A réz elpusztítja a nemkívánatos vírusokat és baktériumokat. Az Ájurvéda már akkor beszélt a réz gyógyító és tisztító hatásáról, amikor a nyugati tudomány számára még ismeretlen volt a baktérium fogalma. 

ájurvéda táplálkozás egészség
Ájurvédás kezelés réztállal

Az Indus-völgyi civilizációról hatalmas ismeretanyaggal rendelkezünk. A MÚLT-KOR történelmi magazinban nemrégiben azt olvashattuk, hogy ebből a korból származó, különleges, 4000 éves rézből készült koronát találtak a régészek.

Ma már egész hosszú listát tudunk felsorolni a réz gyógyító hatásáról: erős vírus-, baktérium-, gombaölő, vérnyomás szabályozó, segíti a vas felszívódását, fontos szerepe van a csontok és az izületek karbantartásában, szabályozza a pajzsmirigy működését. A réz egy ismert antioxidáns és antikarcinogén anyag, amely lassítja az öregedési folyamatot azáltal, hogy megakadályozza sejtkárosodást. Fekélyek, aranyér, bőrbetegségek, légzőszervi betegségek, reuma gyógyítható rezes vízzel.

Ma többnyire rozsdamentes acélból készült edények vannak a konyhában. Brit tudósok is végeztek kutatásokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a réz ionok megölik a káros baktériumokat. A Southampton Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a Coli baktérium meglehetősen hosszú ideig boldogan él a rozsdamentes acélból készült konyhai eszközökben, míg a rézből készült edényekben  szobahőmérsékleten mindössze négy óra alatt elpusztulnak.

ájurvéda táplálkozás egészség
Az Ájurvéda a víz tárolását vörösréz edényekben ajánlja. Bár nem pH egyensúlyról beszél, de azóta tudjuk, hogy a rezes víz segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis arányát. Ez pedig a testzsírt is szabályozza. Rezes vízzel gyógyíthatók a fekélyek, az aranyér, a bőrbetegségek, a légzőszervi betegségek egyaránt.

Indiában már az ókorban felismerték a réz jótékony hatását. A réz karkötőket ráadásul különleges mantrákkal díszítették, réz pénzérméket dobtak a folyókba, tavakba, kutakba. A tisztán tartott víz hasznos volt a halaknak, és az emberek és állatok ivóvíze is egészséges maradt.

ájurvéda táplálkozás egészségNemcsak Indiában, minden népnél találhatunk a múltban rézpénz fizetőeszközt. Azok, akiknek nem telt rézedényekre vagy ékszerekre, megtapogathatták ezt az egészség szempontjából fontos fémet, hiszen a bőrön keresztül történő felszívódása is jelentős.

Indiában lefekvéskor egy rézedénybe vizet töltöttek, s másnap reggel azzal kezdték a napot, hogy ezt megitták. Ez a nyugati orvosok szerint is ajánlott egészségmegőrző gyógymód.

Kellár Márta tollából