Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
márc 16

Felelős jógaoktatás kontra fogyasztói társadalom

John Schumacher egy washingtoni jógaközpont alapítója és igazgatója, egyike az Amerikai Egyesült Államok vezető jógatanárainak. Negyvenegynéhány éve jógázik és tanít. 1973 óta többször utazott Indiába, hogy BKS Iyengartól, a világhírű jógamestertől tanuljon, így egyike lett annak a kisszámú, csupán 13 személyt magába foglaló maroknyi csoportnak, akiknek az Egyesült Államokban hiteles Iyengar jógaoktatói végzettsége van.

jóga oktatás hírességek
John Schumacher amerikai jógaoktató nem változtat hiteles módszerein a piac nyomására sem.


A jóga világszerte divat lett, csak Amerikában évi 5 milliárd dolláros üzletet jelent. A komoly jógaoktatóknak ezen a téren is küzdeniük kell a fogyasztói társadalom üzleti szelleme ellen. A tanítás teljesen megváltozott, és sokan nem szeretik, amit csinálok – mondta Schumacher, de természetesen továbbra sem alkuszik meg, nem változtat a hiteles módszerein, csak azért, hogy több tanítványa legyen.

A Yoga Journal őt nevezte a „25 amerikai egyikének, akik ma a jógaéletet alakítják”. Schumacher gyakran beszél a jóga előnyeiről a rádióban és a televízióban. Európában, Ázsiában, Afrikában egyaránt tart előadásokat, és számos publikációja jelent már meg. A 70 körüli férfi még mindig rugalmas, hajlékony – természetesen vegetáriánus. Egy interjúban, betekintést adott több évtizedes jógaoktatói munkájába. 

jóga oktatás hírességek
A jóga nem árucikk.

Jelenleg az egyik kihívás az, hogy megtaláljuk, hogyan lehet felelősségteljes módon tanítani a jógát, mely értékes és jelentőségteljes, és még mindig életképes maradt egy olyan kultúrában, amely a jógát is árucikknek tekinti – mondta. Más szóval, hogyan lehet legyőzni azt a piaci tevékenységet, amely úgy véli, az elkötelezettség időt igényel, és az új generációt azonnal megkapható eredményre neveli. Miközben egyre több jógastúdió kínál már „gyorstalpaló” jógakurzusokat, Schumacher arra kéri a diákokat, hogy minimum három hónapos tanfolyamokat vállaljanak. A közös munka révén idővel látni a folyamatos előrehaladást. Így tud segíteni, miután kialakult egy jó kapcsolat az oktatóval.


Miközben Schumacher diákok százait ismertette meg nemcsak a jógagyakorlatokkal, hanem azok eszmeiségével is, a jóga szerelmesei mellett felnőtt egy generáció, amely rivális jógaközpontokat nyitott.
(Még Magyarországon is az tapasztalható, hogy szinte minden sarkon van egy „jógázó” hely.) Bizonyos értelemben John Schumachernek is haladnia kellett a korral. Fokozta a promóciós erőfeszítéseket, ami azt jelenti, hogy jobb webhelyet és online marketinget keresett. Bár – ahogy említette – minden vállalkozásra igaz, hogy a jó reklám sok esetben szájról szájra terjed.

jóga oktatás hírességek
A jóga szeretete tartja még mindig a pályán - és a matracon.

Nem akarok még nyugdíjba menni. Szeretem, amit csinálok – jelentette ki. – Ha kell, újra visszamegyek a pincehelyiségekbe, ahol tanítani kezdtem.

jóga oktatás hírességek
Schumacher 70 évesen is hajlékony és rugalmas.

​​​

Kapcsolódó cikkek: 

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga ászanák ősi tudománya

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

Tovább olvasom

feb 18

A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít

A Yoga Gives Back (YGB) alapítványt talán úgy fordíthatnánk: „A Jóga Visszaad alapítvány”. Ez egy nonprofit szervezet, mely azzal a céllal alakult, hogy a nyugati jógagyakorlók segítségként juttassanak vissza valamit Indiának, hiszen ott született a jóga, amely oly sokat adott az embereknek. Mottójuk: Egy jógaóra költségével megváltoztathatsz egy életet. Küldetésük, hogy mozgósítsák a globális jógaközösségeket, hogy támogassák a hátrányos helyzetű embereket, különösen a nőket és a gyermekeket Indiában.

hírek hírességek india pozitív gondolkodás
Egy jógaóra ára megváltoztathat egy életet

A jóga népszerűsége folyamatosan növekszik világszerte. A Los Angeles-ben létrehozott Yoga Gives Back alapítói 2007-ben elhatározták, hogy megtalálják a módját annak, hogyan segíthetnek a globális jóga közösségek Indiában, a jóga szülőföldjén a mélyszegénységben élőknek. Számos jótékony szervezet működik a jóga közösségek keretein belül, mégis a egy nagyon egyedi kampány, amely kifejezetten az Indiában élő anyákra és gyermekekre koncentrál, támogatja őket és küzd értük. A tanácsadó testület tagja többek között Tao Porchon-Lynch is, a világ legidősebb jógaoktatója.

hírek hírességek india pozitív gondolkodás
Dr. Muhámmád Junusz Nobel-békedíjas közgazdász. Bangladesben a rászorulók gazdasági felemelkedése céljából vezette be a mikrohitelt.


A projekt ihletője a bangladesi származású világhírű közgazdász, dr. Muhámmád Junusz, aki 2006-ban Nobel-békedíjat kapott a forradalmi mikro-finanszírozás beindításáért. A professzor akkor kezdte el kiépíteni ezt a speciális bankrendszert, amikor döbbenten tapasztalta, hogy egy kis bambuszbútort készítő vállalkozásnak csupán 27 dollárra lett volna szüksége a fennmaradáshoz, de egyetlen bank sem állt szóba a kérelmezőkkel. Kénytelenek voltak uzsorásokhoz fordulni. Junusz a mikrohitelben látta a megoldást, így tett szert a „szegények bankárja” címre. A hitelhez csupán bizalmi tőke szükséges, vagyis 4-5 kezes, aki garanciát vállal a törlesztésért. Nincs hitelbírálat, sem értékbecslés.

A Yoga Gives Back alapítvány is támogatni kezdte a mikrohitel munkatervet. Kis kölcsönöket adtak nőknek, akik egyébként nem tartoznak a hagyományos banki és pénzügyi rendszerbe. 2010-ben már ennek több módját is kifejlesztették. A „Nővérsegítő”  programot kifejezetten szegény anyák, árvák és a fiatal lányok vehetik igénybe. A YGB kiválasztott eddig sikeres nem kormányzati szervezeteket, Nyugat-Bengáliában valamint Karnataka államban, és a közös cél érdekében társult velük. 2013-ban nyomorgó középiskolás diákok támogatására létrehozott egy ösztöndíjat. Az elmúlt években 35%-kal nőtt az adományokból befolyt összeg, ez lehetővé tette számunkra, hogy finanszírozzák közel 700 anya és gyermek mindennapi életét Indiában. A YGB elkötelezettsége minden személy esetében legalább öt évig tart, hogy biztosítsa az elvetett mag kifejlődését, vagyis a tényleges átalakulást.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Visszájára sült el a botrányos jóga elleni hadjárat Oroszországban

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

Egy guru gondolatai a jógáról

Tovább olvasom

feb 12

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

Ki gondolta volna, hogy Marilyn Monroe vagy Elvis Presley bármilyen formában is kötődött India jógavilágához? Pedig bizony a képek magukért beszélnek. A hírességek között mai napig hódít a jóga. Van, aki divatból csinálja, van, aki az egészsége érdekében, esetleg egy filmszerep miatt, és szerencsére előfordul az is, hogy valaki megérti a jóga lelki tartalmát, ezért a belső utazás miatt követi. Az sem baj, ha ez csak rövid ideig tart, a fontos, hogy elkezdődik. Az elmélyült jógagyakorlás előbb-utóbb követi majd.

hírességek egészség jóga képek szépség
A jóga nem újkeletű divat nyugaton.  Marily Monnroe aszanái árulkodnak a hippy korszak előtti amerikai jógatörténelemről

hírességek egészség jóga képek szépség

Persze mindenki szívesen nézi Marilyn Monroe 1948-ban készült fotóin a jóga pózokat. A szépség mindig vonzó. Annak idején Elvis Presley énekelt a jógáról. Nem az ő hibája, hogy igazán gyenge volt a dalszöveg. Ha napjaink csillagait nézzük, a pop sztár, Christina Aguilera 2012-es Lotus című albumát is a jóga ihlette. A legtöbben, amikor arról olvasnak, hogy olyan sztárokra, mint a Vámpírnaplók Elenája, a szépséges Nina Dobrev imád jógázni, akkor egy kicsit felfigyelnek magára a jógára is.

hírességek egészség jóga képek szépség
Elvis Presley a jógáról énekel

Jennifer Anistonnak a jóga a kedvenc mozgásformája, de ő már komolyabban foglalkozik vele. 2005 óta hetente 3-4 alkalommal a jógatanárnőjéhez megy. A First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni. 50. születésnapja után állóképesség növelésére több jógát, kevesebb kardió edzést választott. A háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas, csodálatos Meryl Streep a Veszélyes vizeken forgatása előtt komoly jógagyakorlásba fogott, s úgy megkedvelte, hogy később is folytatta.

hírességek egészség jóga képek szépség
Az amerikai First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni.

Kim Kardashian is jól mutat a fényképen fa pózban, csak a hozzáértő jógások szisszennek fel: Ó, minden tartása rossz! A lába a térdén van, ami felesleges nyomást gyakorol a térdízületire, és sérülést okozhat. Nem is beszélve a törzs rossz tartásáról, mely a hátnak jelent problémát. A jóga népszerű manapság, de azt is be kell látnunk, hogy amikor a szép nők a fotó kedvéért, mint „jóga szupersztárok” szerepelnek, nagyon hamis információt sugároznak. Gyakran még a pózt is helytelenül vagy nem biztonságosan mutatják be.

Jogos igény, hogy a média ne támogassa ezt. Mint ahogy abba kellene hagyni az állandósult „vékony jógik” képeket, mert a jóga mindenkié. Egy szép póz/kép nem egyenlő a jógával! Az sokkal több annál, és a belső gyakorlatot nem lehet külsőségekkel elérni.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

jan 27

Jóga a nagynevű fotóművész szemével

Robert Sturman nemcsak odaadó jógázóként vagy a Yogajurnal publicistájaként ismert, elsősorban híres fotóira figyelt fel a szakma. Különböző szervezetekkel és hírességekkel, de rákos betegekkel, árvaházi gyerekekkel is dolgozott, elindította a börtön-jóga és az afrikai jóga projekteket. Filozofikus alkat, aki számára a művészet kegyelem és szépség. Állandóan emlékeztet minket arra, hogy a szépség megtalálható mindenütt. Nem hiszem, hogy tudnék jó fotókat készíteni a jógáról, ha nem gyakorolnám – vallja magáról. – Számomra a jóga egy rendkívül kifejező figurális költészet. Ma már mélyen elmerülök jóga tanulmányaimban, de a munkám sokkal szerteágazóbb ennél.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Robert Sturman jóga fotóira felfigyelt a szakma. Szerinte a jóga egy rendkívül kifejező figurális költészet.

Műveiben az ászanák kapcsán az időtlen kegyelemre és a megtestesült éberségre fókuszál – írták róla méltatói. Maga a művész így fogalmazta meg: „Olyan érzelmekről szólnak, melyekre nem találok szavakat.” Valóban, a képek a hitelesség és a transzcendencia jegyében egy belső utazásra invitálnak. A fotózás iránti szenvedélye akkor kezdődött, amikor az apjától az első kameráját kapta, azzal a tanáccsal, hogy fotózzon le mindent, amit szeret. Munkái alapján nyilvánvaló, hogy a jóga elsődleges helyet foglal el a szívében. Polaroid technikát használt, csak 2010-ben tért át a digitális fényképezésre. Több fotó-gyűjteménye látható a neten és természetesen könyveiben is.

Sok év alatt fejlődik ki egy művész – mondta –, de gyakran történik valami, ami teljesen új világot nyit meg, és ez olyan, mint egy újjászületés. Ezt tapasztaltam harmincévesen én is. 2000-ben Indiába mentem. Amikor megérkeztem, az első állomás Pune lelkigyakorlatos központja volt. Úgy éreztem, valami olyan mély dolgot kaptam ott, amit nem tanítottak a művészeti akadémián. 

2006-ban együttműködött B.B. Kinggel, annak 80. születésnapja alkalmából készült portréja kapcsán. Rá egy évre „Az Istenek költészete” címmel átfogó tanulmányt készített, a jóga gyakorlásának gyönyörű sorozatát, mely meghozta számára a nemzetközi elismerést. Portréi, akár a nyüzsgő Manhattan utcáin, Malibu kanyonjaiban, parkokban, a Kilimandzsáró lábánál, Afrika nyomornegyedében vagy a sivár San Quentin börtönben fotóz, emlékeztetnek minket, hogy a szépség megtalálható mindenütt. Számára az egész világ egy jógastúdió.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
A dharma (előírt kötelesség) cselekvéssé való átalakításának egységes művészete a jóga. Gyermekeink megfelelő ápolása, legyen az gondolkodás, festmény, kedvesség vagy valamely békés cselekmény által inspirálva, mindig előbbre viszi az emberiséget. (Micheline Berry) Forrás: Robert Sturman

Számomra a jógagyakorlat a felesleges különleges minőségű eltávolítása. Hihetetlen, hogy mennyi érdekességet tudunk művelni csak az egyszerű mozdulatlansággal. Szeretem a városokat, imádom a természetet, és szeretem az embereket, akik szívükben az ég felé törekednek. Rendkívül hálás vagyok jógaoktatómnak, Micheline Berrynek. Sokat segített, hiszen a művészek közül sokan nem tudják, hogyan viseljék el a létezés tüzét. Az ászanákon keresztül megtalálható a belső béke. Alig várom azt a napot, hogy szerte a világon, minden művészeti akadémián kötelező legyen a jóga.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
"Tao Porchon Lynch jógaoktató a kedvenc modellem. 93 éves korától minden tavasszal és ősszel dolgoztam vele. Most lett 97 éves, de meggyőződésem, hogy egyre szebb minden alkalommal, amikor találkozunk." - írja Robert Sturman 

A jóga azért is rendkívül kedves nekem, mert az volt a vágyam, hogy los angeles-i létemre egy egészséges életmódot alakítsak ki magamnak. A meditáció gyógyító gyakorlat. Számtalan nagy példaképem volt a művészettörténetben, de sajnos soknak a magánéletét kétségbeesés és önpusztítás jellemezte. Ez a másik ok, amiért vonzódni kezdtem a jógához, szerettem volna visszaállítani az élet optimizmusát és a megalkuvást nem ismerő hitet. Át akartam írni a történetet, megmutatni, hogyan segíti a kreativitást a jóga. Megtanultam, hogy bár az élet mindig hoz kellemetlenségeket, de azok el is múlnak, így megspóroltam egy csomó időt, pénzt és stresszt. A jóga egy nagy beruházás. A munkám azt hangsúlyozza, mennyi szépséget találok ebben a világban. Ha egy kép megérinti a szívet, akkor ez az, amit én kerestem.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Jacob Parit Noomek, maszáj harcos – Kilimandzsáró, Kenya Forrás: Robert Sturman

Rendkívül komolyan veszem a művész felelősségét. Egy művész a világunk történetét mondja el. Az Afrika projektben mindent imádtam: a maszáj harcosokat, a nyomornegyedekben, börtönökben és árvaházakban fellelhető emberi szépséget. Amikor először hallottam az Afrika jóga projektről, tudtam, hogy a világnak ezt meg kell ismernie. Láttam a megdöbbentő szenvedés képeit, és szerettem volna létrehozni egy sor ünneplő, figyelemre méltó pillanatot, mert azok is Afrikában történnek.

A változásról, reményről és az emberi méltóságról mesélnek. Ez ráébresztett, milyen erős a fénykép hatalma, különösen manapság, a szociális média korában. Amikor hazaértem, és a New York Times értékelte a munkámat, rájöttem, hogy a jóga is képes rendszerbe foglalni a humanitárius eszméket. Használni kezdtem hát a jógát, mint alapítványi fényképészeti tanulmányokat börtönökben, rendőröknél, a Wall Street vezérigazgatóinál stb. A jóga vált összekötő úttá köztem és a világ közt. A maszáj harcos cselekedetei ugyanazt jelentik, mint a vezérigazgatóé és a fogolyé vagy a jógatanáré New Yorkban. Mindannyian azt a hatást keltik, ha őszinte életet kereső emberek.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Jógázó los angeles-i rendőr

Például elkészítettem egy jógázó los angeles-i rendőr portfólióját. Azért csináltam, mert vannak ugyan, akik visszaélnek a hatalmukkal, de vannak kiváló egyének is közöttük. A legtöbbjük jó ember. A többségük értünk kockáztatja az életét. Tiszteletet érdemelnek. Abszurd dolog általánosítás alapján elutasítani őket. Ez elszomorít, hiszen ismerek néhány tisztet, és ezek mind hihetetlenül jó emberek.

Egyszerűen fogalmazva, az ászana a legszebb ábrázoló, figuratív költészet, amit valaha láttam. Azt gondolom, a szív sokkal erősebb bármi másnál. Él bennem egy kép, a humanitárius, szívből jövő üzenetet ünneplő világ lehetőségéről. A tanulmányok és ászanák csodálatosak – azonban egy lépéssel még tovább lépve mélyebb megértésre tehetünk szert valami teljesen más szinten. Nézd át az illúziókat, az elkülönülést és a hamis énképet, így felfedezheted, hogy egy nagyobb rálátásban minden dolog kapcsolódik.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
"42 éves vegán vagyok. Szeretnéd tudni, milyen érzés, ha egy ilyen helyben hagy?"

Egy korábbi facebook bejegyzésben ez olvasható a fenti kép alatt: Szeretek köszönetet mondani, de nem nyitok vitát a vegetariánus életmódomról, mindent megteszek, hogy elkerüljem azt. Néha valamilyen idióta mégis nyomást gyakorol rám, akkor úgy érzem, ezt kellene mondanom, de természetesen soha nem teszem.

Robert Sturman hív bennünket, hogy vegyük észre: az élet tele feltűnő szépséggel. Azt mutatja meg nekünk, ahogyan ő látja a világot. Munkája azonban túlmutat a puszta fizikain, valami azon túlira koncentrál. A lelkünk szabadságra vágyik – írja egy cikkében. – Ekkor az elme megijed, ragaszkodni kezdünk dolgokhoz, és félni az ismeretlentől. A lélek nagyon okos. Az elme is az. Melyik okost fogod követni?

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

jan 06

Indiai fitnesszkirálynő 5 aranytanácsa

 Wanitha Ashok, fitness és jóga tanár. Egyben környezetvédelmi aktivista, aki újrahasznosított anyagokkal tervez kézműves foglalkozásokat, hogy segítse az otthon élő nőket. Népszerű show műsora egy helyi hírcsatornán érhető el, fitness szakértőként számos rádióállomás vendége. Úgy tűnik, fáradhatatlan. Bangalore-ban bevezetett sok új fitneszprogramot is. Egy polgárőr, aki támogatja a különböző társadalmi és környezetvédelmi célokat. Kifejlesztett egy aerobik edzést azok számára, akik tolószékhez kötöttek.

szépség hírességek helyes testtartás egészség fitness
Wanita Ashok indiai fitness guru

A jóga kellemes élménynek tűnik, de ez több annál, mint a divatot követve azt mondani: én is jógázom – figyelmeztet. – A legtöbb rendszeres jógázó, esküszik rá, és náluk nem helyettesíti a jógát semmilyen más rutin. Jó edzés időseknek és az olyan embereknek is, akik épp lábadoznak valamilyen betegség után.
A jóga nagy rugalmasságot ad. Mivel az ászanák általában 2-3 percig vagy tovább tartanak, az izmok és az ízületek is részt vesznek a nyújtásban és a teljes körű mozgásban. Ez elősegíti a fokozott oxigénellátást, és tápanyagokkal táplálja a dolgozó izmokat és ízületeket. A légzőgyakorlatok erősítik a szívet és a tüdőt. Heti  2-3 húsz perces kardióedzés jó a szívnek. 
Az egészséges és fitt élet érdekében személy szerint azt tanácsolom, hogy napi vagy heti rendszerességgel változtassanak a berögzült mozgásokon. Érdemes kipróbálni többek között a kerékpározást, az úszást, a kocogást, vagy egy sor más dologgal meglepni a szervezetet. Ez segíteni fog karcsúbbá, erősebbé, fittebbé válni.

Minden városban vannak edzőtermek, de az általam javasolt mozgáskultúra elérhető mindenki számára, függetlenül attól, ki hol él. Számos passzív edző gép van a piacon, de ez többnyire kidobott pénz, mert nem ad egy jó kardió edzést. A jóga gyakorlatok otthon is végezhetőek, én például azért használom az egyszerű kellékeket, mint a törölközők és botok.

Wanitha Ashok egészséges vegetariánus életmódra is inspirálja az embereket. Felismerve a quinoa, a napraforgómag és a sárga sütőtök előnyeit, elérhetővé teszi azokat a városban mások számára is. Wanitha különböző civil szervezetek önkéntese, újrahasznosított anyagok kézműves tervezője. Egy környezetvédelmi aktivista, aki a maga módján, kiállításokon mutatja be a 70 féle módon készült ajándéktárgyakat. Az előny kölcsönös. Ez megtanított, hogy hálás legyek azért, amim van. Legyen az a lábam vagy a szemem – mondta.

Aranyat érő fitness tanácsok

  • Tempós séta 40 percig az egyik legjobb és legegyszerűbb gyakorlat. Nem kell hozzá tornaterem. Ha ez sok egyhuzamban, akkor néhány perc is jobb a semminél.

  • Ha a munkája íróasztalhoz köti egész nap, keljen fel, és járjon körbe a kollégái között, hogy az izmokat nyújtsa. Sétáljon a társai között, beszélgessen velük, a kérdéseket és problémákat ne telefonon vagy e-mailben vitassa meg.

  • Ha emeleten dolgozik, ne használjon mindig liftet. Növelje a távolságot, amit elért. Utána lassan kezdheti a másik változtatást: például kettesével szedni a lépcsőt, felgyorsítani a felfelé menetelt.

  • A helyes testtartás nagyon fontos az irodai munkában. Próbáljon néhány egyszerű nyújtó gyakorlatot is megtanulni, amit el tud végezni az asztalánál.

  • Több háztartásbeli úgy véli, hogy neki elég mozgást jelent a gyerek körüli teendő és a házimunka. Ez nem igaz. Az nem erősítő edzés, nem ad megfelelő rugalmasságot, és a neuromuszkuláris integráció a kor előrehaladtával csökken. A neuromuszkuláris integrációt a védikus testgyakorlatok jelentik, melyek az elme és a test koordinálását, helyes működését, annak beépítését segítik az élet minden szintjén.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

okt 13

Jóga sikertörténet: jogi szakemberből lett jógi

A szülei orvosi egyetemre küldték, de jogász lett belőe. A végén pedig jógi. Egy indiai nő sikertörténete. A „Reddy set jóga!” egy mobil jógastúdió jóga és wellness programokkal, gyerekek és felnőttek számára, iskolákban, nonprofit szervezetekben, valamint a munkahelyeken. A jóga, az egészséges táplálkozás és wellness programok által minőségi idótöltést kínál gyerekeknek és szüleiknek, tizenéveseknek és a tanároknak egyaránt. A chicagói jógastúdió létrehozója az indiai származású csodaszép Shruthi Reddy, aki ügyvédi karrierjét tette félre, hogy a meditáció és az egészséges életre nevelés által segítsen. 

hírességek india pozitív gondolkodás
Shruthi Reddy, a jogászból lett jógini életét a közegészségügyre tette. 

Így beszél pályájáról: Mint sok más, első generációs indiai-amerikait, először a tudományos pálya vonzott. A szüleim azt akarták, hogy orvosi egyetemre menjek. Aztán mégis a jogi kart választottam, mert volt bennem egy, az igazságosságba vetett erős hit. A szüleim idegesek voltak, mert úgy gondolták, az ügyvédek korruptak, az orvosok viszont az emberiség segítői. Bár én szerettem a jogot az egyetemi évek alatt, ügyvédként nagyon más volt a helyzet. 

Otthagytam a társasági jogot, hogy valami „értelmeset” keressek, és nem sokkal később, ügyvezető igazgató lettem egy non-profit szervezetnél. Ez még mindig nagy horderejű, magas stresszel járó munkát jelentett. Ennek eredményeként nagyon beteg lettem, és elment a hangom három hónapig. Az orvosok nem tudták kitalálni, hogy mi volt a baj, és a folyamatos egészségügyi problémák depresszióhoz vezettek. Mivel nem tudtam beszélni, ez szinte lehetetlenné tette, hogy végezzem a munkámat, és megnehezítette a mindennapi dolgokat is. Különböző gyógyszereket írtak elő a jószándékú orvosok, de köztudott, hogy mindegyiknek mindig van mellékhatása, és én még inkább rosszul lettem.

Szerencsémre találkoztam egy orvossal, aki a holisztikus megközelítés híve. Elkezdtem jógázni, megváltoztattam az étrendemet, és lassan elhagytam az összes gyógyszert. Saját gyógyulási folyamatom lett az ihletője annak, hogy megosszam a jóga örömét és a táplálkozási terápiákat másokkal, akik szintén szenvednek. Megfigyeltem, hogy egyre több barátom gyerekeit diagnosztizálták hiperaktivitással, szenzoros integrációs bajokkal, asztmával és más egészségügyi problémákkal.

hírességek india pozitív gondolkodás

Tudtam, hogy a jóga javíthat minden élethelyzetben. Világossá vált számomra, hogy a társadalom óriási stresszt visz a gyerekek életébe, úgy érzem, hogy a stressz közegészségügyi kérdés, és úgy terjed, mint egy betegség. Szerettem volna tenni valamit, hogy segítsek. Így lettem jóga-oktató, és elkezdtem a Reddy szett jógát. Megtiszteltetés volt számomra, amikor Patti Tripathi felkért, hogy vegyek részt abban a különleges naptár-kampányban, mely a nők védelmében és jogaik kiemelése érdekében készült. Jogi pályám során korábban is a bántalmazott nőket védtem. 

Shruthi Reddy a különféle műhelyek és képzések révén ugyancsak felkészült a nagyváros kihívásaira. Ilyen a „Családi jóga”, „Egészséges az otthoni vacsora = Stresszmentesen étkezni” vagy a középiskolai és főiskolai hallgatók körében nagyon népszerű „Éberség és meditáció” című kurzusai. A felnőttek gyakran kérik a „Jóga + Egészségesen az íróasztal mellett” elnevezésű munkahelyi ebédprogramot, mely, mint a neve is sejteti, ebéd előtti jógázást jelent. Az ő jóga műhelyeiben a meditációé a főszerep, Shruthi Reddy hangsúkyozza, mennyire fontos az elme és a test kiegyensúlyozottsága. A meditáció mellett szanszkrit mantrákat is recitálnak.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 22

A világ egyetlen rasztás bárója

A BBC szerint Sir James Mallinson talán az egyetlen báró, aki raszta frizurát visel. Dr. James Mallinson egy érdekes figura. Etonban végzett, Oxfordban diplomázott, egy arisztokrata család tagja, aki felfedezte India lelkiségét és misztikáját. „Én egy szent ember barlangjában találtam magam, és nem néztem vissza” – mondja magáról. Indiában megkapta a mahant megtisztelő címet. A szanszkrit és a klasszikus indiai tanulmányok adjunktusa a londoni SOAS Egyetemen. Jelenleg a Jóga és jógik  című monográfiáján dolgozik. A siklóernyős repülést is kedveli.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson, a BBC szerint az egyetlen rasztás báró. Ráadásul oxfordi diplomája van. És természetesen jógi. 

Sir James Mallinson 1988-ban kezdte növeszteni a haját, amikor először utazott Indiába. Elbűvölte őt India szentjeinek lemondottsága, évekig együtt élt indiai aszkétákkal és jógikkal. Disszertációját is ebben a témában írta, mert számára bebizonyosodott India bölcsessége. Miután az Oxford Egyetemen tanulmányozta a szanszkritot, lefordított olyan ősi hatha jóga értekezést, mint a Siva Szamhita és mások. Ezen kívül ő a szerzője számos figyelemre méltó cikknek. Sir James felszentelt mahant, egy hindu vallási rend apátja. 1992-ben avatták be egy hindu szertartás során, a szerzetesi neve Dzsagadis Dász lett. 

Dr. Mallinsontól nem idegen a modern sport sem. Több éve érdeklődik a siklóernyőzés iránt, a mítikus jógikhoz hasonlóan repül a Himalája hegyei között. Ez egy olyan tapasztalat, amelyet rendkívül élvez, és szívesen megosztja a nagyközönséggel a Templom a felhőkben című dokumentumfilmjében.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson az egyik legnehezebb
jóga gyakorlat, a skorpió ászana közben.
Mint mondja, a jóga lényege mégis a testen túli
spiritualitás és lelki fejlődés.

Következzen itt néhány kiemelt részlet egy vele készült riportból. Elmondta, milyen szerencsésnek érzi magát, mert találkozhatott a gurujával. Éveket tölthetett vele Gujarat és Maharashtra állambeli ásramjaiban, és sokat utaztak együtt. Akkor már beszélte a hindi és szanszkrit nyelvet. Guruja és a vele való társulás nagy befolyással volt a tudományos munkáira. „Minden alkalommal, amikor látom őt, egyre jobban lenyűgöz, és én egyre jobban tisztelem” – mondta Sir James.

Ha az évek során együtt élsz valakivel – folytatta –, látod a gyengeségeit, és sok hibát találsz benne. Vele kapcsolatban ez nem így van, pedig összességében többet voltam vele, mint a feleségemmel és a gyerekeimmel, hiszen fiatalon ismertem meg. A feleségemet, aki akkor még csak a barátnőm volt, elvittem hozzá. Ő hihetetlenül jól vigyázott ránk, annyi szeretetet adott nekünk! Általa egy csodálatos társulásra nyílt lehetőségem, megismerhettem a jógik különböző csoportjait, indiai szent embereket, szádhukat. A Kumbha Méla is ezt adja, olyan, mint régi barátok összejövetele, akik régen látták egymást. A zenekarok, a beszélgetések, a szócsaták – nagyon szeretem az egészet.      

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson nem is volna igazi báró, ha nem kedvelné az extrém dolgokat. A siklóernyőzés az egyik kedvence.

Úgy tűnik Nyugat túlzott hangsúlyt helyez az ászanák gyakorlására és a test szépségére. Azt hiszem, az emberek különböző okok miatt kezdenek jógázni, de akik érdeklődnek a spirituális fejlődés iránt, azok tovább keresnek. Kiemelném Sheldon Pollock a Columbia Egyetem professzorának a szanszkrit nyelvvel kapcsolatos csodálatos munkáját. Részt vett történeti kutatásban is. Sokan feltételezték, hogy India szellemi élete a britek megérkezése előtt több száz évvel már teljesen statikus volt. Nos, Pollock összefogta a tudósokat, hogy megvizsgálják ezt. Szóval, két-háromszáz évvel a gyarmatosítás előtt is hihetetlenül ötletes és gazdag szellemi teljesítmény volt Indiában .

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Sir James Mallinson eredeti indiai környezetben, indiai szádhuk és jógik között. A kép bal szélén látható.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Egy bárónak bizony fogadásokon is részt kell vennie. Mégha jógi, akkor is.

hírességek filozófia pozitív gondolkodás hírek
Az oxfordi diplomás rasztás jógi jelenleg a szanszkrit és a klasszikus indiai tanulmányok adjunktusa a londoni SOAS Egyetemen.

.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 02

Egy guru gondolatai a jógáról

A jóga útja elvezet az igaz szeretethez. A jóga a Legfelsőbbel való összekapcsolódást jelent. Pénz, hatalom és nemi öröm által nem lehet a Legfelsőbbhez kapcsolódni. Az őszinte viszonyban szívvel és lélekkel közeledsz valaki felé. ​

Részlet Szvámí B.A. Paramadvaiti előadásából

guru jóga oktatás indiai bölcsesség hírességek filozófia

A valódi jóga leírása a Bhagavad-gítában olvasható. A jóga azt jelenti, hogy kapcsolódsz az Isteni tervhez. Sokan jógaoktatók szeretnének lenni. Mit is jelent ez? Elmész egy iskolába, ahol megtanítják, hogyan tudod a lábad perecformára hajtogatni, hogyan tudsz kézen vagy fejen állni? Ez tesz téged jógamesterré? Sokan azt gondolják, hogy ha jógaoktató leszek, akkor könnyen sok pénzt csinálok, nem kell többet dolgoznom, nem lesz többé főnököm. Mi lehetne ennél jobb? Természetesen lehetsz olyan jógaoktató, aki helyes hozzáállással szeretne az embereknek segíteni, de a legtöbben még a a jóga szó jelentésével sincsenek tisztában. 

Őszentsége Paramadvaiti Swami rendszeresen Magyarországra is ellátogat, ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk.

Tovább olvasom

júl 22

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

India legdrágább filmje, a Baahubali hatalmas kasszasikerré vált. „Az elme és a test fitt a jógával” – hirdeti a ma leghíresebb film, a Baahubali csapata. Két színész egyébként is elkötelezetten jógázik: Tamannaah Bhatia, aki egy harcos hercegnőt személyesít meg, és az egyik férfi szereplő, Tusshar Kapoor. Ők már a film megjelenése előtt útjára indították Bollywood ünnepelt jóga szakértőjének, Payal Gidvaninak a könyvét, melynek az írónő azt az alcímet adta: Komplett útmutató jóga nők számára.

film india jóga hatásai hírességek
Színészek Payal Gidvani jógás könyvének bemutatóján.

Baahubalit már nemcsak Indiában, de Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában és még jó néhány országban bemutatták. A rendező, S.S. Radzsamouli biztos volt abban, hogy történelmi filmeposza a közönség számára egy vizuális lakoma lesz. Szinte hihetetlen, de ez a látványos indiai film, mely az elvesztett trónjáért harcoló legendás hősről szól, az amerikai TOP 10-be is bekerült. A Guardian pedig így méltatta: csaknem tökéletes az egyensúly az akciók és a poézis között.

A gyönyörű Tamannaah – Payal Gidvani segítségével – már a forgatás előtt is jógázott, s elmesélte, hogy óriási különbséget tapasztalt, egyfajta holisztikus érzést: „A jóga az egyetlen tevékenység, amely segít, hogy ne csak fizikailag, hanem mentálisan is jól érezzem magam. Szóval nagy híve vagyok a jógának, olyan napi rutin számomra, mint a fogmosás.”

Tusshar első tapasztalatai nem voltak pozitívak, de később rátalált az ízére: „Úgy érzem, a jóga felszabadít, magabiztosabbá és nyugodtabbá tesz, teljes békét ad. Ez engem nagyon rugalmassá tesz, ezért soha nem fogom abbahagyni.”

Tovább olvasom

júl 01

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

James Cameron világhírű rendező, producer nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Titanic és az Avatar, ugyanakkor természetvédő munkája is közismert. Nevéhez fűződik a MUSE magániskola létrehozása is, melynek kialakításánál nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. A háromszoros Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas rendező komoly üzenetet tett közzé, amikor kijelentette: az igazi környezetvédőknek a jövőben szigorú vegánokká kell válniuk. Statisztikákra és a híres „Forks Over Knives” (Villa a kés fölött) filmre hivatkozva Cameron felhívta a figyelmet arra, hogy milyen környezeti károkat okoz a húsipar.

táplálkozás hírességek film megújuló energia
James Cameron, a Titanic és az Avatár rendezője szerint a tudatos környezetvédő vegán.

Cameron nemcsak a filmipar területén zseniális vagy környezetvédő aktivista, aki áttért a vegán étrendre. Az erőszakmentesség és környezettudatosság elve a gyakorlatban is megmutatkozik. A MUSE iskola környezetbarát anyagokból készült, a kertekben és az üvegházakban a konyhára termelnek növényeket. A tanításban nagy szerepet kap a környezettudatosság és a fenntartható élet. Inspirálja és felkészíti a fiatalokat, hogy a bolygó védelmében tudatosan éljenek önmagukkal és egymással egyaránt.

Nemrégiben öt, 30 láb széles „solar napraforgó”-t állítottak fel az általa alapított oktatási központban, mely várhatóan fedezi majd az iskola energia szükségletét. Ez egy napelemekből készült művészi tömb, melyet Cameron születésnapi ajándékként készíttetett felesége, Suzy Amis Cameron számára. Ő és a húga, Rebecca Amis pedagógus, egyben a MUSE társalapítója is. A design célja egy funkcionális művészeti darab kialakítása volt – mondta Cameron. – A forma az élet ünnepe, azt mutatja, hogy a napenergia lehet kreatív, a művészi tereprendezés része. Bárhol felállítható, bevásárlóközpontok előtt, köztereken, parkokban és iskolákban. (…) Azt hiszem, az embereknek egyéni szinten felelősséget kell vállalniuk. Amikor átrepülök Los Angeles felett, azt látom, hogy több száz hektáros háztetőt süt a Nap. Ez a megújuló napenergia ingyenes energia, ami veszendőbe megy.

Mindegyik napraforgót öt különálló keret alkotja, amelyeket egyedileg hegesztettek, majd összecsavaroztak, a 14 „szirom” a kerülete. Egy Nap nyomkövető rendszerrel kapcsolták össze, így folyamatosan szembenéz a fénnyel. A tervezés jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, de hogy bátorítsa a hasonló projekteket, Cameron azt tervezi, hogy a napraforgó designt közzéteszi az interneten, mint szabadon használható, módosítható alkotást, melyet számos formájában bárki megoszthat. 

Tovább olvasom

jún 25

A jóga tartja formában a Pókembert

Tobey Maguire, a "Pókember" boldog házasságban él, két gyermeke van. Jún. 27-én ünnepli szülinapját: Happy Birthday! És még valami: vegetáriánus és a jóga megszállott gyakorlója.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartásTobey Maguire 1992 óta vegetárius-vegán. 2002-ben az állati jogokért küzdő szervezet, a PETA révén őt szavazták meg a világ legszebb vegetáriánusának. Nem vagyok szuperhős, szeretem jógát – nyilatkozta egy riportban.
 
Elmesélte, hogy egy alkalommal, amikor megérezte a vásárolt sajtburgerben a szalonna illatát, nem tudta elképzelni, hogy a lemészárolt állatok így kerüljenek vissza. Akkor tért át a növényi alapú étkezésre. Szeret főzni, húsmentes változatos ételeket készít.
Közeli barátja a szintén vegán Leonardo DiCaprio. Barátságuk akkor kezdődött, amikor az Ez a fiúk sorsában együtt játszhattak Robert De Niroval.

A Golden Globe jelölést is kapott Tobey Maguire olyan filmekből ismert, mint az Árvák hercege, A remény városa, A nagy Gatsby, de a világhírnevet mégis a Pókember széria hozta meg számára. Bár soha nem olvasta a film alapjául szolgáló képregényt, és nem is kedvenc szerepe.
A Vágta c. film forgatása közben súlyos sérülés érte, melyből a komoly és rendszeres jógázás segítette ki, hiszen közben már folytak a Pókember 2. előkészületei, de a jóga a Pókember 3-hoz való felkészülésében is nagy szerepet kapott.
 
Közel vagyok, hogy vegán legyek – mondta egy alkalommal. Természetesen nem eszem tojást sem, de fogyasztok mézet és néha egy darab tejcsokoládét. A húsmentes táplálkozás soha nem volt nehéz számomra. Valójában gyerekkoromban igazán nehéz időszak volt, amíg húst ettem. Nem ítélem meg a húst fogyasztó embereket – ez nem az én dolgom –, de az egész dolog nagyon távol áll tőlem.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartás

Tovább olvasom

jún 22

Jóga világnapja cirkuszi bohócok nélkül

A nyári napforduló az északi félteke leghosszabb napja, egyben a Nemzetközi Jóganap ünnepe. 2014-ben az ENSZ közgyűlése Narendra Modi, indiai miniszterelnök javaslatára június 21-jét jelölte ki erre. Tegnap világszerte ünnepségsorozatok zajlottak. Újdelhiben Modi beszélt a jóga valódi jelentéséről. Fehérbe öltözött, nyakában az indiai zászló három színében pompázó sállal, nyugodt arccal és fürgén követte a 35 perces programot, melyet angol és hindi nyelven lehetett hallani és óriásvetítőn nézni az oktatókat

hírességek jóga világnapja
Narendra Modi India miniszterelnöke szerint ha a jóga lényege a hajlékonyság volna, akkor a cirkuszi bohócok lennének a legnagyobb jógik. 35000 ember jógázott együtt a miniszterelnökkel a jóga világnapján Delhiben

Részlet dr. Modi 2014 szeptemberében tartott beszédéből: „A jóga India ősi, 5000 éves hagyományának felbecsülhetetlen értékű ajándéka. Az elme, a test, a gondolat és a cselekvés egységét jeleníti meg, visszafogottságot és teljességet; az ember és a természet közti harmóniát, az egészség és jó közérzet holisztikus megközelítését segíti. Ez nem egy gyakorlat, hanem felfedezés: az önmagunkkal, a világgal és a természettel való egység átérzése. Életmódunk megváltoztatása és tudatossá válása még az éghajlatváltozás kezelésében is segíthet.”

Újdelhiben, a főútvonalon, hosszú sorokban 35.000 -37.000 ember terítette ki a szőnyegét, köztük a kabinet tagjai és külföldi diplomaták is. Több tízezer iskolás, bürokraták, háztartásbeliek, a katonák és hétköznapi emberek vettek részt a gyakorlatban, amely megismétlődött minden indiai állam fővárosában. Az indiai védelmi minisztérium közölte, hogy a katonák a Himalájában, és a haditengerészeti kadétok a hajókon szintén részt vettek a jóganap eseményeiben.

Nemcsak ezt a napot ünnepeljük – mondta Narendra Modi –, hanem az emberi elme képzését is, hogy elkezdődjön a béke és a harmónia új korszaka az emberiség javára. Az emberi jólét, a stresszmentes élet, a szeretet, a béke és a harmónia üzenete. „Van egy nagy tévhit, miszerint a jóga a fizikai rugalmasság. Ha ez így lenne, a cirkuszi bohócók lennének a legnagyobb jógik. A testhajlítások, a rugalmasság nem jóga. Az ászanák, a pózok, csak egy kis része az egész koncepciónak, a jóga teljes útja nagyon hosszú... Mi kísérletet tettünk arra, hogy ma elkezdjük.” – fejtegette a miniszterelnök.

Magától értetődik, hogy nemcsak Indiában, de szerte a világon, 192 országban (ebben 47 iszlám ország is szerepel) vettek részt az emberek a jógarendezvényeken. Washington DC-ben, Tokióban, a Sydney Operaház előtt, Szingapúrban, a Temze partján vagy a párizsi Eiffel-torony mellett. Természetesen Magyarországon is ünnepeltek a jógások rengeteg jógaközpontban.

hírességek jóga világnapja
A jóga világnapja alakalmából a Bharata Kultúrtérben is egész napos jóga rendezvényt szerveztek.

Tovább olvasom

jún 18

Egy orvos, aki jógát ajánl a betegeinek

A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve. 

Tovább olvasom

jún 08

A pilóták, a légiutas-kísérők és a miniszterek is jógáznak

Az Air India hivatalos közleménye szerint az újonnan képzett személyzet minden tagjának reggel 6:30-kor jógaórákon kell részt vennie. Majdnem 400 alkalmazottat érint a rendelet. Ezzel egyidőben a Modi-kormány is nagyszabású jóga rendezvénysorozatot tervezett, ahogy a miniszterelnök fogalmazott: a jógát egy globális tömegmozgalommá kívánja tenni. 

hírességek jóga világnapja egészség hírek india
 
A pilóták és a légi utaskísérők képzési programjába azért vezettük be a jógaórákat, mert úgy gondoljuk, hogy a jóga mellé egyfajta fegyelem is társul, segíti a munkahelyi együttműködést, és stresszoldó hatása is van – mondta a légitársaság egy magas rangú vezetője.

Narendra Modi, aki nemcsak vegetariánus, de maga is naponta jógázik, nagyon komolyan veszi a jóga népszerűsítését. Azt is elmondta, hogy kevés alvásra van szüksége, és képes sokáig dolgozni. A Jóga Világnapja (Nemzetközi Jóganap) az ő kezdeményezése. Köztudott, hogy kormányalakításkor kinevezett egy minisztert, akinek a hagyományos gyógymódok és gyógyszerek valamint a jóga a területe. Május 28-án Mr. Modi a közösségi médián keresztül kérte fel újra az indiaiakat, hogy segítsék elő az első Nemzetközi Jóga Nap sikerét.
 hírességek jóga világnapja egészség hírek indiahírességek jóga világnapja egészség hírek india
A Miniszterelnöki Hivatal körlevelet küldött minden magas rangú munkatársnak, és külön felkérte őket a jóga világnapi rendezvényen való részvételre. A 35 perces jóga demonstrációs programra 35.000 embert várnak. A június 21-i fővárosi szabadtéri jóga programon maga a miniszterelnök is részt vesz majd. A kormánytisztviselők a gyakorlás elősegítése érdekében képzési DVD-t és füzeteket kaptak azzal a megjegyzéssel, ha napi 15-20 percet gyakorolnak, akkor jól felkészülhetnek a nagy napra, és ez a jó tapasztalat majd a saját hasznukra válik. 

Tovább olvasom

máj 29

Paul McCartney a Húsmentes Hétfőért

A világ 35 országa vesz részt a Meat Free Monday nevű különös kezdeményezésben. Az öt évvel ezelőtt útjára indított Húsmentes Hétfő egyik mozgatórugója Paul McCartney, aki a vegetáriánizmus és az erőszakmentesség nagy szószólója.

hírességek táplálkozás erőszakmentességA Húsmentes Hétfő nevet viselő kezdeményezés szóvivője Paul McCartney, egykori Beatles tag, híres és elszánt állatvédő, több évtizede vegetáriánus. A Húsmentes Hétfő megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy saját, valamint a Föld egészsége érdekében minden hétfőt tegyük húsmentessé. McCartney szerint a hét eleje a legjobb időpont erre. Egyrészt azért mert a hétvégén szinte senki sem szab határt az étvágyának és nem válogatja meg mit és mikor eszik, valamint jó kezdése a hétnek, ami rendszert vihet az életünkbe. Aki emellett hithű katolikus, akkor ezt a „lemondást” kiegészítheti a pénteki böjttel. „Egy nap bűnbánat és emlékezés Jézusra, egy nap pedig a Földanyának és saját egészségünknek”- mondta.

Szép számmal akadnak hívei a kezdeményezésnek. Jamie Oliver odáig ment, hogy példát állítva, 3 nap húsmentes napot tart. „Nem vagyok vegetáriánus és szeretem a húst, de tudom, hogy az egészségem érdekében ez a legjobb döntés. Emellett azon munkálkodom, hogy a jövő generációnak megmutassam a túléléshez vezető utat.”- nyilatkozta Jamie Oliver.
Woody Harrelson csak annyit mondott, hogy próbáljuk ki, hátha tetszik. Egy biztos, a Föld hálás lesz érte.
Színészek, politikusok, sportolók hosszú sora fémjelzi ezt a növekvő kezdeményezést. Csatlakoztak civil szervezetek, iskolák, éttermek is.

Paul McCartney Meat Free Monday c. kampánydala - Beatles utánérzés őrület!

Érdekes folytatása ez Wilson Woodrow amerikai elnök (1913-1921) akkori propagandájának, miszerint mindenkinek kellene egy húsmentes napot (ő a keddet választotta), valamint naponta egy húsmentes étkezést tartania. Ez heti kilenc olyan étkezés, amikor önmegtartóztatást gyakorolva a szegények javára mond le a nép. Ezt a hagyományt Herbert Hoover elnök is folytatta, kiegészítve a szerdai gabonamentes nappal. Ezt nem csak a családok, de az éttermek is átvették, aminek a következménye az lett, hogy a New York-i hotelek közel 100 tonna húst tudtak szegény családok és a háború sújtotta területekre adományozni. A kezdeményezés újra éledt a II. világháború idején.

A Húsmentes Hétfő ugyan nem feltétlenül a szegények megsegítését és nem is az áldozat bemutatását tűzi ki célul alapvetően. Sokkal inkább az ember és a bolygónk jólétét teszi meg első számú szempontként. Aki teheti, legalább ezen az egy napon fogyasszon kizárólag növényi táplálékot. Egészségünk és bolygónk érdeke is az erőszakmentesség jegyében. Legyen szép hétfője - jó étvágyat hozzá!

Tovább olvasom

máj 27

Teret és időt minden élőlénynek!

Rudolf Steiner filozófus és polihisztor a Jövőbe tekintés című munkájában arról ír, hogy a közeljövőben minden olyan állat ki fog halni, ami emberi fogyasztásra alkalmas. A jövő nemzedéke a mai társadalomról úgy fog beszélni, mint ősi társadalom, ahol az emberek még húst fogyasztottak.

filozófia hírességek erőszakmentesség táplálkozás
Rudolf Steiner filozófus és polihisztor, a teozófia megalkotója

Rudolf Steiner hazánkban is egyre népszerűbb. Többen a Waldorf pedagógia megalkotójaként ismerik. Negyven éves korábban lett vegetáriánus. Ezt a döntését emberi progressziónak nevezte. Elhatározásában nem volt semmilyen kényszerítő hatás, sőt úgy gondolta, hogy ez elkerülhetetlen lépés az emberi fejlődés előrehaladása során. Elmélete szerint az ételek lebontásához és hasznosulásához az emberi szervezet az anyagi enzimeken kívül, különböző energiákat mozgósít. A hús elhagyásával ezen energiák egy része felszabadul, ami lehetővé teszi, hogy más területeken hasznosítsuk azokat. Steiner kiemelte, hogy az ily módon felszabaduló energia hasznosítható akár sport tevékenységre is, de ezeknek az energiáknak a segítségével magasabb szellemi célok elérése válik sokkal egyszerűbbé, könnyebbé. A buktatója a dolognak az, hogyha nem kezdünk semmit ezzel az úgymond felesleges energiával. Elmélete szerint a vegetáriánus életmód lehetőséget ad mindazoknak, akik az élet valódi értelmét keresve magasabb rendű célokat tűznek ki maguk elé.

Steiner filozófiájának másik alapját képezi, hogy minden élet itt a földön össze van kapcsolódva fizikai, szellemi és kozmikus értelemben egyaránt. Minden élőlénynek joga van, hogy teret és időt kapjon élete céljának eléréséhez.
A vegetáriánus életmódban a növényi életformáknak meghagyjuk ezt a teret és időt. Ezt nem nehéz megérteni, hiszen ha egy alma vagy egy répa megérik, utána már csak idő kérdése és az enyészeté lesz. Ezzel szemben az állatmészárlás nem csak felesleges, de könyörtelen is abban az értelemben, hogy évekkel, akár évtizedekkel rövidíthetjük meg az életüket. E mellett nem csak időt nem kapnak, de életterük sem optimális a legtöbb esetben.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik szeretik a vegetáriánus ételeket, sőt még maguk is lennének vegetáriánusok, de úgy érzik, nincs kellő akaraterejük, vagy kellő motivációjuk a döntés meghozatalára. Legtöbbször ez azért történik, mert úgy gondolják, hogy egyéni elhatározásuk nem gyakorol különösebb hatást az állatok szenvedésének megakadályozására, sem a társadalom, sem környezetük hozzáállásában. Rudolf Steiner szerint ez bizony nagy tévedés. Ha valaki meghoz egy döntést annak érdekében, hogy miképp akarja élni az életét, az hatalmas változást indít el először a szűkebb, majd a tágabb környezetében. Húsfogyasztás nélkül sikerülhet magasabb tudatszintre emelkednünk, szélesebb látóteret kapni ahhoz, hogy hozzájárulhassunk magunk és környezetünk jólétéhez. Mert az erőszakmentesség ereje felbecsülhetetlen. Ez Rudolf Steiner üzenete.

Tovább olvasom

máj 05

Liszt Ferenc titkos élete, avagy a zenélő hátfájás kivesézve

Nem kell aggódniuk Liszt Ferenc rajongóinak. Eszünk ágában sincs bántani a világ egyik legkiemelkedőbb zongoristáját. Segítségét kérjük csupán a zenészek és minden ülőmunkát végző érdekében. Ugyanis akárhányszor is ránézek a Liszt Ferenc téren található, egyébként gyönyörű és intuitív Liszt-szoborra, belső késztetést érzek a nagy mester valószínűsíthető hátfájásának megszüntetésére, mely a háttartás korrigálásával és néhány rendszeres gyakorlattal orvosolható lett volna.

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Marton László (1925-2008) Kossuth-díjas művész Liszt-szobra valóban remekmű. Kifogásolhatatlan. A mi szempontunk most viszont nem is Márton László alkotása, nem is Liszt zenéje, hanem a szinte mindenkit érintő helyes testartás ülés közben. A szoborban megformázott háttartás tulajdonképpen tanulságul szolgálhat az utókornak. Mire kell vigyázni ülés közben? Hogyan üljünk, hogy messziről elkerüljön bennünket a hátfájás? Nézzük hát a részleteket.

A szoborra nézve egy kimondottan hanyag és rossz tartást, tipikusan görbe hátat láthatunk. Ez mégsem teljesen igaz. Liszt Ferenc testtartása ezen az ábrázoláson tényleg nem szép, viszont teljes egészében nézve, a talpaktól a feje tetejéig szemlélve megérthetjük miért is ülünk rosszul a széken.

Kezdjük a lábfejeknél. Mindkét talpa a földön helyezkedik el, párhuzamosan előrenéző lábfejekkel, és a térdei derékszöget zárnak be. Ez bizony tökéletes! Széken elhelyezkedve ennek kéne a normálisnak lenni. Így a terhelés egyenletesen oszlik el a talpakon, és az ízületeken. Innen már csak egy apró pici mozzanat kéne a tökéletes üléshez. Sajnos nála pont ez hiányzik.

helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Ha megnézzük oldalról, a medencéje be van billenve, tehát a keresztcsontjára hátragördülve ül. Ez a tipikus hiba az ülőhelyzeteknél, mivel a medence kibillent helyzetben van, így a gerincet sem tudjuk egyenesen tartani, és begörbül. A megoldás, hogy az ülőcsontokon kell elhelyezkedni, nem véletlen az elnevezés, ebben az esetben a gerinc is el tud rendeződni a természetes görbületeiben, és egyenes meg tudjuk tartani a has és hátizmok segítségével. Érdemes megfigyelni, amikor az ülőcsontokon ülünk, a hasizmok is feszesebb állapotban vannak, van tartás a törzsben.

A második hiba, ami miatt ennyire púpos lett a háta, a fej előreesése. A fej súlya húzza lefelé, ezért a hát egyre inkább begörbül a felső háti szakaszon. Ahogy a fej nehezedik lefelé, előreesnek a vállak, ez még jobban fokozza a háti szakasz megnövekedett görbületét.

Mint mindenben, a hátfájás kialakulásában is a legfontosabb a megelőzés. A helyes álló és ülő testtartás segítségével pedig bizony nem alakul ki a hátfájás. Ha pedig már kialakult, mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. Nem szabad elbagatellizálni és mindenféle gyakorlatot végezni. Mindenképpen meg kell állapítani a hátfájás okát. A személyre szabott gyakorlatok csak ezután következhetnek. 

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

A hátfájósoknak, lovasoknak, és persze Bud Spencer rajongóinak ajánlom figyelmébe korábbi cikkem, mely Bud Spencer háttartását elemezzük ki.


 

Tovább olvasom

jan 09

Madonna, a jóga popkirálynője

Madonna képeit nézegetve egy dolog egészen nyilvánvalóvá válik: teste tökéletes. Vajon mire figyel oda testtartásánál, és hogyan vált teste ilyen gyönyörűvé? Mi az, amit másként csinál az átlagemberhez képest, hogy ennyire átlagon felüli teste van 62(!) éves korában is? Azt hiszem, mindenki olyan szép testalkatú szeretne lenni, mint Madonna. A baj az, hogy legtöbben munka nélkül szeretnének eredményeket. Munka nélkül rengeteg pénzt, erőfeszítés nélkül egészséget és jó alakot, gyakorlás nélkül hírnevet. Egy fontos alapigazság húzódik meg minden siker mögött: a kitartás.

Szabó Szilvia Jógamájá írása

napüdvözlet hírességek jóga gyakorlatok szépség

A jóga gyakorlását leggyakrabban azért kezdjük el, mert valamilyen pozitív változást remélünk elérni vele, pl. elmúlik a hátfájás, megszűnik a depresszió vagy a stressz, javul a testtartás, rugalmasabb és lazább lesz a test.

„Az erőfeszítés csak akkor nyeri el méltó jutalmát, ha ez ember semmiképp sem adja fel.” Napoleon Hill

Manapság nagyon népszerűek a bonyolult jógapózok, ma már sokan azért kezdik el a joga gyakorlatok végzését, hogy minél több ilyet megtanuljanak. De ezek is akkor lesznek igazán elismerésre méltóak, ha könnyedén végezzük a jóga ászanák gyakorlását. Ezt látni Madonna jógagyakorlásán is.

Köztudott, hogy jógázik, és 50 év fölött is fantasztikus formában van. A tartása egyenes, nagyon szépen kidolgozott izomzattal rendelkezik, megjelenése magabiztosságot, erőt sugároz. A képen nehéz jógapózok végzése közben látható, de ezeket is elegánsan, kisimult arcizmokkal, erőlködés nélkül, könnyedén hajtja végre. Látszik, hogy nem kezdő a jógában, de szép példája, hogy hova lehet eljutni kitartó munkával.

Még ebben a nehéz jóga gyakorlat közben is látható, hogy a vállai helyesen, lazán le vannak engedve, nyaka hosszú – nem behúzott, és fejét nem lógatja előre. Pont ezzel ellentétes módon tartja magát az, aki tartáshibával küzd  a mindennapokban, hát még ha egy ilyen nehéz jógapózba kéne elhelyezkednie.

A képen látható jóga gyakorlatok közben Madonna izmai tónusban vannak, tartanak és dolgoznak, ugyanakkor elengedi belőlük a feszültséget és természetes tud maradni a tartás.

Ha a test merevebb, rugalmatlanabb, de nyújtani, lazítani szeretnénk, gyakran esünk abba a hibába, hogy még görcsösebbé válunk, amikor nekiállunk gyakorolni, mert nincs elég türelmünk fokozatosan fejlődni. Ennek eredménye, hogy még tovább rövidülnek az izmok, ahelyett, hogy megnyúlnának és tartásunk a hétköznapok során is a természetesség helyett merevvé válik.

A megoldás az, ha helyesen kitűzött célt állítunk magunk elé, betartjuk a fontos alapelveket, mint amilyen a fokozatosság, a rendszeresség, a türelem, a test korlátainak tiszteletben tartása, és ami a legfontosabb: a kitartás.

Egy kis amerikai humor és show - Madonna nem csak gyönyörű testét, de humorát is megőrizte a jóga gyakorlatok végzése közben. Nézd meg Madonnát, ahogyan napüdvözlet gyakorlatsort tanít. A gyakorlat végén többek között azt is megtudhatod, hogy hetente 6 nap jógázik legalább 20 percet, de ha csak teheti, napi két órát.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 01

Kungfu jóga - amikor Hollywood és Bollywood összefog 

A két nagyhatalom, Kína és India között megállapodás jött létre három közösen készítendő filmről, mely ötvözi a kínai harcművészetet és az indiai kultúrát. Két neves színész, Jackie Chan és a bollywoodi Aamir Khan játsza a főszerepet. Csak egy szokásos akciófilm kerül a filmvászonra, vagy a harcművészeti kultúra és a jóga bölcsessége is megmutatkozik majd?  

jóga videó hírek hírességek film

Az első film címe Kungfu jóga lesz, mivel a Kungfu az egyik legkiemelkedőbb harcművészeti technika Kínában, a jóga pedig szorosan hozzátartozik az indiai élethez. Mindkettő lehet csupán erőgyakorlat, de lehet életvitel, komoly filozófiai háttér is.

A második film története Xuanzang, a VII. században élt buddhista szerzetes különös élete kötül forog. Xuanzang tudós, utazó, és fordító volt. Állítólag volt egy álma, mely meggyőzte őt az Indiába való vándorlás fontosságáról, bár abban az időben tiltották a külföldi utazást. Mégis eljutott Indiába, hogy tanulmányozza a buddhizmust, majd visszatérve hazájába szanszkritról kínaira fordította a buddhista szent iratokat.

A harmadik filmről még nem árultak el sokat a kínai médiahatóságok, tervezett címe Pusztítás Indiában, és egy filmsztár, Wang Pao Csiang rendezi.

Az viszont sokkal izgalmasabb téma, hogy vajon a koprodukció mennyire lesz mindkét ország megelégedésére. Vannak ugyanis kényes pontok, hiszen nem is olyan régen Kína és India még hadban állt egymással. Az is lényeges kérdés: mennyire tudja majd a fim visszaadni mindkét kultúra nagyszerű vonásait, úgy dicsőítve sajátját, hogy az ne sértse a másik érdekeit.
E két nemzettől független nagyközönség szintén érdeklődve várja, vajon milyen kulturális értékeket tükröznek, milyen üzenetet közvetítenek majd. 

jóga videó hírek hírességek film

Tovább olvasom

dec 22

Bud Spencer, Terence Hill és a hátfájás

Ki ne kezdene mosolyogni Bud Spencer és Terence Hill neve hallatán? Viszont hiába is keresnék filmjeik között a „hátfájás" nevű, megleckéztetésre ítélt rosszfiút. Igaz a "helyes testtartás" sem Bud Spencer filmbéli figurájához illő. Két főhősünket most a helyes testtartás szempontjából szeretném kipellengérezni a jóga tudományának eszközeivel. Ne ijedj meg, nem egy véres krimit fogsz olvasni, melyben mindenféle eszközökkel bárkit is kipellengéreznének a szégyenoszlophoz. Ehelyett segíteni szeretnék, hogy a hátfájás messzire elkerüljön. Nem kell ehhez más, mint tudatossá válni. De hogyan?

Azzal tisztában vagyunk, hogy nem is akármilyen színészekről és sportolókról lévén szó, minden bizonnyal testtartásuk a civil életben nem hagy kívánnivalót maga után. A 85. születésnapját ünneplő Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli fiatal korában versenysportoló volt az úszás és a vízilabda világában. A Terence Hill művésznevet viselő Mario Girotti 75 évesen sem panaszkodhat egészségére, így hátfájás sem gyötri.

helyes testtartás derékfájás hátfájás jóga kezdőknek hírességek
Mindannyiunk kedvencei, BudSpencer és Terence Hill. A helyes testtartás még nekik is fontos.  Ha a forgatás után is ilyen görbe háttal ülnének, akkor garantált a hátfájás!

A filmrendező képbeállítása közben nyilván nem a helyes háttartás a fő szempont, hanem a kép: hogy a színészek éppen a szemtelen lezserséget sugározzák, miközben a ló is jól látszódik.

Nem így van ezzel a mindennapi élet embere. A fényképen úgy-ahogy kihúzza magát, de a civil életben bizony ülés vagy járás közben helytelen testtarásával megalapozza közelgő pokoli napjait - a hátfájás és a porckorongsérv jövőjét.

A képen látható mindkét testtartás kirívóan hibás, és nagyon tipikus. Bud Spencer előre esett vállaival a túlterhelt, nagyon stresszes életet élő emberekre jellemző leginkább. Terence Hill pedig a legelterjedtebb görbe hát ülésmódot mutatja be: autóban, tv nézés közben, fotelben olvasás, társas összejövetelek, beszélgetések alkalmával, de az irodákban, ülő munkát végzőknél is ennek az ülésnek egy variációját fedezhetjük fel.

Bud Spencer tartása előredöntött. Ez a testhelyzet határozza meg leginkább a hétköznapi tevékenységeinket, fogmosás, tisztálkodás, olvasás, evés, írás, számítógép, munka, házimunka, kerti munka és még sorolhatnám. Ezekben a tevékenységekben mindig előredöntött helyzetben vagyunk - helytelenül.

Ahogy előre dől, a hasizmok nem tartanak, a vállak előreesnek, a mellkas behorpad, a hát begömbölyödik. Ennek hosszú távú következménye, hogy megrövidülnek a mellizmok, túlnyúlnak a hátizmok, a gerinc háti szakaszának görbülete megnagyobbodhat, kialakul a púpos hát és a görbe hát, a hasizmok pedig elgyengülnek. Tipikus stresszes tünet, amikor felhúzzuk a vállakat, ilyenkor bekeményednek az izmok, túlfeszülnek. A fej is előrelóg, így a nyaki csigolyák is közelednek egymáshoz.

Terence Hill által bemutatott ülőhelyzetnél a fő probléma, hogy nem az ülőgumókon ül, hanem hátragurul a keresztcsontra, a medence kibillen a helyes pozícióból, így a gerinc alátámasztása nem megfelelő. A csípő túlfeszül, a hát teljes hosszában meggörbül, amit a fej előrebillenése tovább fokoz. Főleg az ágyéki csigolyák közelednek, így a jövőbeli hátfájás megalapozva.

Nem is gondolnánk, hogy akár az ülőmunka végzése közben, akár a járás közben mennyire könnyen kibillenünk a helyes testtartásból – megalapozva ezzel a hátfájás felé vezető utat. Helyes testtartás elhanyagolása eredménye garantált hátfájás vagy derékfájás.

Tovább olvasom

12
»

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!