Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
ápr 18

A helytelen gondolatok teszik az embert boldogtalanná

Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 29

Az üzleti elit kedvenc időtöltése

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

Tovább olvasom

márc 08

Ősi törzs leszármazottja az ájurvédikus gyógyító

Dr. Vaidya Priyanka egy olyan 720 éves múltra visszatekintő keralai törzsből származik, ahol a nők ájurvédikus gyógyítók voltak. Manapság az Ájurvéda elvei szerint a világ minden táján praktizálnak orvosok. Priyanka azt tanítja, hogyan lehet integrálni a különböző alkalmazásokat, az ősi tudomány és a jóga mellett a Nyugat eredményeit. 

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Vaidya Priyanka
ájurvédikus gyógyító

Dr. Priyanka egy köztiszteletben álló ájurvédikus gyógyító. Azt vallja, hogy a gyógynövényes olajmasszázs, az aroma- és színterápia, a jóga, a vegetáriánus táplálkozás mellett a zene, a főzés, a tánc és a testmozgás is a meditáció része lehet, mely saját gyógyító utazásuk részeként segíti az embereket a mindennapi életben. Az ügyfelei megismerkednek a különböző természetű élelmiszerekkel, valamint azok egészségben betöltött szerepével. Megtanulják, miként használhatják az ájurvédikus belső tisztító, méregtelenítő és fiatalító technikákat az egészség helyreállítása érdekében.
 
Az Ájurvéda az optimális fizikai, mentális és lelki jólét érdekében ad gyógyító és megelőző intézkedéseket. Arra tanít, hogy mindenki felelős a saját életéért és a gyógyulásáért. Dr. Priyanka azért küzd, hogy támogassák az ájurvédikus egészségügyi alapellátást Indiában az ország egész területén. A The Times of India a közelmúltban idézte egy tanszékvezető véleményét, miszerint 200 évvel ezelőtt jobb volt az egészségügyi alapellátás a vidéki területeken, mert minden háztartásban voltak helyi gyógynövények, ismerték a használatát, és megoldottak minden kisebb egészségügyi problémát.
 
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, de emellett Indiában, Európában és Amerika több városában is tart előadásokat. Emellett egy hiteles Marma-terápia gyógyító. A Marma-terápia több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A kínai akupunktúrás kezelés elődje, eredete Vaidya Priyanka szülőföldje, Kerala. A marma energiaközpontokat jelöl, a szanszkrit szó, jelentése: rejtett, érzékeny pont.

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, világszerte tart előadásokat az ájurvédikus gyógyításról. Vegán főzőtanfolyamain az erőszakmentes táplálkozást is hírdeti.


 

Dr. Priyanka a vegán étkezés híve, AUM Cuisine, vagyis Om-konyha néven saját főzőtanfolyamot indított. Azt vallja, hogy az egészséges élet az egészséges táplálkozással kezdődik. Az elmúlt évben előadásokat tartott a világ vegán csúcstalálkozóján is. Hiteles holisztikus egészségügyi orvos, aki tagja az amerikai kábítószer ellenes társaságnak is. Aktívan részt vesz számos non-profit vállalkozásban.
 
A jóga oly megnyugtató... Néha el is lehet közben aludni! A modern gyógyászati ​​ipar tett jó lépéseket – magyarázza Vaidya –, azonban meg kell értenünk, hogy a gyógyszerek szedése nem az egyetlen módja bizonyos betegségek kezelésének, ráadásul igen káros mellékhatásuk is lehet. A természetes, ájurvédikus gyógymódok és a jóga javítják a betegek egészségét, s az életstílusukat egyaránt.
 
Az egészséges állapot az elme/test kapcsolat egyensúlyán nyugszik. Csakis belső rendezettség esetén beszélhetünk testi jólétről. Ezért az ájurvédikus gyógyítók felhívása elsősorban a meditáció és a jóga gyakorlására, valamint az étrendi változtatásokra, az erőszakmentes vegetáriánus étrendre vonatkozik. Ezek segítik a betegségek megelőzését.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

márc 01

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!

A jóga pozitívan hat az agyra, különösen arra a részre, amely egyesíti a gondolatokat és az érzelmeket, valamint arra, amely szabályozza a félelmet és a szorongást. Dr. Mádhav Gojál, a Johns Hopkins orvosi szakértője és dr. B. Khalsa, a Harvard Medical School adjunktusa klinikai vizsgálataik révén, egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: a jóga jelentősen segíti a szorongásban, depresszióban szenvedő beteget. A szorongók számára az orvosok egyre inkább javasolják a jógát. Meggyőző bizonyítékok azt mutatják, hogy segíti a stressz és a hangulati zavarok feloldását.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Egyesült Államok egy hihetetlenül ideges nemzet. Az orvosok gyakran írnak fel nyugtatókat, melyek nagyobb dózisban vagy rendszeres szedéskor álmosságot, szédülést, zavartságot, emlékezetkiesést, sőt rémálmokat okozhatnak. Ahogy a gyógyszerek mellékhatásairól szerzett tudás gyarapszik, egyre több embert érdekel a nem gyógyszeres, alternatív kezelés. Van bizonyíték arra, hogy a jóga valóban segít, és nem csak a tünetek kezelésében, mint a tabletták. A Harvard kutatói egy országos, reprezentatív elemzést is közzétettek. Megállapították, hogy a kérdezettek 3 százalékának (6,4 millió amerikai) azt tanácsolták az egészségügyi szakemberek, hogy végezzék a test-elme terápiákat, vagyis a jógát és a meditációt
 
A legújabb tanulmányok megmutatják a jóga és a meditáció fizikai és pszichológiai előnyeit. A kutatások során kiderült, hogy a jóga befolyásolhatja az agyban a GABA, a Gamma-aminovajsav szintjét. A stressz egyensúlyvesztést okoz, a GABA elégtelen működését. Ez megfigyelhető a szorongásos, a poszt-traumás stressz rendellenesség és a depresszió esetében is. A GABA segíti az izmok ellazulását és regenerálódását, védi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. A jóga csökkenti a stressz okozta túlzott ingerlékenységet, javítja az idegrendszeri egyensúly-hiányt – állapította meg Chris Streeter, a Bostoni Egyetem pszichiátria professzora. Az egyetem kutatói összehasonlítottak két, stressz problémákkal küzdő betegcsoportot. A 12 hetes jóga-tréning megnövelte az agyban a GABA szintjét, sokkal nagyobb mértékben, mint a naponta sétáló, de nem jógázó kontrollcsoport esetében. Már egy óra jógázás után jelentősen megnőtt a GABA szintje.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. Mádhav Gojál, meditációt 
kutató orvos.

Akik egy kicsit is ismerik a jóga és a meditáció valódi mibenlétét, tudják, hogy egyik sem a fizikai világban kezdődik, és nem ott ér véget. Nem véletlen, hogy számtalan kutatóorvos választja kísérletei témájául. A Johns Hopkins Egyetemen is komoly csapat érdekelt ebben a témában.
"A meditációt már évtizedek óta vizsgálták, de tudni akartuk, hogy tényleg jobb-e, mint a placebo-hatás" – mondta dr. Mádhav Gojál, kutató orvos és gyakorló belgyógyász. – "Ha az élet egy kellemetlen változást hoz, mint a válás vagy a munkahely elvesztése, az sok esetben depresszióhoz vezet. Ez azt jelenti, hogy gondolataim állandóan ezen a témán függnek. A kavargó gondolatokat szabályozni kell, s ez az élet minden területére igaz. Aki elengedi a negatív gondolatmintákat, a fizikai feszültséget is elengedi, és megnyitja szívét a gyógyulásnak. Egyesek úgy vélik, a meditáció azt jelenti, valaki csak ül csendben, és nem csinál semmit. Ez nem igaz. Ez egy aktív edzés, az elme tudatosságának növelése."
 
Ő és kutatócsoportja 47 meditációs vizsgálatot végzett 3515 önkéntes bevonásával, akik nem szenvedtek klinikai depresszióban. Nyolchetes meditációs kurzuson vettek részt. Ezután fokozott javulást tapasztaltak a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésében. Egy 2 éves periódus alatt végzett szisztematikus áttekintéskor bizonyítékokat találtak arra, hogy a meditáció segíti feloldani a stressz tüneteit és a szorongást. Javulást tapasztaltak a vitalitás, szociális működés, a negatív és pozitív érzelmek, a memória vagy koncentráció terén egyaránt.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. S.B. Singh Khalsa, orvos - 
jógaterapeuta.

Dr. S.B. Singh Khalsa Torontóban szerzett doktori diplomát, az orvostudományon belül a jógaterápiára szakosodott. 2006 óta a Harvard Medical School adjunktusa és a Kripalu Jóga- és Egészségközpont igazgatója. Több mint 40 éve jógázik, és okleveles jógaoktató is. Dr. Khalsa klinikai kutatásokat végez a jóga és a meditációs gyakorlatok hatékonyságával kapcsolatban. A vizsgálatok témája: a jóga hatása álmatlanság, poszttraumás stressz és szorongásos zavarok esetében. A jóga előnyeiről készült értékelése bekerült az egyetemi tananyagba. Dr. Khalsa a Nemzetközi Jógaszövetséggel is együttműködik a jógaterápia kutatásának előmozdítására. Hamarosan megjelenik Jóga alapelvek és gyakorlatok az egészségvédelemben c. orvosi tankönyve. 
 
Dr. Khalsa több mint egy évtizeden át végzett klinikai kutatásokat a jóga és a meditáció hatásairól. Meggyőző tudományos bizonyítékokat szerzett arról, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket: 
• Csökkenti a stresszt, a szorongás, a depresszió és az álmatlanság tüneteit.
• Az agy memóriáért felelős részei erősebbé és élesebbé válnak. 
• A jóga rendszeres gyakorlása csökkentheti a pulzusszámot és a magas vérnyomást, növeli a tüdő kapacitását.
• A hangulati ingadozásokat javítva elősegíti a mentális egészséget.
 
Vajon a jóga tényleg csökkenti a stresszt? Boldogabbá válunk már napi 10 perc meditálás után is? A tudomány is határozott igennel felel. 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

feb 12

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

Ki gondolta volna, hogy Marilyn Monroe vagy Elvis Presley bármilyen formában is kötődött India jógavilágához? Pedig bizony a képek magukért beszélnek. A hírességek között mai napig hódít a jóga. Van, aki divatból csinálja, van, aki az egészsége érdekében, esetleg egy filmszerep miatt, és szerencsére előfordul az is, hogy valaki megérti a jóga lelki tartalmát, ezért a belső utazás miatt követi. Az sem baj, ha ez csak rövid ideig tart, a fontos, hogy elkezdődik. Az elmélyült jógagyakorlás előbb-utóbb követi majd.

hírességek egészség jóga képek szépség
A jóga nem újkeletű divat nyugaton.  Marily Monnroe aszanái árulkodnak a hippy korszak előtti amerikai jógatörténelemről

hírességek egészség jóga képek szépség

Persze mindenki szívesen nézi Marilyn Monroe 1948-ban készült fotóin a jóga pózokat. A szépség mindig vonzó. Annak idején Elvis Presley énekelt a jógáról. Nem az ő hibája, hogy igazán gyenge volt a dalszöveg. Ha napjaink csillagait nézzük, a pop sztár, Christina Aguilera 2012-es Lotus című albumát is a jóga ihlette. A legtöbben, amikor arról olvasnak, hogy olyan sztárokra, mint a Vámpírnaplók Elenája, a szépséges Nina Dobrev imád jógázni, akkor egy kicsit felfigyelnek magára a jógára is.

hírességek egészség jóga képek szépség
Elvis Presley a jógáról énekel

Jennifer Anistonnak a jóga a kedvenc mozgásformája, de ő már komolyabban foglalkozik vele. 2005 óta hetente 3-4 alkalommal a jógatanárnőjéhez megy. A First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni. 50. születésnapja után állóképesség növelésére több jógát, kevesebb kardió edzést választott. A háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas, csodálatos Meryl Streep a Veszélyes vizeken forgatása előtt komoly jógagyakorlásba fogott, s úgy megkedvelte, hogy később is folytatta.

hírességek egészség jóga képek szépség
Az amerikai First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni.

Kim Kardashian is jól mutat a fényképen fa pózban, csak a hozzáértő jógások szisszennek fel: Ó, minden tartása rossz! A lába a térdén van, ami felesleges nyomást gyakorol a térdízületire, és sérülést okozhat. Nem is beszélve a törzs rossz tartásáról, mely a hátnak jelent problémát. A jóga népszerű manapság, de azt is be kell látnunk, hogy amikor a szép nők a fotó kedvéért, mint „jóga szupersztárok” szerepelnek, nagyon hamis információt sugároznak. Gyakran még a pózt is helytelenül vagy nem biztonságosan mutatják be.

Jogos igény, hogy a média ne támogassa ezt. Mint ahogy abba kellene hagyni az állandósult „vékony jógik” képeket, mert a jóga mindenkié. Egy szép póz/kép nem egyenlő a jógával! Az sokkal több annál, és a belső gyakorlatot nem lehet külsőségekkel elérni.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

jan 06

Indiai fitnesszkirálynő 5 aranytanácsa

 Wanitha Ashok, fitness és jóga tanár. Egyben környezetvédelmi aktivista, aki újrahasznosított anyagokkal tervez kézműves foglalkozásokat, hogy segítse az otthon élő nőket. Népszerű show műsora egy helyi hírcsatornán érhető el, fitness szakértőként számos rádióállomás vendége. Úgy tűnik, fáradhatatlan. Bangalore-ban bevezetett sok új fitneszprogramot is. Egy polgárőr, aki támogatja a különböző társadalmi és környezetvédelmi célokat. Kifejlesztett egy aerobik edzést azok számára, akik tolószékhez kötöttek.

szépség hírességek helyes testtartás egészség fitness
Wanita Ashok indiai fitness guru

A jóga kellemes élménynek tűnik, de ez több annál, mint a divatot követve azt mondani: én is jógázom – figyelmeztet. – A legtöbb rendszeres jógázó, esküszik rá, és náluk nem helyettesíti a jógát semmilyen más rutin. Jó edzés időseknek és az olyan embereknek is, akik épp lábadoznak valamilyen betegség után.
A jóga nagy rugalmasságot ad. Mivel az ászanák általában 2-3 percig vagy tovább tartanak, az izmok és az ízületek is részt vesznek a nyújtásban és a teljes körű mozgásban. Ez elősegíti a fokozott oxigénellátást, és tápanyagokkal táplálja a dolgozó izmokat és ízületeket. A légzőgyakorlatok erősítik a szívet és a tüdőt. Heti  2-3 húsz perces kardióedzés jó a szívnek. 
Az egészséges és fitt élet érdekében személy szerint azt tanácsolom, hogy napi vagy heti rendszerességgel változtassanak a berögzült mozgásokon. Érdemes kipróbálni többek között a kerékpározást, az úszást, a kocogást, vagy egy sor más dologgal meglepni a szervezetet. Ez segíteni fog karcsúbbá, erősebbé, fittebbé válni.

Minden városban vannak edzőtermek, de az általam javasolt mozgáskultúra elérhető mindenki számára, függetlenül attól, ki hol él. Számos passzív edző gép van a piacon, de ez többnyire kidobott pénz, mert nem ad egy jó kardió edzést. A jóga gyakorlatok otthon is végezhetőek, én például azért használom az egyszerű kellékeket, mint a törölközők és botok.

Wanitha Ashok egészséges vegetariánus életmódra is inspirálja az embereket. Felismerve a quinoa, a napraforgómag és a sárga sütőtök előnyeit, elérhetővé teszi azokat a városban mások számára is. Wanitha különböző civil szervezetek önkéntese, újrahasznosított anyagok kézműves tervezője. Egy környezetvédelmi aktivista, aki a maga módján, kiállításokon mutatja be a 70 féle módon készült ajándéktárgyakat. Az előny kölcsönös. Ez megtanított, hogy hálás legyek azért, amim van. Legyen az a lábam vagy a szemem – mondta.

Aranyat érő fitness tanácsok

  • Tempós séta 40 percig az egyik legjobb és legegyszerűbb gyakorlat. Nem kell hozzá tornaterem. Ha ez sok egyhuzamban, akkor néhány perc is jobb a semminél.

  • Ha a munkája íróasztalhoz köti egész nap, keljen fel, és járjon körbe a kollégái között, hogy az izmokat nyújtsa. Sétáljon a társai között, beszélgessen velük, a kérdéseket és problémákat ne telefonon vagy e-mailben vitassa meg.

  • Ha emeleten dolgozik, ne használjon mindig liftet. Növelje a távolságot, amit elért. Utána lassan kezdheti a másik változtatást: például kettesével szedni a lépcsőt, felgyorsítani a felfelé menetelt.

  • A helyes testtartás nagyon fontos az irodai munkában. Próbáljon néhány egyszerű nyújtó gyakorlatot is megtanulni, amit el tud végezni az asztalánál.

  • Több háztartásbeli úgy véli, hogy neki elég mozgást jelent a gyerek körüli teendő és a házimunka. Ez nem igaz. Az nem erősítő edzés, nem ad megfelelő rugalmasságot, és a neuromuszkuláris integráció a kor előrehaladtával csökken. A neuromuszkuláris integrációt a védikus testgyakorlatok jelentik, melyek az elme és a test koordinálását, helyes működését, annak beépítését segítik az élet minden szintjén.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 24

Búcsú az ízületi fájdalomtól

Legújabb kutatások szerint a jóga  javulást adhat az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek. A friss tanulmány szerint a jóga javíthatja a tüneteket az ízületi bántalmak két leggyakoribb formája a rheumatoid arthritis valamint az osteoarthritis, a reumatikus és gyulladásos ízületi betegség esetén. A jóga a lélek és a test harmóniáját segíti. Nem csupán a gyakorlatokat foglalja magába, hanem a meditáció, a relaxáció, a légzés kiegyensúlyozott kombinációját is.

jóga hatásai egészség kutatás
A statisztikák szerint a lakosság mintegy 15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

A jóga más, mint ami csupán segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Ha valaki kitartó, annak számára az évek múlásával számos egészségügyi előnnyel jár. Például egy tanulmány beszámol arról, hogy egy csupán napi 90 másodperces jógapóz javíthatja a betegek gerincferdülését. Egy másik vizsgálat szerint a jóga javítja az általános életminőséget mellrák esetén. A jóga, mint kiegészítő terápia egyre általánosabbá válik, az Egyesült Államokban jelenleg minden tizedik ember jógázik. 

A közelmúlt statisztikái szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 52.500.000 ember él ízületi gyulladással. Igaz, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, de a szakértők hosszú idő óta már azt mondják, hogy a fizikai aktivitás jelentősen enyhítheti a betegség tüneteit. Eddig eléggé ellentmondásos tanácsot kaptak az ízületi gyulladásban szenvedők: folytassanak erőteljes intenzitású aerobik tevékenységet legalább 75 percig, vagy közepes intenzitásút legalább 150 percig minden héten. Azonban a merevség és fájdalom okozta állapotban ez szinte lehetetlen.

Susan J. Bartlett, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem docense, társszerzőkkel készített tanulmányát a Journal of Rheumatology lapjain tette közzé. Bartlett és kollégái tudni akarták, hogy a jóga milyen hatással van az arthritisre. Bartlett kimutatta, hogy a jóga különösen hasznos lehet a beteg ízületekre, hiszen egyesíti a fizikai tevékenységet, a pihenést és a stressz menedzsment technikákat. Szerinte a jóga összpontosító és a betegeket tiszteletben részesítő képessége a másik nagy segítő.

Jóga, az ízületek erősítése

Bartlett és csapata 75 felnőttet tanulmányozott, akik reumatikus vagy térdízületi bántalmakban szenvedtek. Azt vizsgálták, hogyan segíthet a jóga a betegség csökkentésében. Az egyének nyolc egymást követő héten kétszer egy órás jógafoglalkozáson vettek részt, valamint hetente egyszer otthon is jógáztak ebben az időszakban. 

Két hónap után kiderült, hogy a jógázó résztvevők 20% -os javulást tapasztaltak a fájdalom, a közérzet és az energiaszint terén, de ez még nem minden. Ugyancsak 20% -os javulás következett be a fizikai funkciók területén is. Mi több, ez a javulás később is nyilvánvalóan megmaradt, ezt bizonyította a kilenc hónap elteltével bekövetkező felülvizsgálat.


 

Tovább olvasom

jún 08

A pilóták, a légiutas-kísérők és a miniszterek is jógáznak

Az Air India hivatalos közleménye szerint az újonnan képzett személyzet minden tagjának reggel 6:30-kor jógaórákon kell részt vennie. Majdnem 400 alkalmazottat érint a rendelet. Ezzel egyidőben a Modi-kormány is nagyszabású jóga rendezvénysorozatot tervezett, ahogy a miniszterelnök fogalmazott: a jógát egy globális tömegmozgalommá kívánja tenni. 

hírességek jóga világnapja egészség hírek india
 
A pilóták és a légi utaskísérők képzési programjába azért vezettük be a jógaórákat, mert úgy gondoljuk, hogy a jóga mellé egyfajta fegyelem is társul, segíti a munkahelyi együttműködést, és stresszoldó hatása is van – mondta a légitársaság egy magas rangú vezetője.

Narendra Modi, aki nemcsak vegetariánus, de maga is naponta jógázik, nagyon komolyan veszi a jóga népszerűsítését. Azt is elmondta, hogy kevés alvásra van szüksége, és képes sokáig dolgozni. A Jóga Világnapja (Nemzetközi Jóganap) az ő kezdeményezése. Köztudott, hogy kormányalakításkor kinevezett egy minisztert, akinek a hagyományos gyógymódok és gyógyszerek valamint a jóga a területe. Május 28-án Mr. Modi a közösségi médián keresztül kérte fel újra az indiaiakat, hogy segítsék elő az első Nemzetközi Jóga Nap sikerét.
 hírességek jóga világnapja egészség hírek indiahírességek jóga világnapja egészség hírek india
A Miniszterelnöki Hivatal körlevelet küldött minden magas rangú munkatársnak, és külön felkérte őket a jóga világnapi rendezvényen való részvételre. A 35 perces jóga demonstrációs programra 35.000 embert várnak. A június 21-i fővárosi szabadtéri jóga programon maga a miniszterelnök is részt vesz majd. A kormánytisztviselők a gyakorlás elősegítése érdekében képzési DVD-t és füzeteket kaptak azzal a megjegyzéssel, ha napi 15-20 percet gyakorolnak, akkor jól felkészülhetnek a nagy napra, és ez a jó tapasztalat majd a saját hasznukra válik. 

Tovább olvasom

máj 30

A cukorbetegség természetes kezelése

Egy ausztrál tanulmány azt mutatja, hogy bizonyos indiai növények segítenek a cukorbetegség megelőzésében, sőt a rák kezeléséhez is használhatóak. Az indiai kutatóorvos dr. Vandana Gulati 12 (hét ausztrál és öt indiai ájurvédikus) gyógynövény-kivonat hatását vizsgálta. A doktornő részt vett különféle gyógyszeripari kutatásban, miután megszerezte az Ájurvédikus Gyógyászat Mestere címet. A cukorbetegség jógával és ájurvédával történő kezelése nem újkeletű.

táplálkozás egészségSajnos ma a világ leggyorsabban növekvő krónikus anyagcsere-betegsége a diabétesz, Ausztráliában már az egyik vezető halálok. 2-es típusú cukorbetegség komoly egészségügyi problémát jelent mind a fejlett és a fejlődő országokban. Egy indiai orvos házaspár, dr. Vandana Gulati férjével, dr. Pankaj Gulatival New Delhiből Melbourne-be költözött, két egyetem ösztöndíjas meghívására ott folytatják PhD programjukat.

Amikor ideköltöztünk azt találtuk, hogy az embereknek fenntartásaik vannak a növényi alapú kutatás eredményességét illetően, mondta a doktornő. Most ausztrál és indiai őshonos gyógynövényeket is tesztelnek. Az indiai ájurvédikus növényi kivonatok meggyorsítják a glükóz felvételét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását a zsírsejtekben. Az eredmények nagyon bíztatóak. Ez igazán jó hír, mivel korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a diabétesz és a rák kapcsolódhat.

táplálkozás egészség

Bizonyos növényfajok potenciálisan alkalmazhatóak a 2-es típusú diabétesz kezelésekor, és a fellépő komplikációk, a súlygyarapodás, a magas vérnyomás és az immunrendszer gyengülése esetén. A gyógyászati célokat illetően hatalmas növényvilág áll rendelkezésünkre – mondta dr. Vandana Gulati. 

Tovább olvasom

máj 22

A gyilkos ülőmunka - az emberi test nem tétlenségre terveződött

Álljon többet, még az íróasztali munka mellett is, ha meg akarja őrizni egészségét – ilyen és hasonló figyelmeztetéseket olvashatunk jó néhány helyen. Dr. James Levine, endokrinológus neve többször is felmerül manapság a különféle hírportálokon, ő nemcsak felhívja a veszélyt a gerincet károsító életmódunkra, maga is írópult mögött, állva dolgozik.
 
hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészségA széken ülünk, ülve eszünk, órákig ücsörgünk a Tv előtt. Az amerikaiak töltenek legtöbb időt ülve, 13 órát naponta, mondja egy felmérés. Pedig tanulmányok sora kimutatta már, hogy ez szó szerint életveszélyes tevékenység. A szakemberek több száz ezer embert megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy aki 4 óránál több időt üldögél kényelmes foteljában a tv előtt, az 46%-kal megnöveli a betegségek kockázatát. Más kutatók azt találták, hogy a nap felét ülve töltve megduplázhatjuk a cukorbetegség, az ízületi gyulladás valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. 
 
As emberi szervezet nem tétlenségre terveződött – mondja dr. Levine. A mozgás hiánya lassítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a zsír felhalmozódását, az elhízást, mely a nyugati országokban egyre komolyabb gondokat okoz.
 
A vegetárius étrend sokat segítene, de sajnos az is igaz, hogy a mozgásszegény életmódot talán könnyebb megváltoztatni, mint az étkezési szokásokat. Számos tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a húsmentes táplálkozás és a jóga együtt csodálatos eredményre vezet.

hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészség
Legyen tudatos ülőmunka közben! Ne felejtsen el félóránként nyújtózni, fordulni egyet. Persze a legjobb, amit tehet: félóránként egy napüdvözlet gyakorlatsor. Kb egy percet veszít vele, de a munka hatékonyabb lesz. Ezzel nem csak a hátfájást kezelheti, de a szív- és keringési betegségeket is megelőzi. És ha biztosra szeretne menni, akkor persze iratkozzon be egy jógatanfolyra...

Tovább olvasom

máj 13

Ájurvéda, az egészség és az élet tudománya

Ki ne szeretne egészséges lenni? Teszi fel a kérdést az ájurvéda, és minden épeszű ember. Harmóniába hozni a lelket, az elmét, az érzékszerveket és a testet? Ezekben az alapkérdésekben szolgál támaszként az ájurvéda évezredeket átívelő tudománya. Nemcsak orvostudomány, de filozófia és életmód egyben. A jóga és az ájurvéda elválaszthatatlanok egymástól, mint a Nap és a fény.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvédában az egeszség a belső egyensúlyból táplálkozik

A betegség kialakulása az ájurvédában

A betegségek kialakulásában az ájurvéda többek között fő okként a méreganyagok felhalmozódását jelöli meg. Ezek a méreganyagok lehetnek emészthető természetes anyagok, amelyek nem tud a szervezet megemészteni. Másrészt méreganyagok, melyek túlsúlyát a szervezet nem képes kompenzálni. Harmadsorban az emésztés során a méreganyagok nem tudnak az emésztőrendszeren és a húgyúton át kiürülni és megbetegítik a szervezetet.

Az ájurvéda háromféle testtípusról beszél

Emberek különböző belső vagy külső jegyei alapján, már sok pszichológus, filozófus sorolt be minket valamilyen kategóriába. Ezt az ayur-véda is megteszi, azzal a különbséggel, hogy doshákról beszél. Fizikai testünk a föld, víz, tűz, levegő, éter kombinációjából áll. A doshák ennek az öt őselemnek az arányát mutatják meg. Egyénre szabottan meg lehet nézni, hogy ezen öt elem közül kinél melyik dominál. Három alapvető típust különböztetünk meg.

Levegő  típus – az ájurvéda Váta dósának (dosha) nevezi

Akiknél a levegő és az éter a dominál, mozgékonyak, gyors anyagcserével rendelkeznek, tehát vékonyak. Kommunikatívak, intellektuális beállítottságúak, érzékenyek, néha szoronganak. Nem szeretik a hideget, végtagjaik gyakran hűvösek. A változásokra jól reagálnak. Ők a váta típusú emberek.

A levegő és az éter feladata, hogy mozgat, szállít és kiválaszt. A test deréktól lefelé eső részéért felelős. A levegő elem és az éter túlságosan hangsúlyossá válása esetén bélrendszeri panaszok vizelet és székletürítési problémák jelentkeznek.

Tűz típus – az ájurvéda Pitta dósának nevezi

Akiknél a tűz és a víz dominál, ők közepes testfelépítésűek. Szenvedélyes emberek, akik gyakran vezető szerepet töltenek be mind a társaságukban, mind a munkahelyükön. Élvezik a versengést és a sportokat. Nagy akaraterejük van, de sokszor dühösek és irigyek. Ők a pitta típusúak

A test középső harmadának működéséért a pitta dosha felelős. Emésztőnedvek termelését és a testhőmérsékletünket biztosítja  A tűz és a víz fokozódása esetén gyomor máj, epehólyag, hasnyálmirigy és különböző gyulladások okozhatnak problémát.

Föld típus – az ájurvéda Kapha dósának nevezi

Akiknél a föld és a víz dominál, azoknál gyakori a túlsúly, izmaik fejlettek,erősek. Nehezen tanulnak. de kitűnő a memóriájuk. Nagyon kedvesek, segítőkészek. Ritkán feszültek, inkább béketűrőek. Jó az állóképességük. Ők a kapha típusúak.

Testen belül a kapha dosha a fejtől a rekeszizomig terjedő részéért felelős. A tüdő, szív és a bőr területein fejti ki a hatását. Fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében. Ízületek közötti folyadék mennyiségéért és a zsírszövet helyes arányainak betartásáért is felelős.

Fokozódása esetén a méreganyagok a tüdőben és a fej területén szaporodnak fel, így betegítve meg a szervezetünket.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvéda az egészséges táplálozással kezdődik

Az ájurvéda a táplálkozásnál kezdődik

Természetesen vannak kevert típusok is és az is előfordulhat, hogy mind a három dosha azonos arányban van jelen egy embernél. Azonban a méreganyag felszaporodásának, helye és tünetei egyértelműen megmutatják, hogy melyik a domináns erő, amit étrendváltozással és kristályok, drágakövek hordásával kompenzálni tudunk. A váta típusúaknak az emésztésük tüze gyenge, ezért ne fogyasszanak sok nyers zöldséget. Jó hatással van rájuk a meleg, nehéz és tápláló ételek fogyasztása. A pitta típusúak számára nagyon jók a keserű és fanyar ételek, a csípőset azonban érdemes kerülniük. Ellentétben a kapha típusúaknak kifejezetten a csípős ételek ajánlottak, mert anyagcseréjük lassú és ezt fokozza a csípős íz.

Tovább olvasom

ápr 29

A gyógyító réz csodája

A réz elpusztítja a nemkívánatos vírusokat és baktériumokat. Az Ájurvéda már akkor beszélt a réz gyógyító és tisztító hatásáról, amikor a nyugati tudomány számára még ismeretlen volt a baktérium fogalma. 

ájurvéda táplálkozás egészség
Ájurvédás kezelés réztállal

Az Indus-völgyi civilizációról hatalmas ismeretanyaggal rendelkezünk. A MÚLT-KOR történelmi magazinban nemrégiben azt olvashattuk, hogy ebből a korból származó, különleges, 4000 éves rézből készült koronát találtak a régészek.

Ma már egész hosszú listát tudunk felsorolni a réz gyógyító hatásáról: erős vírus-, baktérium-, gombaölő, vérnyomás szabályozó, segíti a vas felszívódását, fontos szerepe van a csontok és az izületek karbantartásában, szabályozza a pajzsmirigy működését. A réz egy ismert antioxidáns és antikarcinogén anyag, amely lassítja az öregedési folyamatot azáltal, hogy megakadályozza sejtkárosodást. Fekélyek, aranyér, bőrbetegségek, légzőszervi betegségek, reuma gyógyítható rezes vízzel.

Ma többnyire rozsdamentes acélból készült edények vannak a konyhában. Brit tudósok is végeztek kutatásokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a réz ionok megölik a káros baktériumokat. A Southampton Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a Coli baktérium meglehetősen hosszú ideig boldogan él a rozsdamentes acélból készült konyhai eszközökben, míg a rézből készült edényekben  szobahőmérsékleten mindössze négy óra alatt elpusztulnak.

ájurvéda táplálkozás egészség
Az Ájurvéda a víz tárolását vörösréz edényekben ajánlja. Bár nem pH egyensúlyról beszél, de azóta tudjuk, hogy a rezes víz segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis arányát. Ez pedig a testzsírt is szabályozza. Rezes vízzel gyógyíthatók a fekélyek, az aranyér, a bőrbetegségek, a légzőszervi betegségek egyaránt.

Indiában már az ókorban felismerték a réz jótékony hatását. A réz karkötőket ráadásul különleges mantrákkal díszítették, réz pénzérméket dobtak a folyókba, tavakba, kutakba. A tisztán tartott víz hasznos volt a halaknak, és az emberek és állatok ivóvíze is egészséges maradt.

ájurvéda táplálkozás egészségNemcsak Indiában, minden népnél találhatunk a múltban rézpénz fizetőeszközt. Azok, akiknek nem telt rézedényekre vagy ékszerekre, megtapogathatták ezt az egészség szempontjából fontos fémet, hiszen a bőrön keresztül történő felszívódása is jelentős.

Indiában lefekvéskor egy rézedénybe vizet töltöttek, s másnap reggel azzal kezdték a napot, hogy ezt megitták. Ez a nyugati orvosok szerint is ajánlott egészségmegőrző gyógymód.

Kellár Márta tollából

Tovább olvasom

ápr 23

Jóga és meditáció a fájdalom és öregedés ellen

Már több kutató végzett vizsgálatot a jóga fiatalokra történő hatásairól. A holland Maastricht Egyetem most közzétett agyi képalkotó elemzése szerint a jóga és a meditáció csökkenti a fájdalomérzetet, és lassítja az öregedést.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

A kísérletben résztvevő személyeket a fájdalomcsillapítás szempontjából a mindennapi helyzetben és a meditáció állapotában vizsgálták.

Kiderült, hogy bár mindkét esetben megtapasztalják a fájdalmat, a meditáció idején az nem kevésbé erős, de kevésbé kellemetlen. Agyuk csökkenti a fájdalom érzékelését, mert megnöveli a hátsó insula (a fájdalomérzet területe), és csökkenti a prefrontális kéreg (a tapasztalatok szabályozta terület) aktivitását. A meditáló egyedülálló módon képes volt csökkenteni a fájdalmat, a fájdalomérzetet felülírta a mentális kontroll.

A kutatók azt már tudják, hogy az éber meditáció és a jóga pozitív hatással van a testre, és az idős korban is segíti a mentális képességeket. Az agyi szkennerek segítségével Tim Gard elmagyarázta az agy alapvető mechanizmusait.

Azt találta, hogy egyedülálló agyi mechanizmusok segítik a fájdalom feldolgozását és a meditáló hatékonyabban megszervezi a pozitív választ. Ennek óriási hatása lehet a krónikus fájdalom kezelésére, és a népesség időskori egészséges állapotának megőrzésére.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

Az öregedést kutató agyi feltérképezés során a fluid intelligenciát vizsgálták. Fluid vagy folyékony intelligencia az a képesség, mely által újszerű feladatokban helyt tudunk állni, illetve megértünk és hasznosítani tudunk új információkat. A szakemberek megállapították, hogy a jógát és/vagy meditációt végző embereknél a fluid intelligencia idősebb korban is kisebb csökkenést mutatott, mint a hasonlóan egészséges életmódot folytató, de nem jógázó, meditáló kontroll alanyok esetében.

„Jó volt látni, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és a pszichénket,  így növelve a jólét érzését” – mondta Tim Gard, aki „A jóga és a meditáció neurális és pszichológiai mechanizmusai” címmel védte PhD disszertációját a Maastrichti Egyetemen ez év márciusában.

Tovább olvasom

ápr 22

Zöld turmix: egy tavaszi smoothie csodákra képes

Egy alföldi tanyai vendégségben történt, hogy megízlelhettem a világ egyik csodáját, a tavaszi zöld turmixitalt, vagy ahogyan egyszerűen csak "smoothie" becenevén szólítják. Még egy dolog, ami rendkívül egészséges és botrányosan finom. Mindenesetre irigylésre méltó, ha valaki csak kilép tanyája ajtaján, összegyűjt néhány növényt a rétről, és a világ legfinomabb nedűjét kortyolgathatja.

egészség táplálkozás ájurvéda
Így néz ki uborkával a zöldtumix, azaz a smoothie...

A zöldturmix elkészítése hihetelenül egyszerű. Rétjeink, erdeink tele vannak gyógynövényekkel, amikből csodásan finom zöld turmixot készíthetünk. Ha kirándulunk, szedjünk egy csokorral az alábbiakból, hogy a természet erejét ily módon is magunkba szívhassuk. A keresőbe begépelve majd könnyen felismerhetjük őket túránk során. A növények felső 3-5 centis részét szedjük le, az a friss, zamatos rész.

Tyúkhúr, mályva, pitypang, csalán, fekete üröm, pásztortáska, kamilla, ibolya. 

Ezeket dobjuk be a turmixgépbe kisebb darabokra vágott friss vagy aszalt gyümölccsel pl. banán, alma, körte és keverjük addig, amíg krémes nem lesz, illetve tejjel is lehet hígítani. Természetesen bármilyen zöldség is  hozzá adható. Például az avokádó meg tudja bolondítani, vagy akár az uborka is.

Piacon válogathatunk még bele csírákból és egyebekből, úgy mint búzafű, spenót, koriander-zöld, menta, rukkola, édeskömény-zöld. Ízesítéshez kiváló a fahéj, ha édesebbre vágyunk, a mézet ajánlom. 

A recept tetszőlegesen variálható a felsorolt összetevőkből, amit épp találunk a réten és a piacon, mennyiségre sincs kikötés, ahogy érezzük, mindenképp finom lesz.

Sikeres zöldség turmixolást és jó egészséget kívánok!

Molvár Szilvia

Tovább olvasom

ápr 11

Milyen a jó ivóvíz?

Felvetődik a kérdés, amit akár napi szinten feltehetünk: mit igyunk? Hiszen tudjuk, testünk több mint fele vízből áll és hallottuk eleget, ha úgy tetszik, a csapból is az folyik, hogy napi 2-3 liter folyadék-fogyasztás javasolt...

táplálkozás egészségA csapból kerületenként változó minőségű víz folyik, bár régen meg se fordult a fejünkben, hogy fizetni kell egyszer a vízért. Manapság a bevásárló-központból cipekednek az emberek és fizetnek a palackozott vízért, melyek ráadásul nem is biztos, hogy valódi ásványvízzel töltöttek.

Mi tehát a megoldás?

Javasolni szeretnék alternatívát: kössük össze a kellemeset a hasznossal. Mozduljunk ki a városból és vegyünk célba egyet a város-közeli forrásokból, járjunk egyet az erdőben, és a végén töltsünk meg pár palackot a kristály-tiszta és ásványi anyagokkal teli, mindezek tetejébe pedig ingyenes forrásvízből. A séta során az elemek is feltöltenek energiával: földanya meggyógyít, a szél kifújja belőlünk a fájdalmat és a nap feltölt új életerővel. Ezen mondatokat mantrázhatjuk is a sétánk közben, és fizikailag és lelkileg is töltődhetünk az erdőben. A végén pedig a forrásvíz segítségével vihetjük haza a természet erejét. 

Ha esetleg gyógyfürdőben járunk, akkor se felejtsük el megtölteni a palackjainkat az ívóvíz táblával megjelölt csapokból (de ne a mosdó-csapból). :)

Tény, hogy a gyógyvizeknek, forrásvizeknek van általában némi mellékíze, de ez elhanyagolható a gyógyhatásukhoz képest. Ráadásul mindez ingyen...

Egészségünkre!

Forrásvíz lelőhelyek, melyekre érdemes rákeresni a neten: Béla király kútja, Városkút, Lajos-forrás a Pilisben

Molnár Szilvia tollából

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom

márc 18

Hogyan készül a gyógyító hangtál?

A hangtál készítésének misztikus tudománya nagy szerencsénkre továbböröklődött Tibet, Nepál és India viharos történelmében. A mai műhelyekben is szinte azonos technikával készülnek a hangtálak, mint egykor. A fém megmunkálása nehéz fizikai munka, olvasztásukat a földbe vájt gödörben végzik. Habár a technológia nem sokat változott az idők folyamán, mégis romantikus elképzelés azt gondolni, hogy ugyanolyan szertartásokkal, és rituálékkal, imákkal kísérik minden egyes hangtál készítését.

Alapvetően két eljárási mód létezik:

  • öntés
  • kovácsolás

hangtál egészségElőbbinél öntőformát használva a megfelelő arányban kevert fémeket hevítik, olvasztják, majd az öntőformába töltik. Itt pár másodperc alatt olyan hőmérsékletre hűl, hogy pár jól irányzott ütéssel ki lehet szabadítani a formából. Ezt követően az öntvényt esztergába fogják, és forgácsolással munkálják meg. Kívül polírozzák, majd ha külön hangolást nem végeznek, a hangtál megszületettnek tekinthető.

Kovácsolásnál a fémötvözetből egy lepény alakú öntvényt készítenek, majd öt-hat ember összehangolt munkája során jön létre a végeredmény. Míg az egyik hevíti az öntvényt, a többiek kalapácsaikkal alakítják ki a kívánt formát. Egy jó mester képes a fém szerkezetének alakításával a hangtál hangját, és rezonanciáját kedvező irányba befolyásolni.  Mivel ennél az eljárásnál az anyag szerkezete is megváltozik az állandó hevítés, és kalapácsolás következtében, ezért az eljárás nagyon jó minőségű hangtálakat eredményez.

Természetesen mindkét eljárás magas minőségű, a hangtál mindig a célnak megfelelő. Azt, hogy mégis típusú hangtálat választjuk, már rajtunk múlik. Én mindkettővel dolgozom.

Írta: Máthé Hajnal hangtál terapeuta

Kukkants be egy hagyományos hanagtálkészítő műhelybe! - így készülnek a hagyományos, kovácsolt eljárással készülő hangtálak...


Tipp: Ha hangtál vásárlás előtt állsz, akkor segítségedre lehett cikkünk, mely a hangtál vásárlásához adhat nagy segítséget. Máthé Hajnal Amit a hangtál vásárlásakor tudni kell c. írása.

Tovább olvasom

jan 31

Jóga és sport

A testedzés célja az izmok erősítése. Rengeteg testedzési mód létezik. A legtöbb sport gépies mozgások, gyakorlatok sorozatából áll, lendületes, dinamikus végrehajtással, melyeknél cél az erős, formás izomzat kialakítása, az állóképesség fejlesztése, az izomerő kialakítása, és sok esetben a testsúly csökkentése.

A jóga fizikai gyakorlatai nemcsak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. sőt még a belső szerveket is irányítása alá szeretné vonni, a gondolatokon, érzelmeken is uralmat szerezni.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A jóga követői idős korukban is
hajlékony testnek örvendhetnek,
szemben a túlzott igénybevétel-
nek kitett sportolókkal.

A jóga és a modern testedzés között a legalapvetőbb különbség, hogy a jóga nem szorgalmazza az erőteljes izommozgást.

Szemben a modern testedzéssel, mert az izomrostokban termelődő nagy mennyiségű tejsav fáradtsághoz vezet.

A jóga gyakorlásának célja a felfrissülés, feltöltődés.

Komoly szemléletbeli különbség az egészségről alkotott vélemény is. Az egészséges test nem egyenlő a fejlett izomzattal. Az egészség meghatározása a jóga megközelítésében, az az állapot, amikor minden szerv tökéletesen működik egy intelligens elme vezetése mellett.

Éppen ezért a különféle jógatradíciók nagy jógamesterei nagyon körültekintően állították össze a gyakorlatsorokat, figyelve arra, hogy ne terheljék túl a szerveket, elsősorban a szívet, mivel az izmok gyors mozgatása rendkívül nagy megterhelést jelent a szívnek. A testedzés legfőbb célja a keringés serkentése, és az oxigénfelvétel növelése. Ezt tökéletesen elérhetjük egyszerű gerinc-, és ízületmozgatásokkal, mélylégzés kíséretében, az izmok túlerőltetése nélkül. Persze kellő elszántság is kell hozzá. Sokan példaképül szolgálgatnak számunkra a jóga gyakorlatok végzésében. Egy ilyen inspiráló siker a jóga világában Madonna, a kitartás és a jóga királynője.

Az évek múlásával az ízületek, izmok állapota romlik, rövidülnek, merevebbé válnak, így az ember mozgása korlátozottá válik. Ez az ízületi merevség a jóga segítségével alacsony szinten tartható. A túlzott merevség a rossz tartás, és a hibás súlyelosztás oka. A gerinc merevsége elsősorban az ülő munkát végzőknél figyelhető meg, mert ilyenkor az ember fejét és nyakát általában előrehajlítja, így a gerinc a háti szakaszon meggörbül.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A relaxáció segít a test
problémáinak legyőzésében.

A jóga követői idős korukban is hajlékony testnek örvendhetnek, szemben a túlzott igénybevételnek kitett sportolókkal. A nehezebb jógapózok, azaz jóga ászanák is mutatják, hogy rendszeres gyakorlással milyen hihetetlen hajlításokra képes a test, ha a gerinc és az ízületek megőrzik rugalmasságukat.  

Elkezdeni sosem késő! A test problémái, betegségei, fáradtsága könnyedén megszüntethető természetes étrenddel, helyes légzéssel, jóga gyakorlatok végzésével, relaxáció és meditáció gyakorlásával.

Tovább olvasom

jan 24

A szépség mítosza – három elengedhetetlen lépés a valódi szépség eléréséhez 

Ki látott már csúnya fát vagy csúnya tigrist, csúnya őzet vagy csúnya gólyát? A Föld minden fája és minden teremtménye gyönyörűséges. Ha a helyén marad. Mindenki szép, aki a természet része, aki önmagát a természethez tartozónak látja. A Föld-anya csodákra képes. A legszebb dolgokra. Mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. S aki hálásan elfogadja a Föld ajándékait, a levegőt, az élelmet és minden mást, amit kap, az elégedett, és szépséget lát mindenütt. A világban is, önmagában is. S az ilyen embert is szépnek látja mindenki.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsességAki azonban elszakadva él a természettől, könnyen elveszítheti jó ízlését. Maga szeretne szépséget kreálni. Végül pedig nem veszi észre a szépséget sem a világban, sem önmagában. A szépségélmény hiányát megszokva bensőjét sem, és testét sem látja szépnek.

Az embernek ezt a gyenge pontját lovagolja meg a szépségipar. Természetellenes barbie-baba szépségideált kreálnak az ember elméjébe. Megplasztikázott, photoshopolt, anatómiailag természetellenes kinézetű - és tegyük hozzá, 20 éves szupermodellel szemben esélye sincs az embernek.

A varázslat garantáltan működik. Bevesszük. Szeretnénk elhinni, hogy mi is lehetnénk olyan szépek. Megvesszük a velük reklámozott mosóporokat, szépségápolási cikkeket, fogyókúrás cuccokat és bármit. Ki ne szeretne olyan szép lenni? 

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Egyetlen dolog számít: ne kelljen extra munkát befektetni. Egyetlen pirula - és kész. Mint a mesében. A baj az, hogy ilyen valóban csak a mesében létezik. Igazából megfizethetetlen árat kell fizetni a barbie szépségideálért és a csúcsmodell bizniszért. Magunkat a nem valós szépségekhez viszonyítva folyamatos lelkiismeretfurdalásban és gyötrődésben élünk, önértékelésünk és önbizalmunk a mélybe zuhan, a tükörben mindig azokat a nem létező szépégeket szeretnénk látni. 

Van-e élet a testen túl?

Szerencsére vannak olyanok, akik nem a testi szépség erejére építkeznek. Ilyenek a jógik is. A jógik tanítása szerint a valódi szépség belül keresendő.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Első lépés

Nem a test az énünk. A test mulandó. Ha a testi szépségre helyezzük önbizalmunkat, akkor önbizalmunk hamar szertefoszlik, 1-2 évtized alatt. Valódi énünk a bensőnk, a lelki lényünk, a test mozgatója, a szeretni képes lényünk.

Második lépés

A többi ember sem a testével azonos. Akármilyen szép is valaki, nem az a valódi értéke. Az embereket nem a testük, hanem jellemük alapján szeretjük. Ezzel mindenki egyetért. Akkor pedig miért esünk a testi szépség csapdájába?

Harmadik lépés

Benső lényünk megtapasztalása. Az elmélet mellett gyakorlásra is szükség van. Amögött, hogy a világ higgyen a barbie-baba szépségideálban, nagyon sok munka áll. Nem csak elmélet, hanem munka is. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Neked is dolgoznod kell azon, hogy megláthasd a bensődből fakadó szépséged. Ez a fáradozás nem más, mint a jóga és meditáció.

Tovább olvasom

jan 17

A himalájai jógik karcsúságának titka

A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!

Tovább olvasom

12
»

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!