott.
(Még Magyarországon is az tapasztalható, hogy szinte minden sarkon van egy „jógázó” hely.) Bizonyos értelemben John Schumachernek is haladnia kellett a korral. Fokozta a promóciós erőfeszítéseket, ami azt jelenti, hogy jobb webhelyet és online marketinget keresett. Bár – ahogy említette – minden vállalkozásra igaz, hogy a jó reklám sok esetben szájról szájra terjed.

jóga oktatás hírességek
A jóga szeretete tartja még mindig a pályán - és a matracon.

Nem akarok még nyugdíjba menni. Szeretem, amit csinálok – jelentette ki. – Ha kell, újra visszamegyek a pincehelyiségekbe, ahol tanítani kezdtem.

jóga oktatás hírességek
Schumacher 70 évesen is hajlékony és rugalmas.

​​​

Kapcsolódó cikkek: 

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga ászanák ősi tudománya

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

Tovább olvasom

márc 08

Ősi törzs leszármazottja az ájurvédikus gyógyító

Dr. Vaidya Priyanka egy olyan 720 éves múltra visszatekintő keralai törzsből származik, ahol a nők ájurvédikus gyógyítók voltak. Manapság az Ájurvéda elvei szerint a világ minden táján praktizálnak orvosok. Priyanka azt tanítja, hogyan lehet integrálni a különböző alkalmazásokat, az ősi tudomány és a jóga mellett a Nyugat eredményeit. 

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Vaidya Priyanka
ájurvédikus gyógyító

Dr. Priyanka egy köztiszteletben álló ájurvédikus gyógyító. Azt vallja, hogy a gyógynövényes olajmasszázs, az aroma- és színterápia, a jóga, a vegetáriánus táplálkozás mellett a zene, a főzés, a tánc és a testmozgás is a meditáció része lehet, mely saját gyógyító utazásuk részeként segíti az embereket a mindennapi életben. Az ügyfelei megismerkednek a különböző természetű élelmiszerekkel, valamint azok egészségben betöltött szerepével. Megtanulják, miként használhatják az ájurvédikus belső tisztító, méregtelenítő és fiatalító technikákat az egészség helyreállítása érdekében.
 
Az Ájurvéda az optimális fizikai, mentális és lelki jólét érdekében ad gyógyító és megelőző intézkedéseket. Arra tanít, hogy mindenki felelős a saját életéért és a gyógyulásáért. Dr. Priyanka azért küzd, hogy támogassák az ájurvédikus egészségügyi alapellátást Indiában az ország egész területén. A The Times of India a közelmúltban idézte egy tanszékvezető véleményét, miszerint 200 évvel ezelőtt jobb volt az egészségügyi alapellátás a vidéki területeken, mert minden háztartásban voltak helyi gyógynövények, ismerték a használatát, és megoldottak minden kisebb egészségügyi problémát.
 
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, de emellett Indiában, Európában és Amerika több városában is tart előadásokat. Emellett egy hiteles Marma-terápia gyógyító. A Marma-terápia több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A kínai akupunktúrás kezelés elődje, eredete Vaidya Priyanka szülőföldje, Kerala. A marma energiaközpontokat jelöl, a szanszkrit szó, jelentése: rejtett, érzékeny pont.

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, világszerte tart előadásokat az ájurvédikus gyógyításról. Vegán főzőtanfolyamain az erőszakmentes táplálkozást is hírdeti.


 

Dr. Priyanka a vegán étkezés híve, AUM Cuisine, vagyis Om-konyha néven saját főzőtanfolyamot indított. Azt vallja, hogy az egészséges élet az egészséges táplálkozással kezdődik. Az elmúlt évben előadásokat tartott a világ vegán csúcstalálkozóján is. Hiteles holisztikus egészségügyi orvos, aki tagja az amerikai kábítószer ellenes társaságnak is. Aktívan részt vesz számos non-profit vállalkozásban.
 
A jóga oly megnyugtató... Néha el is lehet közben aludni! A modern gyógyászati ​​ipar tett jó lépéseket – magyarázza Vaidya –, azonban meg kell értenünk, hogy a gyógyszerek szedése nem az egyetlen módja bizonyos betegségek kezelésének, ráadásul igen káros mellékhatásuk is lehet. A természetes, ájurvédikus gyógymódok és a jóga javítják a betegek egészségét, s az életstílusukat egyaránt.
 
Az egészséges állapot az elme/test kapcsolat egyensúlyán nyugszik. Csakis belső rendezettség esetén beszélhetünk testi jólétről. Ezért az ájurvédikus gyógyítók felhívása elsősorban a meditáció és a jóga gyakorlására, valamint az étrendi változtatásokra, az erőszakmentes vegetáriánus étrendre vonatkozik. Ezek segítik a betegségek megelőzését.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

márc 01

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!

A jóga pozitívan hat az agyra, különösen arra a részre, amely egyesíti a gondolatokat és az érzelmeket, valamint arra, amely szabályozza a félelmet és a szorongást. Dr. Mádhav Gojál, a Johns Hopkins orvosi szakértője és dr. B. Khalsa, a Harvard Medical School adjunktusa klinikai vizsgálataik révén, egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: a jóga jelentősen segíti a szorongásban, depresszióban szenvedő beteget. A szorongók számára az orvosok egyre inkább javasolják a jógát. Meggyőző bizonyítékok azt mutatják, hogy segíti a stressz és a hangulati zavarok feloldását.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Egyesült Államok egy hihetetlenül ideges nemzet. Az orvosok gyakran írnak fel nyugtatókat, melyek nagyobb dózisban vagy rendszeres szedéskor álmosságot, szédülést, zavartságot, emlékezetkiesést, sőt rémálmokat okozhatnak. Ahogy a gyógyszerek mellékhatásairól szerzett tudás gyarapszik, egyre több embert érdekel a nem gyógyszeres, alternatív kezelés. Van bizonyíték arra, hogy a jóga valóban segít, és nem csak a tünetek kezelésében, mint a tabletták. A Harvard kutatói egy országos, reprezentatív elemzést is közzétettek. Megállapították, hogy a kérdezettek 3 százalékának (6,4 millió amerikai) azt tanácsolták az egészségügyi szakemberek, hogy végezzék a test-elme terápiákat, vagyis a jógát és a meditációt
 
A legújabb tanulmányok megmutatják a jóga és a meditáció fizikai és pszichológiai előnyeit. A kutatások során kiderült, hogy a jóga befolyásolhatja az agyban a GABA, a Gamma-aminovajsav szintjét. A stressz egyensúlyvesztést okoz, a GABA elégtelen működését. Ez megfigyelhető a szorongásos, a poszt-traumás stressz rendellenesség és a depresszió esetében is. A GABA segíti az izmok ellazulását és regenerálódását, védi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. A jóga csökkenti a stressz okozta túlzott ingerlékenységet, javítja az idegrendszeri egyensúly-hiányt – állapította meg Chris Streeter, a Bostoni Egyetem pszichiátria professzora. Az egyetem kutatói összehasonlítottak két, stressz problémákkal küzdő betegcsoportot. A 12 hetes jóga-tréning megnövelte az agyban a GABA szintjét, sokkal nagyobb mértékben, mint a naponta sétáló, de nem jógázó kontrollcsoport esetében. Már egy óra jógázás után jelentősen megnőtt a GABA szintje.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. Mádhav Gojál, meditációt 
kutató orvos.

Akik egy kicsit is ismerik a jóga és a meditáció valódi mibenlétét, tudják, hogy egyik sem a fizikai világban kezdődik, és nem ott ér véget. Nem véletlen, hogy számtalan kutatóorvos választja kísérletei témájául. A Johns Hopkins Egyetemen is komoly csapat érdekelt ebben a témában.
"A meditációt már évtizedek óta vizsgálták, de tudni akartuk, hogy tényleg jobb-e, mint a placebo-hatás" – mondta dr. Mádhav Gojál, kutató orvos és gyakorló belgyógyász. – "Ha az élet egy kellemetlen változást hoz, mint a válás vagy a munkahely elvesztése, az sok esetben depresszióhoz vezet. Ez azt jelenti, hogy gondolataim állandóan ezen a témán függnek. A kavargó gondolatokat szabályozni kell, s ez az élet minden területére igaz. Aki elengedi a negatív gondolatmintákat, a fizikai feszültséget is elengedi, és megnyitja szívét a gyógyulásnak. Egyesek úgy vélik, a meditáció azt jelenti, valaki csak ül csendben, és nem csinál semmit. Ez nem igaz. Ez egy aktív edzés, az elme tudatosságának növelése."
 
Ő és kutatócsoportja 47 meditációs vizsgálatot végzett 3515 önkéntes bevonásával, akik nem szenvedtek klinikai depresszióban. Nyolchetes meditációs kurzuson vettek részt. Ezután fokozott javulást tapasztaltak a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésében. Egy 2 éves periódus alatt végzett szisztematikus áttekintéskor bizonyítékokat találtak arra, hogy a meditáció segíti feloldani a stressz tüneteit és a szorongást. Javulást tapasztaltak a vitalitás, szociális működés, a negatív és pozitív érzelmek, a memória vagy koncentráció terén egyaránt.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. S.B. Singh Khalsa, orvos - 
jógaterapeuta.

Dr. S.B. Singh Khalsa Torontóban szerzett doktori diplomát, az orvostudományon belül a jógaterápiára szakosodott. 2006 óta a Harvard Medical School adjunktusa és a Kripalu Jóga- és Egészségközpont igazgatója. Több mint 40 éve jógázik, és okleveles jógaoktató is. Dr. Khalsa klinikai kutatásokat végez a jóga és a meditációs gyakorlatok hatékonyságával kapcsolatban. A vizsgálatok témája: a jóga hatása álmatlanság, poszttraumás stressz és szorongásos zavarok esetében. A jóga előnyeiről készült értékelése bekerült az egyetemi tananyagba. Dr. Khalsa a Nemzetközi Jógaszövetséggel is együttműködik a jógaterápia kutatásának előmozdítására. Hamarosan megjelenik Jóga alapelvek és gyakorlatok az egészségvédelemben c. orvosi tankönyve. 
 
Dr. Khalsa több mint egy évtizeden át végzett klinikai kutatásokat a jóga és a meditáció hatásairól. Meggyőző tudományos bizonyítékokat szerzett arról, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket: 
• Csökkenti a stresszt, a szorongás, a depresszió és az álmatlanság tüneteit.
• Az agy memóriáért felelős részei erősebbé és élesebbé válnak. 
• A jóga rendszeres gyakorlása csökkentheti a pulzusszámot és a magas vérnyomást, növeli a tüdő kapacitását.
• A hangulati ingadozásokat javítva elősegíti a mentális egészséget.
 
Vajon a jóga tényleg csökkenti a stresszt? Boldogabbá válunk már napi 10 perc meditálás után is? A tudomány is határozott igennel felel. 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

feb 25

Jógázók gyűjtenek adományt a mélyszegénységben élők megsegítésére

„Köszönjük India Anya!” - Ezzel a címmel indult az a globális adománygyűjtő kampány, melyet a Yoga Gives Back („A Jóga Visszaad alapítvány”) szervezett 2015 szeptemberétől 2016. január 31-ig a mélyszegénységben élők megsegítésére.
Az alapítvány tavaly adott ki először Namaste-díjat, olyan különleges embereknek, akik túlléptek a jóga gyakorlásán, tanításán, és nemes, humanitárius szolgálatot is vállaltak. Az első Namaste-díjat Mallika Chopra kapta, aki hazánkban is jól ismert a nagy sikerű "100 ígéret gyermekemnek" c. könyve révén.

A Yoga Gives Back alapítvány globális adománygyűjtő kampánnyal segít a legszegényebbeken.
A képen Mallika Chopra veszi át az alapítvány díját.

"A még élő 100 legbefolyásosabb spirituális tanító” címen jelent meg egy amerikai kiadó listája, a Nők Lapja Café pedig a számára 10 legfontosabbat válogatta ebből ki. A felsoroltak közt van Deepak Chopra, indiai származású író, a kemikáliákat elutasító, az Ájurvédát és jógát propagáló orvos és spirituális tanító. Hazánkban is rendkívül népszerű, számtalan könyve olvasható magyarul. Az ő lánya Mallika Chopra, aki így emlékszik vissza gyerekkori élményére: 
"Céljaink képviselik legmélyebb vágyainkat. Általuk törekszünk egyénekké, a család és a közösség tagjaivá és a Földanya polgáraivá válni. Édesapám arra kérte az öcsémet és engem, hogy minden meditáció után ismételjük meg a következőket: Felelős vagyok azért, amit átélek. Én választottam az érzéseket, tapasztalom és jelölöm ki a célokat, amiket el akarok érni. Minden, ami úgy tűnik, hogy történik velem, azt kértem, azt kaptam, úgy, ahogyan kértem."

Mallika Chopra, Namaste-díjas író, a 100 ígéret gyermekemnek és az Életszándék című könyvek szerzője.

Mallika Chopra egy japán jógini révén ismerte meg a Yoga Gives Back (YGB) amerikai nonprofit szervezet tevékenységét, és rögtön azonosult céljaikkal. A YGB  célja pedig nem más, mint mozgósítani a világ jógaközösségeit, s visszaadni valamit India Anyának, hiszen tőle kapta a nyugati ember a jógát.
Mottójuk: "Egy jógaóra költségével megváltoztathatsz egy életet."
Mallika Chopra megállapította: – Programjuk magába foglalja a jóga valódi jelentésének hiteles megértését, miszerint a jóga szolgálat, nemcsak önmagunké, hanem a világé is. Az általuk végzett munka a szegénységi küszöb alatt élő, elsősorban indiai nők támogatása és a rászoruló gyerekek segítése.

Lakshman Rao és az általa készített Namaste-díj. Lakshman a YGB-től kapott felsőoktatási ösztöndíjat, így részesülhetett képzőművészeti oktatásban.

Ősszel hatalmas ünnepségen vehette át az első Namaste-díjat. A fogadás alkalmával színpompás odisszi táncbemutatót is láthatott a közönség. A díj egyedi műalkotás, melyet Lakshaman Rao, egy képzőművészeti alapképzésben részesülő tanuló készített. Sorsának alakulása a YGB egyik sikertörténete. Apja halála után testvérével együtt a Dínabandhu Árvaházba került. A tehetséges fiatal művészt és még az ott élő 21 árva gyereket a YGB támogatta. A jógaközösség által további 35 másik diák is kapott felsőoktatási ösztöndíjat. 
A YGB alapítói össze akarták kapcsolni az embereket az egyes kultúrákban, azokat, akik ajándékba kapták a jógát és azokat, akik azon a földön élnek, ahol e hagyomány született. A tagok világméretű nagykövetek, akik azért folytatnak adománygyűjtő erőfeszítéseket, és keresik a kapcsolatokat a partneri indiai civil szervezetekkel, hogy szponzorálják vagy finanszírozó mikrohitelekkel segítsék a szegény családokat, a nők vállalkozóvá válását, a fiatalok tanulását. A tanácsadó testület tagja többek között Tao Porchon-Lynch is, a világ legidősebb jógaoktatója.

"Bár gyakran csupán úgy tekintenek a jógára, mint egyszerű testmozgásra, a mélyebb betekintés megmutatja, hogy a jóga végső célja az, hogy egyesítse a keresőt az isteni szférával" - mondta Mallika Chopra, aki médiavállalkozó, szónok és népszerű író. Sokkal több minden van az életben annál, amit látunk vagy amit lehetségesnek mondanak – olvasható A 100 ígéret gyermekemnek c. könyvében, mely rögtön a megjelenés után bestseller lett Magyarországon is. Csodálatos könyv! Minden édesanyának el kellene olvasni! – írták a méltatók. Legutóbbi könyve nemrég jelent meg Amerikában Életszándék címmel.

Figyelmedbe ajánljuk „A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít” című cikkünket is.

Kapcsolódó cikkek:

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt
Ájurvéda, az egészség és az élet tudománya
Egy guru gondolatai a jógáról
Jóga sikertörténet: jogi szakemberből lett jógi

Tovább olvasom

feb 18

A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít

A Yoga Gives Back (YGB) alapítványt talán úgy fordíthatnánk: „A Jóga Visszaad alapítvány”. Ez egy nonprofit szervezet, mely azzal a céllal alakult, hogy a nyugati jógagyakorlók segítségként juttassanak vissza valamit Indiának, hiszen ott született a jóga, amely oly sokat adott az embereknek. Mottójuk: Egy jógaóra költségével megváltoztathatsz egy életet. Küldetésük, hogy mozgósítsák a globális jógaközösségeket, hogy támogassák a hátrányos helyzetű embereket, különösen a nőket és a gyermekeket Indiában.

hírek hírességek india pozitív gondolkodás
Egy jógaóra ára megváltoztathat egy életet

A jóga népszerűsége folyamatosan növekszik világszerte. A Los Angeles-ben létrehozott Yoga Gives Back alapítói 2007-ben elhatározták, hogy megtalálják a módját annak, hogyan segíthetnek a globális jóga közösségek Indiában, a jóga szülőföldjén a mélyszegénységben élőknek. Számos jótékony szervezet működik a jóga közösségek keretein belül, mégis a egy nagyon egyedi kampány, amely kifejezetten az Indiában élő anyákra és gyermekekre koncentrál, támogatja őket és küzd értük. A tanácsadó testület tagja többek között Tao Porchon-Lynch is, a világ legidősebb jógaoktatója.

hírek hírességek india pozitív gondolkodás
Dr. Muhámmád Junusz Nobel-békedíjas közgazdász. Bangladesben a rászorulók gazdasági felemelkedése céljából vezette be a mikrohitelt.


A projekt ihletője a bangladesi származású világhírű közgazdász, dr. Muhámmád Junusz, aki 2006-ban Nobel-békedíjat kapott a forradalmi mikro-finanszírozás beindításáért. A professzor akkor kezdte el kiépíteni ezt a speciális bankrendszert, amikor döbbenten tapasztalta, hogy egy kis bambuszbútort készítő vállalkozásnak csupán 27 dollárra lett volna szüksége a fennmaradáshoz, de egyetlen bank sem állt szóba a kérelmezőkkel. Kénytelenek voltak uzsorásokhoz fordulni. Junusz a mikrohitelben látta a megoldást, így tett szert a „szegények bankárja” címre. A hitelhez csupán bizalmi tőke szükséges, vagyis 4-5 kezes, aki garanciát vállal a törlesztésért. Nincs hitelbírálat, sem értékbecslés.

A Yoga Gives Back alapítvány is támogatni kezdte a mikrohitel munkatervet. Kis kölcsönöket adtak nőknek, akik egyébként nem tartoznak a hagyományos banki és pénzügyi rendszerbe. 2010-ben már ennek több módját is kifejlesztették. A „Nővérsegítő”  programot kifejezetten szegény anyák, árvák és a fiatal lányok vehetik igénybe. A YGB kiválasztott eddig sikeres nem kormányzati szervezeteket, Nyugat-Bengáliában valamint Karnataka államban, és a közös cél érdekében társult velük. 2013-ban nyomorgó középiskolás diákok támogatására létrehozott egy ösztöndíjat. Az elmúlt években 35%-kal nőtt az adományokból befolyt összeg, ez lehetővé tette számunkra, hogy finanszírozzák közel 700 anya és gyermek mindennapi életét Indiában. A YGB elkötelezettsége minden személy esetében legalább öt évig tart, hogy biztosítsa az elvetett mag kifejlődését, vagyis a tényleges átalakulást.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Visszájára sült el a botrányos jóga elleni hadjárat Oroszországban

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

Egy guru gondolatai a jógáról

Tovább olvasom

feb 12

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

Ki gondolta volna, hogy Marilyn Monroe vagy Elvis Presley bármilyen formában is kötődött India jógavilágához? Pedig bizony a képek magukért beszélnek. A hírességek között mai napig hódít a jóga. Van, aki divatból csinálja, van, aki az egészsége érdekében, esetleg egy filmszerep miatt, és szerencsére előfordul az is, hogy valaki megérti a jóga lelki tartalmát, ezért a belső utazás miatt követi. Az sem baj, ha ez csak rövid ideig tart, a fontos, hogy elkezdődik. Az elmélyült jógagyakorlás előbb-utóbb követi majd.

hírességek egészség jóga képek szépség
A jóga nem újkeletű divat nyugaton.  Marily Monnroe aszanái árulkodnak a hippy korszak előtti amerikai jógatörténelemről

hírességek egészség jóga képek szépség

Persze mindenki szívesen nézi Marilyn Monroe 1948-ban készült fotóin a jóga pózokat. A szépség mindig vonzó. Annak idején Elvis Presley énekelt a jógáról. Nem az ő hibája, hogy igazán gyenge volt a dalszöveg. Ha napjaink csillagait nézzük, a pop sztár, Christina Aguilera 2012-es Lotus című albumát is a jóga ihlette. A legtöbben, amikor arról olvasnak, hogy olyan sztárokra, mint a Vámpírnaplók Elenája, a szépséges Nina Dobrev imád jógázni, akkor egy kicsit felfigyelnek magára a jógára is.

hírességek egészség jóga képek szépség
Elvis Presley a jógáról énekel

Jennifer Anistonnak a jóga a kedvenc mozgásformája, de ő már komolyabban foglalkozik vele. 2005 óta hetente 3-4 alkalommal a jógatanárnőjéhez megy. A First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni. 50. születésnapja után állóképesség növelésére több jógát, kevesebb kardió edzést választott. A háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas, csodálatos Meryl Streep a Veszélyes vizeken forgatása előtt komoly jógagyakorlásba fogott, s úgy megkedvelte, hogy később is folytatta.

hírességek egészség jóga képek szépség
Az amerikai First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni.

Kim Kardashian is jól mutat a fényképen fa pózban, csak a hozzáértő jógások szisszennek fel: Ó, minden tartása rossz! A lába a térdén van, ami felesleges nyomást gyakorol a térdízületire, és sérülést okozhat. Nem is beszélve a törzs rossz tartásáról, mely a hátnak jelent problémát. A jóga népszerű manapság, de azt is be kell látnunk, hogy amikor a szép nők a fotó kedvéért, mint „jóga szupersztárok” szerepelnek, nagyon hamis információt sugároznak. Gyakran még a pózt is helytelenül vagy nem biztonságosan mutatják be.

Jogos igény, hogy a média ne támogassa ezt. Mint ahogy abba kellene hagyni az állandósult „vékony jógik” képeket, mert a jóga mindenkié. Egy szép póz/kép nem egyenlő a jógával! Az sokkal több annál, és a belső gyakorlatot nem lehet külsőségekkel elérni.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!